Bladella 10
29-09-2019
2 - 2

Scheidsrechter:   Afgeschermd
De eerste wedstrijd van de competitie hebben we met overtuiging om weten te zetten in een overwinning. Vandaag een volgende kans om drie punten te scoren en onze ongeslagen status te behouden. Dat zal dan wel met beter voetbal moeten gebeuren als vorige week, want ondanks de afgetekende overwinning was het voetbal van niet al te hoog niveau. Nu, in en tegen Bergeijk, kunnen we laten zien dat dat een incident was.

Met een aantal afmeldingen omdat men liever naar het voetbalspelletje gaat kijken als het zelf te beoefenen, Dokter Wassiemann die nog ergens midden in het land op weg is naar Bergeijk en een aantal blessuregevallen is het voor GBL is het vandaag afwachten hoeveel spelers hij tot zijn beschikking heeft. Uiteindelijk hebben we maar één fitte speler op de bank zitten. Daarnaast zit Slof die vanwege een fikse verkoudheid eigenlijk ook niet kan spelen maar in geval van nood alsnog het team uit de brand wil helpen.

De hoop dat we vandaag beter voetbal kunnen laten zien is na de eerste vijf minuten al vervlogen. We weten elkaar maar moeilijk te vinden en vele ballen komen niet aan bij een medespeler. Hier blijkt alcohol een groot aandeel in te hebben. Bij sommigen zie je het bier van gisteren nog voor de ogen klotsen. Wat dat betreft is er voor Brandweerman, die vandaag voor het eerst dit seizoen meedoet, niets veranderd. Hij kan zich niet voorstellen dat we de eerste wedstrijden zo geweldig hebben gevoetbald.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste kansen voor Bergeijk zijn. Maar goed dat zij het vizier nog niet scherp hebben staan. Bij een van de Bergeijkse aanvallen staat Gerrit in de baan van het schot. Hij krijgt de bal tegen zijn hoofd. Als hij al geen koppijn had dan heeft hij dat nu wel, alleen is het hem nu niet meer duidelijk of dat van de kater komt of van de bal… Bij een corner weet Nestor de bal uit de doelmond weg te boksen en een linke terugspeelbal van Brandweerman op Nestor kan ternauwernood worden weggewerkt.
We weten ons doel een kleine twintig minuten schoon te houden. Maar dan is het alsnog raak. Een aanval van Bergeijk over onze rechterkant wordt vanaf de achterlijn voorgetrokken. Ietwat ongelukkig klutst de bal via Brandweerman en Nestor in het doel: 1-0.
Ook na de hernieuwde aftrap zijn de meeste kansen voor Bergeijk. Een kopbal uit een corner wordt door Nestor gepakt maar hij heeft de bal niet klem. Het leder valt voor de voeten van een Bergeijkse aanvaller maar die presteert het om, gelukkig voor ons, de bal naast het doel te werken. Bij een volgende vrije trap zijn het de voeten van Nestor die redding brengen om het gevaarlijke schot.
Aan onze kant is het aanvallend niet erg veel. We zijn meer met onszelf bezig. We mogen van geluk spreken dat we het rustsignaal met slechts één doelpunt achterstand halen.

Zoals gezegd kan GBL niet veel mutaties toepassen in zijn formatie. Een stevige peptalk zal het moeten doen. Dat lijkt effect te hebben want bij aanvang van het tweede bedrijf vallen er prompt wat kansjes voor ons te noteren. Een schot van Bikkel Bax gaat net naast het vijandelijke doel. Bij een volgende aanval geeft Knøpert vanaf de flank een mooie voorzet. Bassie Knie neemt de bal aan en probeert met een halve omhaal het doel onder vuur te nemen. Dat mislukt jammerlijk. En ook een vrije trap even later levert geen doelpunt op. De inzet van Bassie Knie op Wielen wordt door Wielen in de handen van de keeper geschoten.
Bergeijk wordt nu meer in de verdediging gedrongen en komt steeds moeizamer aan aanvallen toe. Om dat te herstellen gaat de geel-blauwe formatie de duels steeds steviger in, iets dat door de scheidsrechter wordt toegelaten. Gelukkig voor ons geldt dat twee kanten op. Bij een volgende aanval wordt de bal hoog voor de Bergeijkse pot geslingerd. De doelman denkt de bal uit de lucht te kunnen plukken maar wordt in zijn sprong nogal ongelukkig door Bury ondersteboven gelopen. De bal valt voor de voeten van Knøpert die zich niet bedenkt en het leder tegen de touwen jaagt alvorens hij bezorgt gaat kijken hoe het met de Bergeijkse goalie is die kermend van de pijn op de grond ligt. Iedereen denkt dat de referee het doelpunt wel zal afkeuren maar ook hier laat hij het stevige spel toe. De keeper wordt afgevoerd maar het doelpunt staat: 1-1.
Na de gelijkmaker vallen er aan beide kanten wat kansen te noteren. Eerst maakt Brandweerman een onnodige overtreding. Op rand zestien loopt hij zijn tegenstander ondersteboven met een gevaarlijke vrije trap tot gevolg. Hij kan uiteindelijk het gevaar zelf onschadelijk maken door de inzet vanaf de doellijn weg te werken.
Aan de overzijde zien we een mooie aanval over rechts. Wielen brengt de bal voor het doel waar bij de tweede paal Knøpert klaarstaat om met een kopbal de bal terug te leggen op Bury. Het schot is niet meer nodig want er is buitenspel geconstateerd.
Het stevige spel van Bergeijk heeft intussen zijn tol geëist. Bassie Knie moet met een dikke enkel de zijlijn opzoeken. Hij wordt vervangen door de zieke Slof. Met enige omzettingen mag Slof – normaal verdediger – in de spits gaan lopen. Hij staat nog geen vijf minuten in het veld of Slof wordt met een mooie trap door Brandweerman diep gestuurd. Slof ontvangt de bal, kapt met links zijn tegenstander uit en schiet met rechts op het vijandelijke doel. De bal verdwijnt buiten bereik van de keeper bij de verre hoek in het doel. Weergaloos! Als Slof het nog een keer moet doen zou hij niet weten hoe! En ook thuis zullen ze nooit geloven dat hij zo’n doelpunt heeft gemaakt. De voetbalgenen in huize Slof hebben namelijk een generatie – de zijne – overgeslagen. Maar hoe dan ook: het staat 1-2.
Met nog maar een kleine tien minuten te gaan staan we onverwacht op voorsprong. Het is nu zaak om het laatste gedeelte van de wedstrijd uit te spelen. En omdat Bergeijk nu moet komen ontstaan er zelfs nog wat kansen voor ons. Een schot van Knøpert suist rakelings over, eentje van Bikkel Bax gaat net naast en ook een aanval via Wielen en Bax sterft in schoonheid.
De negentig minuten zijn al een tijdje verstreken maar de scheidsrechter laat maar doorspelen. Het lijkt erop dat hij er nog een gelijkspelletje voor Bergeijk uit wil slepen. Die kans wordt hem geboden door Brandweerman. Een diepe bal van Bergeijk kan hij makkelijk onschadelijk maken door zijn hoef eronder te zetten en het leder de mast in te jagen. In plaats daarvan maakt Brandweerman een overstapje met het idee om de bal over de achterlijn te laten rollen. Hij heeft echter niet in de gaten dat er nog een tegenstander uit zijn rug komt die de bal zomaar op kan pikken en richting Nestor kan gaan. In een uiterste poging om zijn fout te herstellen tikt Brandweerman zijn tegenstander aan. Die gaat gewillig naar de grond en geeft zo de scheids aanleiding om te fluiten voor een penalty.
Om de penaltynemer van Bergeijk wat uit zijn evenwicht te brengen doen we aan een kleine psychologische oorlogsvoering, afgekeken van grootmeester Louis van Gaal. Nestor, toch al niet meer helemaal fit, staat zijn handschoenen af aan Dokter Wassiemann, die ervan overtuigd is dat hij de pingel wel zal pakken. Dat laat hij zijn tegenstander ook nog even weten. Het wil helaas allemaal niet helpen van de strafschop wordt gedecideerd in de kruising gejaagd: 2-2.
Niet lang daarna blaast de scheidsrechter voldaan voor het einde van de wedstrijd.

Al met al is gezien de hele wedstrijd een gelijkspel een terechte uitslag. Bergeijk had overwicht in de eerste helft, wij in de tweede helft. Maar als je op tien minuten voor het einde van de wedstrijd de overwinning kunt stelen dan moet je die over de streep trekken. Hoe dan ook, dat is niet gebeurd en daar is niets meer aan te veranderen. Positief bekeken hebben we nog steeds een ongeslagen status.
Maar wat vandaag het meest blijft hangen is die ene weergaloze goal. Alle lof voor Slof!