Nieuws

Column: "Goudhaantje"

21 juni 2018
www.bladella.nl
Het WK is een week onderweg en dus zijn de eerste afvallers bekend. Achtereenvolgens gingen Egypte, Saoedi Arabië, Marokko en Iran kopje onder in de groepsfase. Verrassingen? Voor velen waarschijnlijk niet.

Afgaand op respectievelijk Rusland & Uruguay en Spanje & Portugal als opponenten, zal menig deelnemer aan de WK-poule op kantoor goed gescoord hebben. Toch waren de verschillen op het veld soms lang niet zo groot als op papier.

Uruguay boekt tegen de nummer 67 op de Wereldranglijst een magere 1-0 zege. Een dapper strijdend Marokko zet Portugal 90 minuten lang onder druk, creëert de beste kansen, maar delft in een aantrekkelijke wedstrijd uiteindelijk toch het onderspit. Spanje neemt met de grootst mogelijke moeite een 1-0 zege mee tegen Iran. Dat laatste was overigens het gevolg van een goed uitgevoerde ‘park the bus’ tactiek, waarbij Iran in een soort 6-3-1 formatie met vooral verdedigende intenties het veld in ging. Dat het omzeilen van een dergelijk goed gemetselde muur geen makkelijke klus is weet ondertussen iedere Oranjefan in detail te verklaren.

Overtuigend zijn de zeges van deze grootmachten dus zeker niet, maar een algemeen geaccepteerd kenmerk van een kampioen is dat ook slechte wedstrijden gewonnen worden. De gemene deler tussen de 3 potten is dat ze allen in een spaarzaam moment van klasse werden beslist. Suarez profiteert van een slechte-getimede sprong van de Saoedi-goalie, Ronaldo kopt een hoekschop verwoestend binnen en Diego Costa caramboleert de bal via Iranese benen in het net. De sterspelers van deze ploegen beslissen dus weer de wedstrijden. Dat zij stuk voor stuk onzichtbaar waren in het restant van de wedstrijd, is bijzaak.

Tot nu toe lijkt het dus of al deze ploegen een goudhaantje in de gelederen hebben. Een speler die zich als een duveltje uit een doosje één keer laat gelden en zo voor zijn ploeg de overwinning binnensleept. Dan kun je als Marokko zijnde wel attractief voetbal spelen, of als Iran zijnde 100% spelen op de counter, tegen zulke opponenten is meer nodig. Een moment van genialiteit, een moment van technische of tactische klasse; hard werken alleen is niet genoeg. Dit geeft de huiswaarts gekeerde ploegen genoeg stof tot nadenken. Zo dichtbij, en toch weer 4 jaar wachten. 4 jaar tijd om te zoeken naar die ene ontbrekende schakel. Dat ene stukje voetbalklasse. Dat ene goudhaantje dat ze volgende keer wel door de groepsfase heen kan helpen.

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven