Nieuws

De belangrijkste nieuwe spelregels

26 augustus 2019
www.bladella.nl
Minder tijdrekken en meer duidelijkheid rond hands. Deze nieuwe spelregels moet het voetbal aantrekkelijker maken.

Aan de vooravond van het voetbalseizoen zetten wij de belangrijkste aanpassingen hieronder op een rij.

Wisselplaats
De tijdrektruc van een speler die vlak voor een wissel stiekem zo ver mogelijk van de dug-outs wegloopt, werkt straks echt niet meer. Althans, als de scheidsrechter ingrijpt. Dat kan hij straks doen door te bepalen dat een speler bij een wissel het veld via de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet verlaten. Niet alleen handig tegen tijdrekken, maar ook bij een blessure.

Doeltrap
De bal hoeft bij een doeltrap of vrije schop niet meer eerst het zestienmetergebied uit, voordat een medespeler hem mag krijgen. Keepers kunnen dus voortaan vlot opbouwen door een eigen speler aan te roepen en die van dichtbij aan te spelen. De nieuwe Inter-trainer Antonio Conte had voor het oefenduel met Juventus al een tactische vondst om de tegenstander uit de tent te lokken. Maar de FIFA was er als de kippen bij om te verordenen dat zo'n opwippertje toch niet de bedoeling is…

Kaarten teamofficials
Een jammerende trainer, een scheldende assistent-trainer of een tierende teammanager: ze kunnen vanaf nu allemaal door de scheidsrechter gestraft worden. Na een experiment afgelopen seizoen in het betaald voetbal kunnen nu ook in het amateurvoetbal teamofficials gele- en rode kaarten krijgen.

Aanvallers NIET in de muur
Het duwen en trekken in de muur bij een vrije trap is voorbij. Aanvallers mogen er niet langer tussen staan als drie of meer verdedigers zich in een rijtje opstellen om zo de bal te kunnen blokken. Aanvallers moeten nu tenminste één meter afstand houden, anders gaat de vrije trap naar de verdedigende partij.

Hands
Ook al is het onbedoeld of aangeschoten: een doelpunt wordt voortaan altijd afgekeurd als de bal een arm of hand geraakt heeft. Het creëren van een kans met de hand mag evenmin, laat de KNVB weten. Een speler zal normaal gesproken niet worden bestraft wanneer de bal zijn hand of arm raakt als de bal kaatst vanaf het eigen lichaam van de speler of van het lichaam van een andere speler (van beide teams) en als een speler valt met de hand of arm als steun tussen het lichaam en de grond.
Of het hiermee echt een stuk duidelijker gaat worden, is nog zeer de vraag. Wekelijks leveren VAR momenten nog zoveel discussies op….

Strafschoppenserie
In de eredivisie heb je er niets aan, maar in het bekertoernooi komen we het vanzelf tegen. Na één seizoen is de zogenaamd eerlijkere ABBA-methode alweer afgezworen. Als een strafschoppenserie een beslissing moet brengen, leggen de spelers van de twee verschillende teams nu weer om en om aan. Wel zo makkelijk.

Klik hier om het KNVB videootje met de 6 belangrijkste spelregelwijzigingen te bekijken.

En voor de liefhebbers kun je hier ook nog het compleet KNVB document (32 pagina's) met de officiele tekst downloaden

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven