Column: 'Fairplay'

29 juni 2018
www.bladella.nl
In het voetbal is er eigenlijk maar één ding belangrijk, en dat is win-nen. Of je nu op zondagmorgen om 9.45 het rubberveld van De Smagtenbocht opstapt, of op woensdagavond om 20.45 uur mag aantreden in Estadio Bernabeu is om het even.

Uit elk teampraatje voor een wedstrijd wordt onderling uitgesproken dat het er de komende 90 minuten om gaat om minstens één goal meer dan de tegenstander te maken.

Om dit doel te bereiken zijn alle middelen geoorloofd. Soms staat het gras een halve meter hoog om goed voetballende ploegen de balcirculatie niet te hoog te laten houden, soms is de bal wat minder opgepompt en andere ploegen kiezen ervoor om vanaf de warming-up tijd te rekken. Als het gewenste resultaat maar behaald wordt.

Nu zou je denken dat, als dit bij de recreatieve zondagochtendteams al het geval is, dit ook de insteek zou zijn van een wereldkampioenschap voetbal. Daar waar de crème de la crème van het mondiale voetbal de degens kruist, gaat het louter en alleen om winnen. In eerste instantie door de poule heenkomen, om vervolgens in de knock-out fase keihard toe te slaan.

Maar op dit WK is alles anders. De ontknoping van de poules E, G en H ging niet om een prachtige assist of een fenomenaal afgewerkte aanval, maar om wie het minste gele kaarten had verzameld! Beste mensen, dat is toch van de zotte!

Het wereldkampioenschap voetbal wordt dus op dezelfde manier beslist als de Fairplay-cup bij Bladella. Die beker staat ook wel bekend als ‘de cup die je niet moet willen winnen’. Hij staat immers gelijk aan sociaal – emotioneel correct voetbal. Lief zijn voor scheidsrechter, grensrechters, voor- en tegenstanders. En als je dat goed doet, dan krijg je een kratje bier..

In Rusland draaide het om precies hetzelfde. Engeland stond voorafgaand aan het duel tegen de Belgen met 2-3 achter. Voor dus eigenlijk, want de Belgen hadden meer gele kaarten. Maar eigenlijk moesten ze verliezen, want als ze 2e zouden worden, dan kregen ze de makkelijke helft van het speelschema. Gelukkig besloot Januzaj dat het zo niet kon en liet hij met een zondagsschot zien dat Belgen echt dom zijn. Niet via Colombia naar Zweden of Zwitserland, maar via Japan naar Brazilië, Frankrijk, Argentinië. Handig hoor..

In de laatste poule werden de gele kaarten daadwerkelijk doorslaggevend. Uiteraard klopten de Senegalese houthakkers de Japanse sushibereiders ruim, en gingen de Japanners door. Wellicht kunnen ze volgend jaar bij Bladella mee komen doen, want met zo’n correcte houding, moeten ze die bak bier wel in de wacht kunnen slepen.. Fairplay boven vechtlust. Het blijft verbazingwekkend op een WK voetbal..

Jesper Soetens

 
www.bladella.nl
Bladella bedankt de vrijwilligers met een gezellige clubavond. Die avond van zaterdag 18 januari stond al lang gemarkeerd in de agenda. Lees verder »
 
www.bladella.nl

Beste Bladellaleden

19 januari 2020
Voorzitter René Walenberg had bij de aftrap van het vrijwilligers-feest (geslaagd!) verrassend nieuws. Nieuws over zijn opvolging. Lees verder »
 
www.bladella.nl

Bedankt!

17 januari 2020
Vrijwilligers vormen het HART van de vereniging. Wat kun je zonder HART? Vanavond wordt dat HART 'hard' verwend!! Lees verder »
 
www.bladella.nl
Een herhaling van het beker-duel in 2017. De thuisploeg won met het kleinste verschil: 4-3. Weer heel laat in de wedstrijd. Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »