Nieuws

Column: 'Verbroedering'

07 juli 2018
www.bladella.nl
Vrijdagavond. In de tot "Café d’n Belg" omgedoopte herberg van de gebroeders Daniëls verzamelt half Bladel zich om voor onze Zuiderburen te supporteren. Mijn natte haren en het randje shampoo achter mijn oor verraden de gehaaste douchebeurt die ik heb gehad om er op tijd bij te zijn. Om nog maar te zwijgen over de maaltijd die voor de zoveelste keer dit WK in recordtempo naar binnen verdween.

Mijn inspanningen zijn gelukkig niet voor niets. Terwijl ik mijn fiets op slot zet, galmt de Brabançonne door de Sniederslaan. Tot mijn verbazing kan ik binnen een mooi plekje bemachtigen voor het scherm. De snel oplopende temperatuur maakt dorstig met als gevolg dat de eerste Belgische witbieren verdacht snel weer foetsie zijn. Binnen een paar minuten heb ik met een volstrekt onbekende de wedstrijd al van een uitgebreide analyse voorzien. Vreemd is dat, hoe "ut spelleke" immer in goede gespreksstof voorziet die, verschillen in inzicht daargelaten, vrijwel altijd verbroederend werkt. Ondanks de rood-geel-zwarte stemming concluderen we dat Brazilië de favoriet is.

Dat onze voorspelling kant noch wal raakt, wordt in het eerste bedrijf duidelijk. Alles wat in die 3 kwartier gebeurt kwam niet voor in onze analyse, die daarmee gedegradeerd werd tot het niveau kantinepraat van Rafael en Kenneth. De Belgen scoren 2 keer, verdedigend geven ze nauwelijks wat weg, Neymar is onzichtbaar en Kevin de Bruyne scoort in een WK-wedstrijd. Allemaal zaken waar je vooraf toch geen geld op durft in te zetten. Hoewel de Braziliaanse druk in het tweede bedrijf toeneemt, kunnen Tite en consorten geen potten breken. Na 90 minuten trekken onze frietenfreters aan het langste eind, en zorgen daarmee voor een sensatie door hun ploeg voor het eerst in 3 decennia naar de halve finale te loodsen.

Menig nuchtere voetbalfans om mij heen moeten met een gebald vuistje gekeken hebben naar de hopeloze blik van Neymar na afloop. Ondanks een aantal mooie passes waarmee hij medespelers in stelling bracht, is het hem en Brazilië weer niet gelukt om een WK te winnen. Na de afslachting 4 jaar geleden volgt daarmee een nieuwe teleurstelling voor Os Canarinhos. België daarentegen lijkt de smaak volledig te pakken te hebben. Met een gewaagde formatie met 3 verdedigers en Meunier die de gehele rechterflank bestrijkt. Daar kan ik toch ook wel van genieten. Helemaal geen wereldvoetballer die Meunier, maar met werklust als een paard heeft hij het zijn PSG-collega toch 90 minuten lang moeilijk gemaakt.

Onder het genot van een Belgisch biertje volgde de nabeschouwing met mijn co-analist. Terwijl we onze matige voorspelling bespreken, nemen we nog een verbroederend witbiertje. Dinsdag tegen Frankrijk zijn we weer van de partij; zelfde tijd, zelfde plaats. Benieuwd wie er dan met mij aan de voetbaltafel schuift…

Robin Brekelmans

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven