Nieuws

EK column: Het vreugdedansje

29 juni 2012
www.bladella.nl
Ik ben er eens goed voor gaan zitten. Duitsland-Italie. Dat kan niet anders dan een ‘kraker’ worden. Vooroordelen tegen het Duitse elftal heb ik al een tijdje niet meer.

Dat is een hele verandering kan ik u verzekeren, want die vooroordelen zijn er niet met de paplepel ingegoten, ze zijn er ingeramd. Als in het verleden die ‘Mannschaft’ weer eens in de laatste minuut, de winnende treffer scoorde, kwam het zonder enige terughoudendheid naar boven: ’ die verdomde onuitstaanbare gründlichkeit', de swalbe van Hoeness, waarom je vooral geen auto uit moeten lenen aan een Duitser, de zomerse kuiltjes in het Scheveningse strand, en hoe zat ook al weer met mijn fiets’.

En niemand verwoordde het beter dan Gary Lineker, Engelse oud-international en sportcommentator. Zijn reactie, na de op het WK van 1990 verloren halve finale tegen de Duitsers, geldt nog steeds als een klassieker: ‘Voetbal is een simpel spelletje. 22 mannen rennen achter een bal aan en aan het einde wint Duitsland’.
Onze Oosterburen investeerden na de eeuwwisseling in een veel betere jeugdopleiding, spelen aanvallender en creatiever voetbal, veel spelers met uitheemse roots, kortom, voetbal nog ‘Nederlandser’ dan ons eigen Oranje.
Al die veranderingen leidde tot verbijstering van mijn vrouw, tot vreugdevolle rondedansjes als het Bayern München van Louis van Gaal weer eens een concurrent van de mat veegde.

Terug naar de match.
Het begin was hoopvol voor het Duitse elftal. De Italianen kwamen een paar keer heel goed weg. Maar het Italië van deze halve finale is meer dan Ballotelli en Pirlo. Het begint al met ‘Il Canto Degli Italiani’, het Italiaanse volkslied: ‘alle Italianen broeders van hetzelfde land’. De wil om te winnen straalt van de gezichten.
Voor deze EK zei de verdedigingslinie van Italië me helemaal niks. Nu laten Balzaretti, Bonucci, Barzagli en Abate zien wat echt verdedigen is. Ik zou het er niet meer over hebben, maar het moet me toch van het hart: Willems, Mathijsen, Heitinga, Vlaar, dat kan echt niet in een eindronde.

Op het eind werd het toch nog spannend. Na de 1-2 van de Duitsers kwam dat oude gevoel weer naar boven. Het zal toch niet?
Het vreugdedansje was er weer. Nu voor de Italianen.

Frits Pijnenburg

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven