Nieuws

De plagen van Egypte

16 augustus 2015
www.bladella.nl
Bekend uit boek Exodus zijn de Plagen van Egypte. De Smagtenbocht (aan de Egyptische Dijk) wordt ook geteisterd door plagen: konijnen, engerlingen, wespen, onkruid, droogte en rommel....

Droogte
Het lijkt midden augustus al herfst. Diverse boomsoorten laten hun blad al vallen. Het aanhoudende warme weer en het uitblijven van een grote hoeveelheid hemelwater doen in deze regio geen goed aan de natuur. Boeren klagen maar ook de veldbeheerders worden opgezadeld met extra werk wat slechts minimaal rendement oplevert. Een fikse regenbui doet immers 100x meer af dan dagelijks sproeien. Het natuurgras op de sportvelden heeft de laatste maanden dus weinig groeizame momenten gekend.
 
Wespen
Vorige maand werd al gewaarschuwd dat als het weer zo blijft, Nederland zich kan opmaken voor een wespenplaag. Vorig jaar waren er minder wespennesten, omdat het af en toe flink stortregende. En daar houden wespen niet van.
Halverwege augustus worden wespen steeds agressiever. In het begin van het seizoen jagen ze vooral op insecten, maar rond deze tijd kun je ze steeds meer tegenkomen op het terras, ook bij Bladella. Vijf wespennesten onder de haag langs het hoofdveld zijn al vernietigd. Jo ‘Wespenvanger’ weet daar wel raad mee. Toch lokt het Extran-flesje nog dagelijks tientallen van die steekbeesten de wespenhemel in.

 Konijnenplaag
In grote getale hebben ook deze knaagbeesten op dit moment ‘goeie aord’ op het sportpark. Konijnenholen in de aardwallen tegen de bosranden zijn nog tot daaraan toe, maar van de fikse gaten op de speelvelden worden terreinmeesters niet vrolijk, laat staan voetballers. Extra werk aan de winkel.
 

Engerlingen
De engerling is de larve van de mei- of junikever, in deze regio beter bekend als de ‘mulder’. De engerling vreet de wortels van het gras af. Het meest verwoestende werk wordt gedaan door de natuurlijke vijand van de engerling. Vooral voor de kraai is zo’n larf een delicatesse. Met als gevolg dat een zwerm kraaien in korte tijd zo’n veld kan ‘omwroeten’, door hele stukken graspollen uit een grasveld te rukken. Alle sportparken in de gemeente Bladel melden grote overlast van deze plaag. Bij Bladella is begin van de week vooral op veld 3 en 5 flink huis gehouden. Biologische, natuurlijke, bestrijding is het gemeentelijk beleid. Tot ergernis van de gebruikers is steeds meer onkruid in de speelvelden daar ook een gevolg van. Onkruidbestrijding op het hoofdveld door de robotmaaier heeft ogenschijnlijk (nog?) weinig effect.
 
 
Bestrijding
Tegen de engerlingenplaag zijn de grasvelden enkele zomers met ‘knoflook’ behandeld. Dat leverde geen noemenswaardig resultaat op. Sinds vorig jaar wordt deze plaag bestreden door elk stukje gras op het sportpark te injecteren met parasitaire aaltjes, een kostbare aangelegenheid. Gezien de schade aan de velden heeft dit ook niet gewerkt. Ook de hulp van zes grote vogelverschrikkers hebben de kraaien niet van de speelvelden kunnen houden.
Extra werk: de losse graspollen moeten eraf, zand erop en egaliseren om over 14 dagen graszoden te kunnen leggen. Gebruik van die velden vereist voorlopig aanpassing.
 
Rommel
De plaatselijke overheid staat een ‘open’ sportpark voor. Dat brengt voor de huurder, vv Bladella, extra zorg en kosten met zich mee. Het kunstgras bij Bladella nodigt uit om er, ook buiten de trainingsuren, een balletje te komen trappen. Van heide en ver is daar vooral in de vakantietijd erg druk gebruik van gemaakt. De meeste ‘illegale’ gebruikers met de beste bedoelingen, een enkeling kent geen respect voor andermans goed. Een tiental klikos staan rond die velden, toch halen vrijwilligers iedere morgen enkele volle emmers rotzooi daar op. De grootste ergernis is echter moedwillige vernielingen als kapotte doelnetten, wat de vereniging op grote, onnodige kosten jaagt.
Wie het antwoord weet op deze plaag mag het zeggen...!

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven