Nieuws

Hoogeloon - Bladella gaat ergens om..!!

13 december 2019
www.bladella.nl
Om het aanzien, om de punten, om de eer, het imago. Het is een onvervalste gemeentelijke derby. Strijd daarom verzekerd!

Als underdog is het voor onze Loonse vrienden gemakkelijk ballen. Elk resultaat (bijna dan toch…) kan op de Roetwijer, en elders, zonder imagoverlies verklaard worden. Dan staat er voor de Schippers’ mannen veel meer op het spel. 4,779 x H’loon = Blaal.
Weet Bladella goed om te gaan met die druk.

SBC
Het Sonse oranje begon wel erg timide aan de wedstrijd van vorige week. Met de ‘klutserige’ doelpunten - en een vage penalty tegen - was het krachverschil bij rust met 2-1 maar magertjes uitgedrukt. Daardoor bleef SBC in de wedstrijd en zeker toen men ineens met (te)veel vuur uit de theepauze vandaan kwam. Een hogere versnelling had de wedstrijd veel eerder dood kunnen maken. Tien minuten voor tijd viel dan eindelijk de, meer dan terechte, beslissing: 3-1.
Heel lang geleden
Met zondag Hoogeloon - Bladella in de 3e klasse begint deze dorpsderby aan een derde cyclus. Heel lang geleden van 1978 tot en met 1983 stonden de beide vaandelteams een vijftal seizoenen tegenover elkaar. Dat waren niet Bladella’s vetste jaren als je naar bovenstaand overzichtje kijkt. Hoogeloon wist zelfs drie seizoenen boven Bladella te eindigen in de 4e klasse. Het kon nog erger want de blauwwit gestreepten kelderden een aantal jaren de Brabantse Bond in. Van 1984 tot 1991 was Bladella daarmee het lachertje in de Kempen. Vijf jaargangen voetbalden de Loonse mannen tenminste een klasse hoger zelfs. Bladelnaar Bennie Krekels was keuzeheer bij Hoogeloon toen Bladella aan de hand van Tiny Meulenbroeks in 1991 eindelijk de ‘konijnenbond’ vaarwel kon zeggen. Dat jaar werd Prins Evers geboren.... Zo lang is dat al geleden….!
Onderaan de krantenverslagen van deze derby in dat seizoen.

Lôon kampioen!
Toen in 1997 de gemeente Hoogeloon, Hapert en Casteren c.a. door Bladel en Netersel c.a. werd geannexeerd waren beide voetbalclubs weer uit elkaar gegroeid. De verhoudingen waren weer tot normale proporties terug gebracht. Hoogeloon voetbalde sindsdien zowat steeds in de 4e klasse. Bladella zat vaak in de heen-en-weer tussen twee en drie.
Tot afgelopen mei, toen er een voetbalwonder in de kleine Loonse gemeenschap zich voltrok. Met vlag en wimpel toonde het blauwe vlaggenschip van admiraal Nik Bierens zich heerser in 4F. Elf punten was de voorsprong op naaste concurrent Bergeijk. Dat was goed voor een spetterend dorpsfeest. En meer dan terecht!!
Linker rijtje
En het sprookje gaat verder. Momenteel zetelt de Loonse dorpstrots stevig in het linker rijtje. Met een wedstrijd minder gespeeld (in Weert werd niet begonnen vanwege een blessure bij de leidsman) kan Hoogeloon uit 10 partijen 16 punten laten zien. En dat is net één verliespuntje meer dan Bladella. Ja, dat lees je goed: eentje maar…!!
Er werd sterk gestart: stevige winsten op SBC en de Boys uit Best. Van sterke ploegen als Budel, RPC, PSV en Reusel Sport kun je verliezen. In de laatste vijf weken wist alleen Gestel een punt te pakken (0-0) van de blauw broeken. Het team van aanvoerder Tom de Laat (27) heeft met aanvaller Niels Luyten (32) een gevaarlijke en geroutineerde spits. In de beker tegen Waalre (’n smetje: 3-1 verlies) scoorde Niels zijn 75e doelpunt in het Loonse vaandelteam. Maar ook Yannick Sol (25) - vorig seizoen met 17 goals teamtopscoorder - weet het vijandelijke net goed te vinden.

Storm op de Roetwijer!
Met Richard van den Broek (19) kwam op Landrop nog een gevaarlijk heerschap aanwaaien. In onmin met EFC trainde Richard (eerder ook actief o.a. bij UNA, Lommel SK, FC Eindhoven) een blauwe maandag mee op de Smagtenbocht, maar koos uiteindelijk toch voor vv Hoogeloon. Een uitstekende voetballer, supersnel op de eerste meters. Als linkerspits is zijn belangrijk wapen met de bal binnendoor bij zijn tegenstander - vaak nog met een ‘Luytense’ kaats - z’n puike rechter in stelling te brengen. In Bladel heeft hij zijn domicilie. Zijn belofte: “Het gaat zondagmiddag spoken op de Roetwijer!” klinkt misschien wel als grootspraak. Het pookt de derbysfeer - bovenmatig levend in ’t Loonse - in ieder geval nog wat op. Bladella moet gewaarschuwd zijn.
Derby!
Derby’s zijn doorgaans niet Bladella’s ding. Noem bijvoorbeeld Hapert maar. We moeten dus geleerd hebben dat dit soort burengevechten uiterst serieus genomen moeten worden. Wil Bladella bovenin mee blijven draaien, zijn goede resultaten tegen de underdog doorslaggevend. Op sympathie van de buitenwacht hoeft de favoriet doorgaans ook niet te rekenen. Helder dus waar de druk ligt. En het wordt in de zesde uitwedstrijd van het seizoen ook nog eens tijd dat de eerste driepunter eens mee naar huis wordt genomen.
Alle ingrediënten aanwezig om van Lôon - Blaal zondag een hele belangrijke derby te maken. Mits Pluvius zijn vochtigheid wat tempert zien we mekaar zondagmiddag om 14 uur aan de Roetwijer in Hoogeloon.

verslagen seizoen 1990/1991 (1e klasse Brabantse Bond)


 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven