Nieuws

EK Column: Pure schoonheid

09 juni 2012
www.bladella.nl
Het EK in Polen en Oekraïne is gestart. Het begon met het zuchtende hoofd van Beenhakker en de oogjes van Advocaat die het niet drooghielden bij het volkslied.

Ook de eerste wedstrijdbeelden oogden vertrouwd. Ze sloten naadloos aan bij de trends van het internationale topvoetbal. Felgekleurde voetbalschoenen en volgetatoeëerde armen schuiven de aloude teamspirit op naar een individuele wedren. De spelers richten zich maar op één doel: ben ik in beeld?
Op de tribunes van het prachtige stadion in Wroclaw sloten ook de supporters van Rusland en Tsjechië zich aan bij de honger naar aandacht. Een spannende blondine met inkijk, een witte bontmuts en veel schmink. Het klassieke Oleg Blochin-kapsel is samen met het oude communisme in de Dnjepr gekieperd. Tussen al het uiterlijk vertoon viel Petr Cech des te meer op. De Tsjechische doelman met zijn brommerhelmpje, een knipoog naar een sober verleden. Anderhalf uur voor de wedstrijd parkeerde de keeper van Tsjechië zijn Solex tegen het stadion en wandelde de kleedkamer binnen. Als hij aanzet voor een doeltrap, lijkt het net of de Simca van mijn vader weer op de inrit staat.
Het is een ironische speling van het lot dat de veroorzaker van Cech's opvallende verschijning ook op dit EK actief is. In 2007 liep de Ier Stephen Hunt wild door op de doelman van Chelsea. De knie van Hunt kraakte Cech's schedel. Na de revalidatie is extra hoofdbescherming voor de Tsjech van levensbelang.
Tsjechië verloor de eerste wedstrijd dik van de Russen, het ideale rookgordijn voor een opmars in de luwte. Vergeet Oranje, Spanje en het swingende Duitsland, ik hoop op een finale Tsjechië-Ierland. In de laatste minuut gaat Hunt alleen op Petr Cech af. Met ware doodsverachting gooit de keeper zich voor zijn beul en plukt de bal van zijn voeten. Daar staat hij, op het podium voor de prijsuitreiking: de geknakte doelman die zijn angsten overwon en dit seizoen ook de Champions League pakte. Als hij de EK-beker in handen krijgt, flitst de lange weg naar dit geluk door zijn hoofd. De keeper wordt overmand door trots. Petr Cech troeft iedereen af in ware schoonheid. Op dát moment mag hij minutenlang in beeld.

Pieter Abrahams 

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven