Nieuws

Column: Matchfixing, zo gefikst..

www.bladella.nl
Enkele jaren geleden keken we er nog raar van op als er op defensief gebied zich weer eens een Marcelo-achtige blunder voordeed in een competitie.

Of als er een niet te missen kans toch naast werd geschoten. Hilariteit alom..

Tegenwoordig ligt dat iets anders. Wanneer er zich nu kolderieke situaties voordoen op een voetbalveld, denken we al gauw aan matchfixing. En dat is je reinste criminaliteit.

Matchfixing is een link tussen de voetbalwereld en de onderwereld. Via gokkantoren, veelal in Azië gelegen, zetten criminelen geld, heel veel geld, in op onder andere het aantal doelpunten dat gescoord wordt in een wedstrijd. Ook kan er gewed worden op het aantal gele kaarten, wie de eerste ingooi mag nemen en wie de eerste hoekschop krijgt. In de praktijk krijg je dus dat voetballers die in de schulden zitten, hun schuld zo af kunnen betalen. Ze krijgen een grote som geld op het moment dat ze ervoor zorgen dat ze de bal bij hun eerste contact over de zijlijn schieten. De criminelen zetten dan geld in op de eerste ingooi voor de tegenpartij. De speler zorgt er met een slechte pass voor dat de bal over de zijlijn belandt, en de crimineel is weer een euro of 300.000 rijker. De speler in kwestie ontvang hiervan € 20.000,- en kan zo zijn schuld aflossen. Iedereen blij..

In Nederland zijn we nog niet overtuigd van dit feit, omdat ‘zoiets in Nederland toch nooit voor kan komen’? Nou, beste lezers, dan kan ik u wakker schudden. Deze gedachte had men in Duitsland, België, Zwitserland, Oostenrijk, Finland en Denemarken ook, maar daar zijn de eerste feiten al ruimschoots boven tafel. Het is dus wachten op de eerste bekentenis in Nederland.

Binnen het amateurvoetbal is dit fenomeen al jarenlang gaande. Vooral in de afrondende fases van de competities, wanneer alle prijzen verdeeld worden, wordt er opvallend veel contact gelegd tussen teams die normaal niets van elkaar van doen hebben. Zo heb ik de afgelopen weken bij Bladella al een delegatie uit Hoogeloon voorbij zien komen, waarbij ik uit, niet nader te noemen, betrouwbare bron heb vernomen dat er per behaald punt een krat bier richting Bladels blauw-wit zou komen. Helaas werd de 2-1 voorsprong niet vastgehouden. Deze deal werd dus niet gefikst.

Het einde van het seizoen is alweer daar, dus de komende maanden zal het bij de Bladella-teams weer lekker rustig worden. Voor volgend seizoen kan ik u alvast vertellen dat het 3
e kampioen zal worden. De meeste scheidsrechters van dit jaar zijn namelijk erg gevoelig gebleken voor de barbecue-kwaliteiten van onze gerenommeerde trainer Joris T.

Voor komend seizoen hebben wij dus in onderling overleg besloten om de scheidsrechters vooraf een bestellijst te geven, waarop ze voor tientallen euro’s vlees mogen bestellen. Zo weten wij vooraf al dat de strijd in de 3
e klasse volgend jaar zal gaan om plaats nummer 2, aangezien de 1ste al is vergeven. Lekker gefikst dus, maar euh… Tegen niemand verder vertellen hè want in Nederland gebeuren dit soort zaken namelijk niet..


Jesper Soetens

 
www.bladella.nl
FC Eindhoven Av staat op het punt om definitief te degraderen uit 2D, waarin Bladella nu ook in de gevarenzone is beland Lees verder »
 
www.bladella.nl
Het was schrikken zondag morgen toen langs de velden bij Bladella bekend werd dat Theo in slaap was en niet meer wakker zou worden. Hij… Lees verder »
 
www.bladella.nl
In samenspraak met kledingsponsor Brandsfit heeft de kledingcommissie vier Bladella trainingspakketten samengesteld. Alle pakketten… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Voor de tweede keer op rij gaf Bladella een 2 – 0 voorsprong uit handen. De gasten uit Eindhoven wisten met een enorme strijdlust, de… Lees verder »
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven