Column: 'Dat werd onderhand ook wel weer eens tijd'

28 juni 2018
www.bladella.nl
Duitsland en het jaar 1938. Bij geschiedenis (van meester Harrie Fiers) leerden we over de Reichskristallnacht maar nu weten we dat het ook het jaar is waarin de Duitsers voor het laatst in de eerste ronde uit een WK vlogen.

Tenminste tot vandaag. Want 80 jaar na dato en inmiddels met 4 Weltmeister sterren op de borst komt er een einde aan deze indrukwekkende reeks en druipen de Duitsers met het schaamrood op de kaken af naar die Heimat met slechts 1 benauwde overwinning (op z’n Duits, dat dan weer wel) in de pocket.

Uiteraard worden de messen geslepen in de Duitse boulevardpers en ik heb vanavond dan ook met enig leedvermaak bild.de en kicker.de afgestruind om te smullen van chocoladeletters als: “Nach diesem Fiasko alles auf den Prüfstand - auch Löw”(Kicker) en “Knallhart Einzelkritik von Bild: “Özil had ausgezaubert” (Bild). Ook oud-international Ballack doet een duit in het zakje en twitter over het ontbreken van: “Führung? Persönlichkeit? Mentalität?“. Je kan het ze niet kwalijk nemen die Duitsers want ze hebben weinig ervaring met Mannschaft gerelateerde blamages sterker nog sinds 2002 hebben ze altijd minimaal in de halve finale van het WK gestaan.

Terwijl ik dit opschrijf denk ik terug aan de WK finale van 2014 die ik keek in de kantine van een Duitse camping. Ik ben niet vergeten wat de eerste reactie was na het laatste fluitsignaal van die wedstrijd waarin Duitsland na 24 jaar de wereldtitel weer eens opeiste; een bescheiden applausje vanaf de bar en twee Duitsers die stoïcijns terugliepen naar hun caravan en in het Duits tegen elkaar zeiden: “Dat werd onderhand ook wel weer eens tijd.” Die avond hoorden we in de verte nog een auto toeteren en dat was het dan wel. De wereldtitel halen is in Duitsland niets anders dan aan de verwachtingen voldoen en geen reden voor massale uitbundigheid.

Volgens Bild wil “Jogi erst mal eine nacht drüber schlafen” maar ik ga er toch vanuit dat het Löw tijdperk bij Die Mannschaft na 5 eindtoernooien ten einde is. Na het WK in eigen land in 2006 nam hij het over van zijn leermeester Jürgen Klinsmann en heeft hij succesvol voortgeborduurd op de ingeslagen weg van attractief en modern voetbal met behoud van de Duitse Kampfgeist. Door Jogi zijn we onze antipathie voor de Duitsers grotendeels kwijtgeraakt en hebben we gelachen om z’n eierkratzen; een Duitser die we niet irritant vinden en waarmee je kan lachen; Dat werd onderhand ook wel weer eens tijd!

Harold Swaanen

 
www.bladella.nl
Vier dagen staat Bladella’s gewaardeerd fototeam weer klaar om de mooiste foto van je team te maken en ook van jou persoonlijk. Lees verder »
 
www.bladella.nl
De Schippers' mannen hadden geen kind aan vv Hulsel en boekten een ruime 6-0 zege. Daarmee werd het krachtsverschil amper goed tot… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Netersel is a.s. zondag ook de andere buurman beker tegenstander. Bladella gaat daarna naar de volgende ronde. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Zaterdag 5 oktober organiseert al weer voor de 6e keer onze korfballende naamgenoot de ‘Blaalse Spelen’. Supergezellig! Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »