Nieuws

EK column: Es war einmal...

14 juni 2012
www.bladella.nl
De eerste anderhalve minuut gaf mij een aha-erlebnis: Was het ook niet in ’74 zo, dat Nederland met een overheersend balbezit begon om vervolgens met 1-2 de bietenbrug op te gaan??

Ook nu viel er een Nederlander, ook Van Persie deed dit op de grens van het strafschopgebied, ook hij wilde zeker in de 16 eindigen, maar hij deed het minder verdienstelijk dan Cruijff destijds. Bovendien maakte Hummels ook geen overtreding.
Het spel van vandaag had ook daarna toch wel enige gelijkenis met het spel tijdens het WK in Duitsland, alleen bleef de score voor Nederland uit. Balbezit was er wel, maar er werd bijzonder weinig mee gedaan. De Duitsers waren wel gevaarlijk en bij elke aanval van de Duitsers dreigde er ook direct doelgevaar. Typerend voor Oranje was dat er pas na het laatste fluitsignaal wat agressie bij de Nederlanders getoond werd.
Vrijwel de hele wereld roemt het Nederlandse aanvalspel. Maar in de 70e minuut bedacht ik mij ineens, dat iedere ploeg in de eerste ronde gescoord had, behalve Nederland… Die gedachte was ingegeven door het altijd geweldige commentaar van de NOS-verslaggever.
Het cliché was nu, dat er in een wedstrijd nog van alles kan gebeuren. Inderdaad. Je zou ineens wel met passie kunnen gaan voetballen, je zou wel een extra stap voor een ander kunnen zetten of je zou ineens naar voren kunnen spelen.
Deze commentator zal wel vaak in Kaatsheuvel zijn geweest, waar sprookjes nog bestaan. Helaas voor Nederland zijn de Denen en vooral de Duitsers meesters in het uitwerken en verzamelen van sprookjes, met als hoogtepunt misschien wel Das Wunder von Bern in 1954.
Het Sommermärchen uit 2006 krijgt voor de Duitsers een vervolg, het eventyr van de Denen is al geslaagd. De magie en de fantasie ontbreken al meerdere wedstrijden in het spel van Oranje. Zonder originele ideeën voor de wedstrijd tegen de Portugezen is het eindrondesprookje voor Nederland sowieso al vroegtijdig uit. Maar dat is geen wonder, eerder een aha-erlebnis.

Stijn Heusschen


 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven