Bladella 9
02-09-2018
5 - 2

Scheidsrechter:   J (Jos) Cosijns
Eindelijk! Na een lange, warme zomerstop staat er een nieuw seizoen voor de deur. Voor iedereen staat de teller weer op nul. Iedereen heeft weer een nieuwe kans om kampioen te worden. Om maar meteen hoog in te steken: we gaan er dit jaar voor!

Bijna traditiegetrouw begint het nieuwe seizoen met een aantal semi-oefenwedstrijden. Deze van origine bekerwedstrijden worden niet echt gebruikt om uiteindelijk een rode badjas te veroveren maar meer om alle stijve spieren weer los te werken. Maar ook voor het wennen aan nieuwe spelers kunnen deze wedstrijden perfect worden gebruikt. We zullen de aanloop naar de competitie daarvoor heel erg nodig hebben dit jaar. We hebben namelijk niet stilgezeten op de transfermarkt. Na het optrekken van alle stofwolken mogen we, na het afscheid van enkele oudgedienden, maar liefst zeven (!) nieuwe spelers begroeten. Bovendien gaan Dextro Jo komend seizoen als vaste vaandeldrager de technische staf versterken.

Als schrijver is dat ook weer wennen. Vanwege de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming mogen we geen persoonlijke gegevens meer van onze spelers vrijgeven. Aliassen en bijnamen moeten worden verzonnen om een uitblinkende speler toch in het verslag te kunnen noemen. Daarom heten we niet Marc, Jos, Mostafa, Maurice, Aloy, Erik en Perry welkom maar begroeten we Brandweerman, HoezHoez, Moes, Gerrit, Prins, Knøpert en Bultje.
Voor de nieuwelingen: de verzonnen bijnamen kunnen tegen een acceptabele alcoholische vergoeding aan ondergetekende indien gewenst nog worden gewijzigd.

Terug naar de orde van de dag. Het eerste potje dat op het programma staat is tegen Zuiderburen 2. GBL wil alle nieuwe spelers aan het werk zien, wat betekent dat Brandweerman, Moes, Prins, Knøpert en Bultje in de basis starten. Doelman good-old Nestor even buiten beschouwing gelaten bestaat vandaag de helft van de bezetting uit oud Bladella 10 spelers en de helft uit vaste Bladella 9 spelers. Wie moet er nu aan wie wennen?

Zo kort na aanvang van de wedstrijd blijkt al dat we de oefenwedstrijden hard nodig zullen hebben. Vanaf het begin is het zoeken naar een medespeler. Hoe loopt de een, hoe wil de ander een bal aangespeeld krijgen, wat kan iemand wel en ook zeker niet! Zuiderburen lijkt daar geen last van te hebben en daardoor komt onze verdediging direct onder druk te staan. Onze nieuwbakken laatste man Prins moet zich tot het uiterste strekken om een eerste kans van de Zuiderburen onschadelijk te maken.
Aanvallend weten we wat kleine speldenprikjes te plaatsen, niet iets waar de vijandelijke goalie bang van moet worden: Qees glijdt onder een voorzet van Frijtje door en een afstandsschot van Bultje zeilt hoog over.
Zuiderburen doet het wat dat betreft effectiever. De tweede maal dat ze voor ons doel van verschijnen wordt Nestor verschalkt door een prachtige lob: 1-0.
Nog ietwat van slag grijpt de verdediging enkele minuten later niet adequaat in waardoor de spits van de Zuiderburen ongehinderd een hoek kan uitkiezen om achter een kansloze Nestor de 2-0 binnen te jagen.
En ook nummer drie laat niet al te lang op zich wachten. Wederom kan de aanval van de wit-groenen makkelijk door onze verdedigende linie snijden en het leder tegen de touwen jagen. Het is duidelijk wennen voor ons.
Hoe dan ook, gaandeweg de eerste helft beginnen we wat meer controle op de wedstrijd te krijgen en krijgen we zelfs aanvallend enkele mogelijkheden. Eerst wordt een prachtige steekbal van Frijtje nog door iedereen gemist. NetNie doet even later zijn naam eer aan door een teentje te kort te komen om een prima voorzet binnen te tikken. Een kopbal van Prins uit een vrijetrap blijft in een mêlee van spelers hangen en uiteindelijk door de verdediging van de Zuiderburen weggerost. En vlak voor rust wordt een schot van Bultje geblokt nadat Qees de bal met een mooie boog achter de vijandelijke verdediging heeft gelegd. Dat zijn mooie aanknopingspunten voor een betere tweede helft, toch?

Alle goede bedoelingen ten spijt begint het tweede bedrijf in mineur. Kennelijk zitten we nog met ons hoofd bij de thee als onze verdediging te kijk wordt gezet en Nestor eenvoudig wordt omspeeld: 4-0.
Eenmaal ontwaakt uit onze verlengde rust nemen we de overhand in de wedstrijd. Met Zoef Zoef Zidane als vervanger van Moes hebben we wat meer snelheid voorin. Het gevaar kan alleen maar gestopt worden door hem ongenadig onderuit te schoppen (déjà vu met vorig seizoen?). Op een meter of vijfentwintig mag Bultje aanleggen voor een vrije trap. Met een perfecte krul laat hij vervolgens de bal in het kruis verdwijnen: 4-1.
Nu we eenmaal de weg naar voren gevonden hebben rijgen we een aantal kansen aaneen. Een vrije trap van Polish Pitbull wordt ternauwernood door de keeper onschadelijk gemaakt. Even later laat de goalie een schot van Zoef Zoef Zidane los. Tot tweemaal toe wordt de rebound geblokt. Bij een derde poging valt de bal voor de voeten van Bultje. Diens inzet spat uiteen op de lat waarna Turbo de bal huizenhoog over het vijandelijke doel jaagt.
Na een blessurebehandeling aan de kant van de Zuiderburen geeft Dokter Wassiemann sportief de bal terug aan de tegenstander. Maar direct jaagt hij zijn tegenstander vervolgens af en verovert de bal terug. Meteen wordt Zoef Zoef Zidane diep gestuurd die een verbouwereerde verdediging achter zich laat en oog in oog met de doelman vakkundig de bal in de verre hoek binnen kan schuiven: 4-2. Het lijkt zowaar weer een wedstrijd te worden!
Ondanks een herhaaldelijke stroom van aanvallen en soeverein verdedigen van onder andere Brandweer als voorstopper, Knøpert als linksback en Slof als taaie rechtsback kunnen we niet voorkomen dat Zuiderburen alsnog de deur in het slot gooit. Op een hoge voorzet kopt de spits uit Reusel de 5-2 feilloos binnen.
Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd moet Prins aan de noodrem trekken om de schade nog groter te laten worden; hij legt een doorgesproken speler neer binnen de zestienmeter. Een terechte pingel. Maar het is Nestor die als een ware penaltykiller de strafschopnemer zodanig weet te intimideren dat de beste man de bal van schrik tegen de lat jaagt.

Ondanks de royale nederlaag is er toch enige tevredenheid bij GBL te bespeuren. Na een onwennige start heeft hij in de tweede helft een aantal veelbelovende acties kunnen noteren. In gedachten ziet hij een aanstaande kampioensformatie al voor zich. Dat zou toch wat zijn! Maar voordat dat zover is, is er nog het nodige werk aan de winkel. Bij de eerste competitiewedstrijd moeten we er staan. Het begin is gemaakt en er resten ons nog twee ‘oefenwedstrijden’ om voldoende te wennen aan elkaar…