Nieuws

Column: 'Dat werd onderhand ook wel weer eens tijd'

28 juni 2018
www.bladella.nl
Duitsland en het jaar 1938. Bij geschiedenis (van meester Harrie Fiers) leerden we over de Reichskristallnacht maar nu weten we dat het ook het jaar is waarin de Duitsers voor het laatst in de eerste ronde uit een WK vlogen.

Tenminste tot vandaag. Want 80 jaar na dato en inmiddels met 4 Weltmeister sterren op de borst komt er een einde aan deze indrukwekkende reeks en druipen de Duitsers met het schaamrood op de kaken af naar die Heimat met slechts 1 benauwde overwinning (op z’n Duits, dat dan weer wel) in de pocket.

Uiteraard worden de messen geslepen in de Duitse boulevardpers en ik heb vanavond dan ook met enig leedvermaak bild.de en kicker.de afgestruind om te smullen van chocoladeletters als: “Nach diesem Fiasko alles auf den Prüfstand - auch Löw”(Kicker) en “Knallhart Einzelkritik von Bild: “Özil had ausgezaubert” (Bild). Ook oud-international Ballack doet een duit in het zakje en twitter over het ontbreken van: “Führung? Persönlichkeit? Mentalität?“. Je kan het ze niet kwalijk nemen die Duitsers want ze hebben weinig ervaring met Mannschaft gerelateerde blamages sterker nog sinds 2002 hebben ze altijd minimaal in de halve finale van het WK gestaan.

Terwijl ik dit opschrijf denk ik terug aan de WK finale van 2014 die ik keek in de kantine van een Duitse camping. Ik ben niet vergeten wat de eerste reactie was na het laatste fluitsignaal van die wedstrijd waarin Duitsland na 24 jaar de wereldtitel weer eens opeiste; een bescheiden applausje vanaf de bar en twee Duitsers die stoïcijns terugliepen naar hun caravan en in het Duits tegen elkaar zeiden: “Dat werd onderhand ook wel weer eens tijd.” Die avond hoorden we in de verte nog een auto toeteren en dat was het dan wel. De wereldtitel halen is in Duitsland niets anders dan aan de verwachtingen voldoen en geen reden voor massale uitbundigheid.

Volgens Bild wil “Jogi erst mal eine nacht drüber schlafen” maar ik ga er toch vanuit dat het Löw tijdperk bij Die Mannschaft na 5 eindtoernooien ten einde is. Na het WK in eigen land in 2006 nam hij het over van zijn leermeester Jürgen Klinsmann en heeft hij succesvol voortgeborduurd op de ingeslagen weg van attractief en modern voetbal met behoud van de Duitse Kampfgeist. Door Jogi zijn we onze antipathie voor de Duitsers grotendeels kwijtgeraakt en hebben we gelachen om z’n eierkratzen; een Duitser die we niet irritant vinden en waarmee je kan lachen; Dat werd onderhand ook wel weer eens tijd!

Harold Swaanen

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven