Nieuws

EK column: When the lions go marching in

20 juni 2012
www.bladella.nl
Frankrijk – Zweden ging nergens meer om deze speelronde. Toch had ik deze wedstrijd ‘gekregen’ om over te schrijven voor de Bladella-site. Tevens mijn laatste column.

Zowel de openingswedstrijd als alle finalewedstrijden zag ik aan mijn neus voorbij gaan. Een beetje een Pieter Vink-erlebnis dus. Malend over wat ik zou gaan schrijven, schakelde ik in op Nederland 3. “Allons enfants de la patrie, le jour de gloire est arrivé”…. Tring.. Tring… Tring…. Tring… Telefoon… Welke idioot haalde het in zijn hoofd om mij te storen terwijl ik intiem zit te genieten van de Marseillaise? Euh, Jesper.. Het is Harrie Fiers hier.. “Gè zot vur de site Frankrijk – Zweden ‘doen’, maar ik denk dat Engeland – Oekraïne op het moment interessanter is.” Klopt Harrie, ik zal meteen overschakelen naar Nederland 1. Gelukkig waren ze daar enkele minuten later het veld opgekomen, waardoor ik de laatste klanken van God save the queen nog mee kon pikken.

De Dombass-arena herinnerde ons deze avond nogmaals aan het Nederlands elftal. In dit stadion speelt normaal de club van oranje, maar vanavond hopen ‘the three lions’ hier hun historie verder te schrijven. Een ploeg met dezelfde grote ego’s als het Nederlands elftal. Neem John Terry, de man die in zijn eentje als muur van Buckinham Palace zou kunnen fungeren, niet wars is van een affaire met de vrouw van een teamgenoot en in het heetst van de strijd ook niet bang is voor een racistische uitlating. Neem linksback Ashley Cole, ook niet bang van een affaire meer of minder en neem Wayne Rooney, de man die bij dezelfde haarimplanteur komt als Gerard Joling, heeft toch een aardig egootje. Het verschil met ons oranje is echter dat er wel passie van dit elftal afstraalt. Passie die ik bij onze ploeg heb gemist.



Onder aanvoering van Liverpudlian Stevie G, werd er om iedere vierkante meter geknokt. Iets wat getuigt van een enorme dosis lef, aangezien ook Joelia Tymoschenko getracht heeft zich iedere Oekraïense vierkante meter eigen te maken. We weten allemaal hoe het haar nu vergaat. Niet bang dus, die Engelsen.
Ook in deze wedstrijd trokken ze vol passie ten strijde. Ze trokken zich niets aan van de 48.000 joelende Oekraïners die aanwezig waren en deden gewoon waarvoor ze gekomen waren, winnen. De bal ging gewillig van voet naar voet, de duels werden gewonnen en er werd enkele keren gevaarlijk doorgekomen via de flanken. Het gastland stelde hier louter en alleen schoten uit de 2e, 3e en zelfs 4e lijn tegenover, allen zonder succes. Andere wapenfeiten van de gastheren waren counters die er vroeger ingeslepen waren door Valery Lobanovskiy, dé stichter van het Oekraïense voetbal.

Gedreven door de klanken van de Engelse versie van Kleintje Pils, stuwden de Engelsen zich ook in de tweede helft naar voren. Dit resulteerde in een voorsprong voor Engeland. Een voorzet van Stevie G werd binnengekopt door de nylon haardos van Wayne Rooney, waarbij gezegd moet worden dat de 4e doelman van Oekraïne er enigszins kolderiek uitzag.



De Oekraïners konden hier erg weinig tegenover zetten en verder dan de eerder genoemde wapenfeiten kwamen ze dan ook niet. Toch scoorden de communistische thuisploeg de gelijkmaker. Erg jammer voor hen dat het Hongaarse sextet arbiters deze bal de doellijn niet zag passeren, waardoor de Engelsen hun march to history voortzetten. De Oekraïnse spelers mogen op vakantie, Joelia Tymoschenko niet, die gaat weer terug in het oude regime. En dat alleen maar omdat ze iets probeerde waar de Engelsen wel in geslaagd zijn. Winnen van de meerderheid….

Jesper Soetens

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven