Nieuws

Column: ' Messi’s missie '

01 juli 2018
www.bladella.nl
Over, uit en sluiten. Lionel Messi’s missie is mislukt, door toedoen van z'n bondscoach, teamgenoten en een Frans supertalent: Kylian Mbappé. Alle prijzen prijken op zijn palmares. Maar winnen met zijn land, Argentinië, wil gewoonweg niet lukken. Drie verloren finales (twee op de Confederations Cup en een WK-eindstrijd in 2014): nul prijzen. De vloek lijkt voor eeuwig aan Messi te kleven.

Toch kan hij het niet alleen, hoewel de 31-jarige superster al vaak heeft laten zien een duel te kunnen beslissen. Zo voorkwam hij uitschakeling door een hattrick te maken tegen Ecuador. Zonder Messi zou Argentinië niet eens op dit WK van Poetin staan.

Op – vermoedelijk – zijn allerlaatste wereldkampioenschap moest het gebeuren: het grijpen van de wereldtitel. Het blijkt na de thriller tegen Frankrijk (4-3) allemaal te veel gevraagd. Hoe kan het ook anders met een dergelijk team waarvan de verdediging te vergelijken valt met het huis van de Wolf en de drie biggetjes. Een kleine windvlaag, in dit geval van tiener Mbappé die tweemaal scoorde, en alles stort in elkaar.

Waar Marcos Rojo in de groepsfase nog beslissend was, door na zijn vermeende handsbal de winnende tegen Nigeria te maken, zo veroorzaakte de verdediger in Kazan een strafschop. De versnelling van Mbappé bleek hem te machtig; de penalty was voor Antoine Griezmann een buitenkansje.
Op zo’n moment zou ik graag eens in het hoofd van Messi willen kijken. Wat zou er door hem heen gaan? Woede? Onbegrip? Teleurstelling? Een combinatie van deze drie factoren wellicht. Of zou hij deze gedachte gewoon naast zich neerleggen, om enkel maar te jagen op die gelijkmaker?

We zullen het nooit weten. Maar hoe anders was hij na vlak na rust. Niet meer de ziel onder de arm, maar op de rug springend van doelpuntenmaker Gabriel Mercado die Messi’s schot met de voet beroerde: 1-2.

Stiekem zal Messi hebben geweten dat Argentinië dit geen half uur zou volhouden vanwege de instabiliteit van zijn verdediging. Had het gescheeld als coach Jorge Sampaoli met Paulo Dybala en Sergio Agüero, de maker van de 4-3, was gestart? Net als de kleine Argentijn zijn dit fijnbesnaarde spelers die ook het verschil kunnen maken. Onbegrijpelijk dat de bondscoach hen op de bank houdt.

Achteraf gemakkelijk praten. Messi’s missie is mislukt. Met de handen in de zij, naar boven turend, gaven de Fransen hem een knuffel. Wetend dat dit zijn laatste wereldkampioenschap zal zijn – over vier jaar is hij 35 jaar. Eeuwig zonde. Ik had hem die wereldtitel zo gegund, de beste allertijden.

Wout Fassbender

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven