Winnen is leuk, spelplezier het belangrijkst.

09 juli 2018
www.bladella.nl
Behoefte aan speelsters en een trainer voor damesploeg. De populariteit van vrouwenvoetbal groeit. 'Wij vinden voetballen gewoon leuk!'

Zeker gezien de winst die de Oranje Dames wisten te boeken op het EK van 2017. Dat merken ze bij Bladella ook aan het aantal meisjes dat zich opgeeft voor het voetballen.
Bij de damesselectie luiden ze echter de noodklok. Alleen met veel moeite kan er een team geformeerd worden, dat competitie speelt tegen damesteams uit de regio. De zussen Renske en Loesje Waarma vertellen aan PC55 over hun team en het nijpend tekort aan speelsters.

Sportief
Loesje voetbalt al héél lang, Renske pas één seizoen. “We zijn allebei met korfbal begonnen maar dat bleek toch niet helemaal mijn sport te zijn”, vertelt Loesje. “Ik maakte al in mijn tienerjaren de overstap naar het damesvoetbal. Ons Renske kon door een blessure niet meer korfballen en kwam vorig jaar bij ons team.” Renske vult aan: “Omdat ik ten opzichte van de andere speelsters wat achterloop op techniek, zal ik nooit de beste speelster van ons team worden maar dat maakt niet uit. Het geeft ook meteen aan hoe ons team werkt: we spelen voornamelijk voor ons plezier. Natuurlijk winnen we graag wedstrijden maar we vinden het veel belangrijker dat we na afloop gezellig bij elkaar zitten en op het veld sportief bezig zijn, dan dat we álles winnen.”
Speelsters gevraagd
Het is inmiddels duidelijk dat meer teams in de regio moeite hebben om teams samen te stellen. “We hebben geluiden gehoord van mogelijke fusies tussen voetbalclubs maar tot op heden is het elke vereniging gelukt om eigen teams samen te stellen”, aldus Renske. “Bij ons is het ook spannend; we hebben precies genoeg leden voor een elftal maar dan moet er dus niets gebeuren. Geen blessures, geen werkverplichtingen en geen verwachte baby’s. Bij het damesvoetbal blijken die zaken de grootste obstakels te zijn. Een aantal van onze leden werkt in de zorg. Je kunt echt niet van hun en hun collega’s vragen om altijd op zondag vrij te zijn. Dames in een bepaalde leeftijdscategorie krijgen kinderen en dan zijn ze ongeveer een heel seizoen niet beschikbaar. Super leuk natuurlijk en we hopen op baby’s die later gaan voetballen maar voor het team is het lastig. We kunnen nu af en toe speelsters lenen uit lagere teams en die kunnen behoorlijk voetballen maar een hecht team is juist zo belangrijk om wedstrijden te spelen.”

Spelplezier
Twee maal per week wordt er getraind, althans dat is de bedoeling. Loesje: “Omdat we ook op zoek zijn naar een nieuwe trainer, hebben we afgelopen seizoen vaak genoegen moeten nemen met slechts één training in de week. Jammer want naast alle technische zaken die je oefent op een training, wordt er ook gewerkt aan het groepsgevoel en dat ontstaat minder als je minder traint en geen vaste groep bent. Ik moet wel zeggen dat het onder de dames die in ons team zitten ontzettend goed klikt en dat nieuwkomers heel snel opgenomen worden in de groep.” De zussen benadrukken dat nieuwe leden geen ervaren speelsters hoeven te zijn. “Als je zin hebt in het spelletje, leer je de techniek best snel, conditie bouw je gedurende de training en de wedstrijd wel op. Onze voornaamste focus is: spelplezier.”
Trainer gezocht
Ook voor de nieuwe trainer geldt dat het geen van Gaal hoeft te zijn. “Met iemand die het leuk vindt om ons te trainen, het spel snapt en ons meer techniek en inzicht aan kan leren zijn we blij. Het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als onze trainer een vrouw wordt maar dat is beslist geen eis. We weten dat er niet veel vrouwelijke trainers zijn. Misschien ligt er wel een leuke uitdaging voor een dame. Als er iemand is die onze potentie naar boven kan halen, een goed functionerend team kan maken en weet hoe je met dames om moet gaan, is die welkom om ons te komen trainen. Voor zowel de trainer als nieuwe speelsters geldt dat een keer komen kijken of meetrainen mogelijk is.” Coach Jeffry Ronken gaat mee naar de wedstrijden dus die verplichting ligt er niet voor de trainer.

Derby’s
De dames van VV Bladella voetballen vooral in de regio en dat levert mooie derby’s op. Loesje: “De wedstrijden tegen Hapert of Reusel zijn altijd beladen maar dat is vooral vooraf en tijdens de wedstrijd. Na afloop drinken we wat in de kantine en zijn we weer allemaal gewoon meiden. Het heeft wel iets hoor, die spanning van zo’n wedstrijd maar nogmaals: wij spelen vooral voor ons plezier.” Dromen over grote sponsorcontracten en meedoen in het team van Oranje, hebben Loesje en Renske niet. “Haha, nee stel je voor, wij vinden voetballen gewoon leuk. Er zitten dames in ons team die echt héél goed kunnen voetballen maar zij hebben ook niet de ambitie om hogerop te gaan. Gewoon lekker twee keer per week trainen en op zondag een wedstrijd spelen in een gezellig team: dat is waar de dames van VV Bladella voor gaan.”

Geïnteresseerden – zowel trainers als speelster – kunnen contact opnemen met VV Bladella of de coach via jeffryronken@hotmail.com.

Bron: PC55 – Renate Pijnenburg -

 
www.bladella.nl
Harry la Vallette dankt de supporters en beantwoordt daarnaast een aantal vragen die wij hem voorlegden.   Lees verder »
 
www.bladella.nl
De directeur amateurvoetbal van de KNVB:  ‘Lamgeslagen’ In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een… Lees verder »
 
www.bladella.nl

Time Out Talks (TOT)

07 april 2020
Hoe gaat met Bladella-leden in deze beroerde Corona-tijden? Waar zijn ze in en rond het huis mee bezig? Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na enkele seizoenen bij de Valk, over de grens, en ook een bak blessureleed, meldt voormalig goalgetter JORIS HERMANS zich weer bij… Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »