Nieuws

Column: Sterren fonkelen nog niet aan de WK-voetbalhemel

17 juni 2018
www.bladella.nl
Grote sterren kent 't WK. Ronaldo heeft 't al laten zien.Messi worstelt met Argentinië, dat verdedigend te wensen overlaat. Die andere wereldvedette, Neymar, kwam tegen Zwitserland in actie.

Echt fonkelen deed de Braziliaanse ster nog niet. Ondanks zijn gebroken middenvoetsbeentje en de daarbij behorende operatie liet hij in aanloop naar dit wereldkampioenschap zien uitstekend in vorm te zijn. Dat kwam er tegen het Alpenland niet uit.

De Zwitsers wisten hem goed te beteugelen – toch wel een verdienste van Valon Behrami, Blerim Džemaili en directe tegenstander Stephan Lichtsteiner. Het leidde in de slotfase tot zelfzuchtigheid van Neymar die alles zelf wilde doen om toch dat beslissende doelpunt te maken – net als grootmeester Messi, zijn oud-kompaan in de Barcelonese aanvalslinie. Ondanks zijn verwoede pogingen bleef Brazilië steken op een magere 1-1.

Het spel was niet des Brazilië, een van de kanshebbers om zich tot wereldkampioen (de zesde keer) te kronen. Toch zagen we bij vlagen een fonkeling van een andere ster: Philippe Coutinho. Wonderschoon was zijn doelpunt; met een fraaie curve krulde de speler van FC Barcelona de bal tegen de touwen via de binnenkant van de paal: 1-0.

Ondanks de voorsprong bleef het sambavoetbal achterwege. Dat swingende spel dat we kennen met Ronaldinho, Ronaldo, Socrates en Zico. Die sierlijkheid zou ook in deze ploeg moeten zitten, negentig minuten lang – of is dat teveel gevraagd?

Tegen Zwitserland kwam in de beginfase het sambavoetbal eruit met enkele flitsende aanvallen. Was het onderschatting van de tegenstander, de dreun van het twijfelachtige doelpunt (een duwfout van Steven Zuber) of zit het echec van vier jaar geleden nog in de koppies? Niemand zal het weten, behalve de Brazilianen zelf.

Druk op de ketel
De kanshebbers maakten het nog niet waar in de eerste ronde. Eerder verslikte Frankrijk zich bijna in Australië (2-1), Argentinië kwam niet verder dan een gelijkspel tegen IJsland (1-1) en wereldkampioen Duitsland liet zich aftroeven door het Mexico van (oud-)PSV’ers Hirving Lozano, Héctor Moreno en Andrés Guardado.

Misschien was het een bewuste keuze om het rustiger aan te doen in de openingswedstrijd om vervolgens alle remmen los te gooien. De druk zit bij sommige landen direct op de ketel. Een interessant vraagstuk waar we vanaf dinsdag, als de tweede speelronde begint, meer over te weten krijgen.

Zullen de wereldsterren schitteren of vestigen de outsiders alle aandacht op zich? Het wordt hoe dan ook een groot voetbalvraagstuk, waar verrassingen eigenlijk niet uit kunnen blijven.

Wout Fassbender

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven