Hilvaria 7
23-09-2018
4 - 6

Scheidsrechter:   Afgeschermd
Na enkele oefenwedstrijd waarin we hebben kunnen wennen aan elkaar begint vanaf vandaag de nieuwe competitie. Ondanks de vette nederlagen die we geleden hebben wisten we bij vlagen toch goed voetbal op de mat te leggen. Hoopvol genoeg om de strijd voor het kampioenschap met vertrouwen aan te vliegen. Te beginnen met een wedstrijd tegen Hilvaria.

Voordat we echter in het strijdperk treden wordt de formatie die het dit jaar moet gaan doen eerst vastgelegd op de gevoelige plaat. Prima gelegenheid om ook de hagelnieuwe shirts, geschonken door onze sponsor Hendrikx Dakbedekkingen BV., te tonen. Kijk maar eens op de site wat een prachtig plaatje dat geworden is.
De oplettende kijker ziet tussen de manschappen een oudgediende opduiken. Ook wij hebben last van blessures, ziektes en vriendenweekenden…
Afgezwaaid maar aangebleven als ZZT-er moeten we al in de eerste wedstrijd een beroep doen op Captain. En zelfs vaste vaandeldrager dit seizoen Dextro Jo heeft zijn voetbalkloffie weer tevoorschijn moeten halen. Beiden op voorhand dank voor de bijdrage!

Bij aanvang van de nieuwe competitie introduceren we ook een beloningssysteem. Bedacht door AltèUtLesteWoord zetten we niet wekelijks de beste speler in het zonnetje maar de speler die de meest weergaloze, ludieke, slechte, knullige, kortom meest spraakmakende actie van de wedstrijd maakt. De genomineerde ontvangt naast een gratis flesje bier een award vernoemd naar onze sponsor: De Toon Kiep Award.

Op naar de wedstrijd dan. Vanaf de aftrap zoeken we de aanval op. De eerste kansjes dienen zich al snel aan. Zoef Zoef Zidane heeft de bal onderschept en stormt alleen op de keeper van Hilvaria af. Voor de neus van de doelman verzuimt hij om een hoek uit te kiezen en schiet hij de bal pardoes in de handen van de keeper.
Niet veel later wordt ons halverwege de helft van Hilvaria een vrije trap toegekend. Als vanouds neemt Captain plaats achter de bal en slingert het leder voor het doel. Prins staat klaar om in te knikken maar zijn kopbal mist de juiste richting. Ook een tweede vrije trap van Captain levert geen doelpunt op. Ditmaal wordt de bal uit de doelmond weggewerkt. Direct wordt de aanval overgenomen door Hilvaria. Razendsnel steken zij het veld over. Achterin wordt niet op de man gedekt en zo kan de spits van Hilvaria nagenoeg ongehinderd uithalen. Dal bal zeilt in de verre hoek naast een kansloze Nestor binnen: 0-1.
Nog geen vijf minuten later is het weer raak. Ditmaal wordt een bal slapjes weggewerkt uit de verdediging waardoor de spits van Hilvaria opnieuw in de gelegenheid wordt gesteld om vrij op het doel van Nestor te schieten. Ditmaal verdwijnt de bal met een prachtige krul in de linkerbovenhoek: 0-2.
We zijn nog maar amper bekomen van deze dubbele tegenslag of de schrik slaat ons opnieuw om het hart. Gelukkig wordt de schade niet groter; het afstandsschot van Hilvaria spat uiteen op de lat. Het blijkt echter uitstel van executie te zijn. Bij een volgende ongehinderde poging van afstand kijkt onze voltallige verdediging toe hoe een schot via de paal terug het veld in stuitert en de attente spits van Hilvaria ongehinderd de rebound in het lege doel kan werken: 0-3.
Da’s effe een fikse tegenvaller. Alle hoop op een goede start van het seizoen is in minder als een half uur voetbal al aan diggelen geschoten. Niet dat we geen kansje krijgen, in tegendeel. Zoef Zoef Zidane is alweer een keer alleen voor de keeper geweest, een ziedend schot van Captain is in de handen van de vijandelijke goalie beland en een afstandsschot van Frijtje is voorlangs gevlogen. Het ontbreekt echter aan effectiviteit. En om het leed nog groter te maken knalt Hivaria na knullig balverlies in de verdediging vlak voor de thee ook nog eens de 0-4 binnen.

In het kwartiertje rust is er voor GBL de gelegenheid om wat zaken om te zetten om er daarmee voor te zorgen dat we in de tweede helft iets van onze achterstand weg kunnen werken. Veel keus heeft GBL echter niet aangezien we al volledig door onze wissels heen zijn. HoezHoez is afgehaakt met een kuitblessure en diens vervanger Bikkel Bax is ook alweer gewisseld vanwege hamstring problemen. We moeten zelfs de uitgeleende Gerrit terughalen om het elftal te complementeren.

Hoe dan ook, de peptalk van GBL heeft effect gehad want we komen bij aanvang van het tweede bedrijf vele malen beter uit de startblokken als de vertoning die we in de eerste helft hebben laten zien. We zijn nog geen drie minuten bezig als Turbo op rechts diep wordt gestuurd. De voorzet van Turbo gaat drie keer op en neer voor het doel totdat de bal voor de voeten van Knøpert valt. Die bedenkt zich niet en haalt direct uit. De bal zeilt met een prachtige krul in de kruising: 1-4.
Direct na de hernieuwde aftrap weten we de bal weer te veroveren en zoeken we meteen de aanval weer op. We houden er een corner aan over. Die wordt door Frijtje voor de pot geslingerd. Bij de tweede paal staat Knøpert op de juiste plek om de bal terug te leggen. Hiermee stelt hij Zoef Zoef Zidane in de gelegenheid om de bal naast een verbouwereerde Beekse doelman binnen te koppen: 2-4.
Binnen vijf minuten is het ons toch gelukt om er nog een wedstrijd van te maken. We spelen vol op de aanval om onze achterstand nog verder te verkleinen. Kans na kans valt te noteren. Een vrije trap van Captain op de middellijn wordt door Frijtje perfect doorgekopt. De bal belandt bij Turbo die het leder ineens volley neemt. Het was een weergaloos doelpunt geweest als de bal niet bij de cornervlag maar tussen de palen terecht was gekomen. Een afstandsschot van Captain wordt op het laatste moment onschadelijk gemaakt en ook een schot van Qees van vijfentwintig meter belandt niet in de touwen maar zeilt rakelings over.
Toch krijgen we uiteindelijk loon naar werken. Een nieuwe voorzet wordt door de keeper van Hilvaria niet goed verwerkt. De bal valt voor de voeten van Knøpert. Na enige twijfel wat met deze buitenkans te doen besluit Knøpert de bal rechtdoor te schieten. De vijandelijke goalie had op van alles gerekend maar niet hierop. Tot zijn schrik ziet hij de bal door zijn benen glippen en in het doel belanden: 3-4.
Alsof het de gewoonste zaak ter wereld is viert Knøpert met een opgestoken draaiend vingertje zijn tweede doelpunt. En dat terwijl hij de afgelopen vier jaar niet één keer heeft weten te scoren! Hoe dan ook, het maakt de wedstrijd in ieder geval weer spannend.
Het is inmiddels ook tot Hilvaria doorgedrongen dat wij veel beter uit de kleedkamer zijn gekomen. Ze schakelen weer een tandje bij en prompt moeten we achterin alle zeilen weer bijzetten om ons doel schoon te houden. In eerste instantie lijkt dat te lukken met enkele goede reddingen van Nestor en een redding op de doellijn door Prins. Maar als even daarna tot tweemaal toe zeer knullig balverlies wordt geleden in de verdediging, kijken we opeens weer tegen een kansloze 3-6 achterstand aan.
Het siert de elf op het veld dat na deze teleurstelling toch maar weer de aanval wordt gezocht. Het levert geen doelpunten op totdat de doorgebroken Frijtje in de zestienmeter wordt neergehaald. De soeverein leidende scheids kan niet anders dan de bal op elfmeter leggen.
Normaal gesproken hebben we onze vaste strafschopnemers. Ditmaal wordt de bal gegund aan Knøpert. Hij mag een poging doen een hattrick te scoren. Na een korte aanloop schiet Knøpert – zoals hij gisteren nog aan het jeugdelftal waarvan hij leider is heeft gedoceerd – de bal perfect in de hoek. De keeper heeft geen schijn van kans: 4-6.
Het blijkt tevens de eindstand te zijn want direct na de aftrap blaast de referee voor het einde van de wedstrijd.

Deze eerste wedstrijd heeft niet de punten opgeleverd die we vooraf zo vurig gehoopt hadden. Op de eerste winstpunten moeten we nog even wachten. Maar wederom hebben we een zeer acceptabele tweede helft op de mat gelegd. Volgende week ook zo’n eerste helft en de eerste drie punten zijn een feit!

Voor vandaag rest nog het uitreiken van De Toon Kiep Award. Unaniem is Knøpert vanwege zijn hattrick – drie koelbloedig gescoorde doelpunten – door de jury verkozen tot de eerste speler die de award in ontvangst mag nemen. Proficiat.