Nieuws

EK column: Toch feest in Duitsland

02 juli 2012
www.bladella.nl
Geen enkele analyticus had het treurige resultaat van Nederland bij het EK voorspeld. Dus is duidelijk dat het ‘gemulder’ en het lijpe ‘gegijp’ nergens toe dienen.

Johan Cruijff heeft weer eens gelijk: Analytici hebben de ballen verstand van voetbal.

Overigens heeft Nederland toch een prestatie van formaat geleverd. We waren al kampioen straat versieren. Daar is een record aan toegevoegd: Binnen 24 uur hebben we met z’n allen de oranje prullaria in de kliko geflikkerd. De indiaan, de generaal en de leeuwen, ze waren na de wedstrijd tegen Portugal spoorloos verdwenen. Klasse!
Er zijn altijd mensen die van de nood (van het Nederlands elftal) een deugd weten te maken. Zo ging Jan Vlems met een goed gevulde hapjespan van PC 55 aan de haal.

Bij een EK of WK gaat het om grote commerciële belangen. Het is prachtig om te zien hoe Adidas, Nike en Puma daar strijd leveren. Adidas en Puma zijn voortgekomen uit het bedrijf van Rudolf en Adolf Dassler dat groot is geworden in de tweede wereldoorlog door de levering van laarzen aan het Duitse leger. Vlak na die oorlog kregen de broers ruzie met elkaar en is Rudolf met Puma begonnen. Adolf startte toen met het merk adidas (met kleine letters). Beide bedrijven zaten in dezelfde plaats in de buurt van Neurenberg. Ze slaagden erin om fors te groeien, terwijl ze elkaar onderling de tent uit vochten. Sinds 1978 hebben de nog altijd in Beieren gevestigde bedrijven hevige concurrentie gekregen van het Amerikaanse Nike. Bij Nike hebben ze geen rijke traditie in het voetballen. Dat zie je ook aan hun creaties. (De veredelde theedoek als uitshirt van PSV is een markant voorbeeld.) Het lukt ze bij Nike maar niet om bij het EK of WK de titel te pakken. Ook nu lagen ze er (met Portugal) na de halve finales uit.
Met een finale tussen Spanje (Adidas) en Italië (Puma) pakten ze in Duitsland commerciële prijzen. Ondanks het superieure kampioenschap van Spanje zijn het dus toch weer Duitsers die (ook) winnen…

Swiet van Rossum

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven