Nieuws

EK column: De coupe van CR7

22 juni 2012
www.bladella.nl
In de 80ste minuut kopte Cristiano Ronaldo het team van de ‘Helden van de zee’ naar de verdiende winst. De Heldenzoon drukte zijn stempel op deze eerste kwartfinale.

Wie anders?
En de oudere Portugese Helden, Eusebio, de zwarte parel, en Luis Figo zagen vanaf hun ereplaatsen dat het goed was. Portugal kan nog hoge ogen gooien, als hun hemelbestormer in vorm blijft. De Tsjechen hadden in ieder geval geen antwoord. Ze probeerden het wel, maar het gemis van hun spelverdeler Tomas Rosicky van Arsenal deed zich al meteen voelen. Dat was vooral jammer voor de 10.000 in het rood uitgedoste Tsjechische supporters die hun volkslied “Waar is mijn thuis?” uit volle borst hadden meezongen. De meesten van hen zullen dat nu wel weten: de trein brengt hen rechtstreeks naar Praag.

Nee, het team van Tsjechië was geen partij voor Ronaldo c.s. Het selectiefeest bij bereiken van dit EK, tegen het nietige Montenegro, had al geleid tot liederlijk en beschamend gedrag, en een boete van 80.000 euro van hun eigen bond. Dus de outsiders van coach Michal Bilek hadden niets te verliezen. Het bereiken van de kwartfinale was super en heeft het land wellicht een nog hogere rang gegeven op de lijst van Europese bierconsumptie.

Dan Portugal. Het team heeft de afgelopen EK’s gegrossierd in teleurstellingen. In 1996 en 2000 verloren ze in de kwartfinale. In 2004 werden ze in eigen land in de finale compleet verrast door Griekenland. In 2008 gingen ze in de kwartfinale ten onder tegen Duitsland. Deze keer leek het met tig gemiste kansen, twee schoten op de paal van ‘CR7’ en een subliem keepende Petr Cech ook weer moeilijk te worden. De fago, de traditionele Portugese muziek die barst van teleurstelling, tragiek en fatalisme, kwam op in mijn gedachten. Maar toen was er, tien minuten voor tijd, weer zo’n onvoorspelbare actie van Ronaldo. Hij liet zich op links terugzakken terwijl de aanval, en de aandacht, zich over veel schijven naar rechts verplaatste. Hij wachtte daar, aan de zijlijn bijna, geduldig op de voorzet van de flank. En toen was hij met een sprintje op die ene juiste plek, bij de penaltystip. Hij kwam snel, als een panter in de aanval, achter de rug van de verbouwereerde verdediger vandaan en kopte de Tango 12 keihard naar de grond die daarna onhoudbaar voor Chec het dak van het doel bolde.

“Onvoorstelbaar mooi doelpunt”. Jan Boskamp raakte er op Sporza niet over uitgepraat. “Die man, die man, die man, die verstaat het om zich onzichtbaar te maken en dan subliem toe te slaan.” De eindstand was 1 – 0. Weer een nieuwe coupe voor CR dus, ditmaal zonder kapper.

Harrie Fiers

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven