Nieuws

Column: 'pluisje'

27 juni 2018
www.bladella.nl
Daar zat hij dan. Gehuld in een iets te klein blauw puma-shirt en met een grote skybox-pass om zijn nek bekeek een oud-Argentinië coryfee de beslissende wedstrijd van Argentinië in de poulefase.

Als relatief jonge kijker heb ik Diego Maradona nooit in zijn actieve carrière kunnen bewonderen. Sterker nog, het feit dat ‘Pluisje’ behoort tot de beste voetballers die de wereld ooit gekend heeft, is voor mij moeilijk in te beelden…

Gelukkig bestonden er al camera’s in de jaren ’80 en is op Youtube veel beeldmateriaal terug te vinden die bovenstaande bewering ondersteund. Wie herinnert zich niet, buiten mij en mijn leeftijdsgenoten, de beroemde slalom op het WK van 1986? Hoe Maradona als een jonge hinde de halve Engelse ploeg voorbij dartelde en Argentinië naar de halve finale van het WK schoot dat ze uiteindelijk op hun naam zouden schrijven.

Een groter contrast tussen de Maradona van toen en nu is bijna niet denkbaar. Met een flink aantal kilootjes overgewicht lijkt hij in fysieke zin weinig meer op de atleet van toen. Luke Shaw liet afgelopen week overigens zien dat deze gesteldheid ook tijdens een actieve voetbalcarrière te bereiken is, toen hij met een ver van afgetraind lichaam op de gevoelige plaat werd gelegd tijdens zijn vakantie in Ibiza. Maar afgezien van zijn uiterlijk, was het gedrag van Maradona misschien nog wel het meest spraakmakend. Als een bezetene ging hij af en toe tekeer op de tribune, wild gebarend en met beide middelvingers als grootste wapen tegen een voor de kijker onbekende vijand. Zijn fysieke gesteldheid in het algemeen sprak, niet voor de eerste keer, boekdelen. Na afloop werd er naar verluid zelfs een stadionarts opgeroepen om de verzwakte Maradona medisch te onderzoeken. Nekklachten veroorzaakten zijn verwarde indruk en rare gedrag, aldus Diego zelf.

Zoals wel uit bovenstaande tekst blijkt, ging het tijdens en na de wedstrijd vooral over deze Argentijnse verschijning, en niet over de elf anderen binnen de lijnen. En dat terwijl er voor de Argentijnen 3 zeer belangrijke punten binnen gehengeld werden. Een spaarzaam geniaal moment van de huidige Argentijnse voetbaltovenaar en een prachtige volley in de slotfase bezorgden Argentinië in extremis een plaats in de achtste finales. Op de valreep krijgt het toernooi dus toch nog een vervolg voor de Argentijnen. Een vervolg waarin ze moeten laten zien dat ze kunnen voetballen en waar het na afloop over prachtige acties en zinderende doelpunten gaat. En niet over die markante veteraan op de tribune.

Robin Brekelmans

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven