SVSOS 3
Bladella 9
09-04-2017
4-2

Sport Vereniging Samenspel Overwint Steeds. Onthoudt die naam goed, met name het gedeelte “Samenspel”. De naam wordt gedragen door de plaatselijke voetbalclub uit Biest-Houtakker. SVSOS is – in ieder geval voor ons – een lastige tegenstander. Eerder dit seizoen leverden we thuis in de dying seconds, na een fysiek stevige wedstrijd, een zekere verwinning in tegen een teleurstellend gelijkspel. Vandaag genieten de mannen uit De Biest ook nog eens een thuisvoordeel op een superklein voetbalveldje waarbij je aan de ene kant van het veld de cornervlaggen aan de overzijde niet kunt zien staan, zo bol staat die wei. Afijn, we zijn gewaarschuwd.

Met een angstig voorgevoel dat we vandaag weleens onderuit zouden kunnen gaan melden we ons in Biest-Houtakker. Het angstige voorgevoel wordt direct bewaarheid. Bij het invullen van het wedstrijdformulier krijg ik al te horen dat de scheidsrechter van vandaag nog niet eerder bij de club heeft gefloten. Maar meteen daarna kijk ik de wedstrijdsecretaris vreemd aan als hij daarbij vermeld dat de man in het zwart een pietje precies is. Hoe kan hij dat nou weten?
Ook wanneer de scheids het veld betreedt fronsen de wenkbrauwen als de goede man begroet wordt met de woorden: “Ha Jack, ook weer een keer hier?”. O.k. het zegt nog niets over de arbitrale kwaliteiten van de man maar door dat “Samenspel” heeft hij in ieder geval de schijn al tegen.

Nog voor de aftrap wordt eerst aan beide grensrechters in wel vijf minuten het complete spelregelboek uitgelegd. Daarna is hetzelfde lot de aanvoerders beschoren. Als daarna eindelijk mag worden afgetrapt is het direct SVSOS dat het voortouw neemt. Over onze rechterkant komen de Biestenaren keer op keer gevaarlijk op. Het vizier staat echter nog niet op scherp dus doelpunten blijven uit. Ook aan onze kant moet nog iets gesleuteld worden aan het vizier. Met name aan dat van Zoef Zoef Zidane. Bij een te korte terugspeelbal kan Zoef Zoef Zidane vrij op de kansloze keeper aflopen maar in plaats van de bal tegen de touwen te jagen stuitert het leder langs het open doel.
Na een kwartiertje spelen beginnen we wat meer grip op de wedstrijd te krijgen en komen er ook wat meer kansjes. Op een voorzet van WeeWee legt Slinger met zijn hoofd de bal panklaar op de zestien maar er is niemand die in komt lopen om binnen te knallen. Niet veel later wordt Slinger opnieuw in de lucht (een sterk wapen tegen deze tegenstander vandaag) aangespeeld. Het gevaar wordt onschadelijk gemaakt door Slinger in de rug te lopen. Vanaf vijfentwintig meter wordt de bal bij de tweede paal voor het doel gebracht. De inzet wordt in eerste instantie door Frijtje nog op de keeper geschoten maar bij een tweede poging is het Zoef Zoef Zidane die de doelman weet te verschalken: 0-1.
Nog geen vijf minuten na de 0-1 kunnen de handen weer de lucht in. Nu is het een voorzet van Borat vanaf een metertje of veertig waarbij Zoef Zoef Zidane in komt lopen en bij de korte hoek simpel binnen kan knikken: 0-2, wat een weelde!
Na een hernieuwde aftrap tracht SVSOS de achterstand ongedaan te maken. Maar onze verdediging onder soevereine leiding van Captain maakt elk naderend gevaar onschadelijk. En áls de mannen uit de Biest dan eens een keertje gevaarlijk voor ons doel komen dan is er Nestor om in een reflex de bal onder de lat vandaan te tikken. Zo kunnen we na vijfenveertig minuten – zonder enig verdacht samenspel tussen rood en zwart – met een comfortabele voorsprong naar de thee.

Tijdens de rust wordt benadrukt dat we pas halverwege zijn. We moeten erop voorbereid zijn dat SVSOS in het tweede bedrijf alle middelen zal gebruiken om alsnog een overwinning te behalen. Maar als wij gewoon ons spelletje blijven spelen en ons niet uit de tent laten lokken, trekken we gewoon de drie punten over de streep.

De tweede helft is nog geen vijf minuten oud of Dokter Wassiemann moet al een gevaarlijke inzet van SVSOS van de lijn koppen. Zoals verwacht is De Biest flink aan het aandringen en daarbij schuwen ze niet om enkele stevige overtredingen te maken, oogluikend toegestaan door de referee. De druk op ons doel wordt derhalve almaar groter en dat leidt na een minuut of tien tot een tegendoelpunt. Eerst kan Nestor een inzet nog keren maar als de bal onvoldoende adequaat wordt weggewerkt ligt hij ineens in het netje: 1-2.
Aangespoord door deze aansluitingstreffer zet SVSOS vol in op de gelijkmaker. Hierbij worden ze in goed samenspel een handje geholpen: de spits van Biesthoutakker duikt met een prachtige aanloop als Edwin Jongejans het strafschopgebied in. De uitvoering wordt gewaardeerd met een 8.6 en daarnaast als beloning gehonoreerd met een pingel, een bonus die vol overtuiging wordt verzilverd: 2-2.
Protesten van onze zijde worden onder dreiging van een gele kaart in de kiem gesmoord. Langs de lijn doet ook GBL een duit in het zakje en moet hij voor straf achter de draad. Niet dat dat iets veranderd maar de man in het zwart meent een daad te moeten stellen.
Er rest ons niets anders dan uithuilen en opnieuw beginnen.
De wedstrijd is nu wat grimmiger geworden maar toch weten we via de ingevallen AltèUtLesteWoord enkele goede kansen te creëren om weer op voorsprong te komen. Een schot van AltèUtLesteWoord wordt via een tegenstander tot corner verwerkt en als bij een bal die van achteruit geruimd wordt AltèUtLesteWoord ineens vanuit de lucht op doel vuurt belandt deze bij Zoef Zoef Zidane. Diens inzet belandt echter in de handen van de vijandelijke goalie.
SVSOS beperkt zich tot verdedigen en plaatst af en toe een gevaarlijke counter. Bij eentje ervan wordt Polish Pitbull eruit gelopen en is ook Nestor gezien. Het schot voor open doel is echter onzuiver en tot onze opluchting zien we de bal tergend langzaam voor het open doel langs rollen. Het blijkt echter uitstel van executie. Als even later Polish Pitbull een te korte terugspeelbal geeft grijpt de spits van Biest-Houtakker zijn kans en schiet hij zijn ploeg een kwartier voor tijd op voorsprong: 3-2.
In een uiterste poging om de stand in de laatste minuten alsnog gelijk te trekken gaan we achterin één-op-één spelen. Het leidt tot nog tot een paar gevaarlijke kansen. Een vrije trap van Captain vliegt rakelings over het vijandelijke doel en een inzet van Zoef Zoef Zidane wordt door de keeper ternauwernood gered. Als even later een zuivere handsbal achteloos over het hoofd wordt gezien is het wel duidelijk dat we vandaag geen punten gaan behalen.
Het achterin één-op-één spelen brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee: je kunt wel eens tegen een tegentreffer aanlopen. Zal je altijd zien, dat gebeurt dan ook. Nestor wordt met een afstandsschot verschalkt: 4-2.
Als bijna direct daarna het laatste fluitsignaal heeft geklonken druipen we teleurgesteld af.

In het kleedhok is het angstig stil. Het is ons niet gelukt om de riante voorsprong die we bij de rust hadden vast te houden. Natuurlijk moeten we de oorzaak deels bij onszelf zoeken maar je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat Samenspel steeds overwint…..

Volgens traditie moet ook vandaag een MOTM worden aangewezen. Genomineerd zijn Zoef Zoef Zidane met zijn twee doelpunten en Captain vanwege zijn soevereine verdedigen. Beiden bedanken echter voor de eer na deze deceptie. Ondanks het feit dat we blij moeten zijn dat er gasten zijn die op een zondagochtend hun vrije tijd opofferen om 22 man aan het voetballen te houden wordt vandaag toch in negatieve zin unaniem de man in het zwart tot Man Of The Match benoemd.