Nieuws

Dood Richard Nieuwenhuizen treurig dieptepunt voetbalsport

05 december 2012
www.bladella.nl
Ook Bladella kent concrete aanleidingen. Doen we genoeg, pakken we door of blijven we hangen. Een hartenkreet van onze voorzitter, namens het bestuur.

De dood van deze vrijwilliger, deze grensrechter die het samen met tienduizenden andere vrijwilligers een heel seizoen in de weer is om voetballers hun sport te kunnen laten beoefenen, brengt in ieder geval een schokeffect teweeg. De vraag is wel hoe lang een dergelijke gebeurtenis effect heeft op het leven van alle dag. De commotie van vandaag dreigt al weer heel snel weg te ebben want Sinterklaas en Kerstmis zijn leuke dagen en die moeten we eigenlijk niet laten bederven door zo’n ongelukkige gebeurtenis.
 
Het was natuurlijk niet zo bedoeld en de daders zullen spijt betuigen en gezien hun leeftijd zal de strafmaat mogelijk ook nog wel niet te zwaar uitpakken. En vervolgens gaan we weer allemaal verder met ons leven, onze hobby en ons vrijwilligerswerk.
 
Toch moeten we niet doen of dergelijke situaties zich bij ons in de Kempen of bij ons bij Bladella niet voor zouden kunnen komen. Dat is natuurlijk niet waar. Nog niet zo lang geleden hebben wij bij onze vereniging zelf ook ervaren dat bedreigingen en intimidatie als uiterste vormen van pesten ook binnen onze vereniging aan de orde waren. Wij praten er liever niet over, liever vergoelijken wij het gedrag ook nog en steken onze kop in het zand want onze Piet of onze Kees doen zoiets niet.
 
Het elkaar aanspreken op ongewenst gedrag vinden we moeilijk. Wij hebben er ook wel schrik voor om dat te doen want wat kan dat voor gevolgen hebben voor mij of voor de club. Liever kijken we weg en ventileren vervolgens wel onze mening over dergelijke gedrag maar wat doen we er mee!
 
Het  begint vaak met allerlei klein ongewenst gedrag: de kleedkamer wordt een puinhoop, de ballen blijven in de struiken liggen, de fietsen staan niet in de daarvoor bestemde rekken, ouders langs de lijn laten zich ongeremd gaan, supporters schelden op grensrechters en scheidsrechter, we halen een tegenstander ongenadig onderuit, we gooien met vuurwerk naar huisdieren. Allemaal zaken die ieder van ons herkent want die gebeuren ook bij onze club.
 
En natuurlijk begint de opvoeding van onze kinderen bij de ouders. Ouders hebben het allemaal druk en te weinig tijd wordt vaak gezegd. Beter is het om te stellen dat mensen en ook ouders blijkbaar andere prioriteiten stellen, andere zaken belangrijker vinden. Dus ongewenst gedrag wordt minder direct aangepakt, ouders ontwikkelen een schuldgevoel en vinden het moeilijk om vervolgens grenzen te stellen, liever kopen we dat af. Liever positieve prikkels want ingrijpen maakt je minder sympathiek, ook als ouder, of als leerkracht, of als coach, of als trainer, of als grensrechter.
 
De club kan de opvoeding niet overnemen van de ouders, die hebben een grote eigen verantwoordelijkheid, maar als club kunnen we die opvoeding wel ondersteunen in de goede richting. We kunnen als club wel gewoon tegen leden zeggen: “dit gedrag accepteren wij niet”. Eerst een officiële waarschuwing, want iedereen moet de gelegenheid krijgen zijn of haar gedrag te verbeteren. Maar na een officiële waarschuwing volgt royement bij een herhaling van dat ongewenst gedrag. Ook al is het een talent, een supervrijwilliger, of een geweldige bestuurder.
 
Zijn we bang voor de gevolgen van een dergelijk beleid?
Laten we dat risico dan maar nemen is mijn mening als voorzitter van deze mooie club. Ouders verplichten tot vrijwilligerswerk omdat ze dan meer op de club en meer met eigen ogen het gedrag van hun kind kunnen zien en daar op in kunnen grijpen. Betrokkenheid en de vrijheid van leden om elkaar aan te spreken op elkaars gedrag. Dat kan respectvol en  toch duidelijk gebeuren, daar moeten we elkaar in steunen, elkaar de helpende hand bieden want, ik heb dat al eerder gezegd, dat is niet makkelijk. 
 
Laten we dit vreselijke incident gebruiken om het latente gevoel dat we misschien allemaal wel hebben:  van het gaat niet de goede kant uit met onze omgangsvormen, onze communicatie vol kretologie en niet op feiten gebaseerde  meningen, veel werk op de schouders van steeds minder mensen.
Dat ongemakkelijke gevoel dat andere zaken meer prioriteit hebben en krijgen.
 
Voor op een site is deze hartenkreet natuurlijk al veel te lang.
Turbotaal en gebruik van social media is meer en meer de norm. Een goed gesprek en elkaar daarbij positief stimuleren en daarna de handen uit de mouwen, dat is misschien wel minder cool, maar voor onze kleine gemeenschap in Bladel te beginnen bij Bladella misschien wel iets om over na te denken.
 
Veranderen begint met erover na te denken en er over te praten met elkaar. Als ik dat met dit schrijven heb kunnen stimuleren dan hebben we een start gemaakt. Ik stel voor dat leiders en coaches dat eens doen met hun team. Er is nu een wake up call geweest die iedereen raakt en maak daar gebruik van, maar maak het wel concreet met ons eigen gedrag bij onze eigen club. Niet ver weg, maar dichtbij. Daar kunnen we daadwerkelijk iets doen. Laten we die handschoen oppakken met elkaar.
 
René Walenberg, voorzitter

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven