Nieuws

Column: De voetballer als sponsor

www.bladella.nl
Heeft het zondagvoetbal nog toekomst? Die vraag kan gerust gesteld worden. In de Kempen heeft men er niet zo veel last van en stelt men misschien niet eens die vraag.

De streek geldt als een van de bolwerken van het zondagvoetbal, samen met het huidige district Zuid II, waar het zaterdagvoetbal alleen uit jeugdvoetbal bestaat.
 
Wat is er in de Kempen wat betreft seniorenvoetbal te doen op zaterdag? Rust Roest is al jarenlang de enige zaterdagvereniging in Eindhoven en in Tilburg heb je de studenten van TSVV Merlijn en dan nog Nordea en SVG, die beide op beide dagen met een eerste elftal spelen. Over het niveau van de vier verenigingen zullen we het maar niet hebben. Tot zover de invloed van het zaterdagvoetbal in de Kempen. Maar in andere delen van het land verkeert het zondagvoetbal in zwaar weer.
 
Toch maar op zaterdag voetballen?
In de Topklasse zondag is het Lienden dat volgend jaar niet zal terugkeren, omdat men met het zondagvoetbal stopt en de pijlen richt op het zaterdagvoetbal. In de Hoofdklasse A zondag hebben Feyenoord en Hilversum al aangegeven naar het zaterdagvoetbal over te stappen. Vorig jaar was Papendrecht al gestopt met het zondagvoetbal.
 
Maar waarom stopt men op zondag? Teruglopende belangstelling is een veelgehoorde kreet. Dat komt dan ook mede door het recreatieve seniorenvoetbal in veel streken. De derde helft is haast belangrijker dan de twee ervoor en als je dat op zondag doet, dan is het voor een flink aantal de dag erop met een kater naar het werk, en niet vanwege de uitslag.
 
Spelen op zaterdag is dus een extra dag om de derde helft te verwerken. Dat hebben veel lagere elftallen goed afgekeken van het zaterdagvoetbal, traditioneel ontstaan vanuit de protestantse gedachte, dat de zondag een echte rustdag is. Bij de katholieken was die rustdag er ook wel, maar voetballen mocht wel. Hoewel sommige elftallen op het veld geregeld toch nog erg hun best doen om uiting te geven aan het begrip rustdag.
 
Nee hoor, de zondag moet blijven
Minder belangstelling betekent dus ook minder sponsorbelangstelling en dus minder inkomsten. Op de hogere niveaus zeker een probleem, gezien de “vergoedingen” die soms uitgekeerd worden. Sponsoren hebben het toch al moeilijk genoeg in deze tijden en als je dan ook nog moet betalen om reclameborden op te mogen hangen bij verenigingen waar wel 50 mensen komen kijken, dan is het niet verwonderlijk, dat je het geld anders wilt besteden.
 
Maar senioren op zaterdag in de Kempen? Ja, incidenteel speelt men op zaterdagavond. Maar de zaterdagmiddag is voor de jeugd. Organisatorisch zullen veel Kempische verenigingen het niet voor elkaar krijgen om een zaterdagvereniging te worden. Er zijn te weinig velden voor de vele actieve leden. Dus daarom moeten senioren wel op zondag blijven voetballen. En zal een aantal van hen de volgende dag misschien moeite hebben met opstaan, maar men heeft de vereniging wel weer gesponsord. Niet met één bord, maar zelfs met meerdere glazen.

 
Stijn Heusschen

 
www.bladella.nl
FC Eindhoven Av staat op het punt om definitief te degraderen uit 2D, waarin Bladella nu ook in de gevarenzone is beland Lees verder »
 
www.bladella.nl
Het was schrikken zondag morgen toen langs de velden bij Bladella bekend werd dat Theo in slaap was en niet meer wakker zou worden. Hij… Lees verder »
 
www.bladella.nl
In samenspraak met kledingsponsor Brandsfit heeft de kledingcommissie vier Bladella trainingspakketten samengesteld. Alle pakketten… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Voor de tweede keer op rij gaf Bladella een 2 – 0 voorsprong uit handen. De gasten uit Eindhoven wisten met een enorme strijdlust, de… Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven