Nieuws

Komt ’t dan toch nog goed met onze velden…?

11 september 2018
www.bladella.nl
Wiedeggen en Fieldshapen gaat vrijdag gebeuren op onze natuur-velden. Goaltjes en ander sport-meubilair van die velden af a.u.b.!

Uit milieuoverwegingen worden ook sportvelden steeds meer chemievrij (zonder gif zeg maar) onderhouden. De gemeente Bladel loopt op dat gebied ver voor de muziek uit. Het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen heeft ‘vervloekte’ gevolgen voor onze sportvelden. Onkruid en veldbloemen tieren immers welig. Zo ‘stikt’ het al vroeg in het voorjaar van de maaibluumkes (madeliefjes). Dan lijkt het een witte Keukenhof waarop gebald wordt. Daarna kleuren de velden weer 'Reusels'. Honderden paardenbloemen staan dan in bloei en die zorgen weer voor miljoenen – misschien wel miljarden - zaadjes uit de pluizenbollen.
Tel ze maar na….
   Ons karakteristiek kuipje van de Smagtenbocht - schitterend geoutilleerd - heeft nog een ander mankement.
De onderlaag schijnt niet te deugen. Vooral bij nat weer voelt 't veld zacht aan waardoor 't speeloppervlak
allesbehalve egaal is. Dat bemoeilijkt verzorgd voetbal spelen.
Dat verklaart ook dat het hoofdveld door geen enkel team als favoriet speelterrein wordt gezien.

Onkruid gedijt meer dan prima. Het sportveldengras wordt overwoekerd. Dat onkruid over het algemeen nog beter tegen droogte kan, komt daar nu nog eens bovenop. De natuurvelden liggen geplaveid met hele oppervlakten ganzentongen en dergelijke. Op dat gevolg - van het ‘niet spuiten’ - hebben de sportveld-onderhouders nog geen antwoord gevonden. In ieder geval nog niet op de Smagtenbocht….

Door een voetballer wordt zo’n onkruid- en bloemenwei vervloekt. Je in de bloeitijd telkens moeten excuseren bij bezoekers maakt wel eens moedeloos. Dat milieuregels in de naaste toekomst producten als Roundup in de ban gaan doen, dat staat wel vast. En natuurlijk komt er tegen die tijd wel een ‘natuurlijke’ oplossing. Je denkt toch niet dat straks Ajax of PSV gaan spelen op velden à la Bladella…
         Wiedeg                                                                 Fieldshaper
Aan de Bossingel gaat vrijdag BTL - een grote jongen in ’t groenonderhoud - aan de slag. Voornaamste opdracht is nu onkruidbestrijding d.m.v. Wiedeggen en Fieldshapen. Wiedeggen is een relatief snelle en effectieve manier om jonge onkruiden te bestrijden. De 'Fieldshaper' is een combinatiemachine die verschillende werkzaamheden in één keer kan uitvoeren: verticuteren, kort maaien en scalperen en afvoeren van het gras.

De velden komen er kaal uit te zien de eerste paar dagen. Deze bewerkingen komen echter ten goede aan onze natuurvelden is beloofd. Daarmee wordt namelijk een sterkere grasmat gecreëerd en het onkruid krijgt door deze bewerking een flinke tik. Maar het ziet er de eerste paar dagen niet uit! Voor de balrolsnelheid zal het niet ideaal zijn, maar voetballen is gewoon mogelijk na dat Fieldshapen. De velden gaan daarna nog extra bemest worden om een stevige groeispurt te bewerkstelligen.
Om het mooi (en vooral beter) te maken zullen we even pijn moeten lijden.

Om die bewerkingen mogelijk te maken dienen wel alle losse doeltjes en ander trainingsmeubilair
van de natuurgrasvelden opgeruimd te zijn.
De laatste gebruikers op donderdag dienen dus te zorgen dat er niks meer op de velden staat!

 
       Dat zou overigens een onnodige oproep moeten zijn…
    Onderhoud plegen als maaien en (kunstgrasvelden) borstelen is niet mogelijk als die (trainings-)
    attributen niet van de (trainings)velden gehaald zijn.
    Dat is een (dood)zonde die door menige gebruiker 'dagelijks' wordt gepleegd en telkens zorgt
    voor fikse irritaties bij de mensen van het onderhoud (inclusief werkploeg)..

Dank voor ieders medewerking!

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven