Nieuws

Je suis Bladella!

14 februari 2017
www.bladella.nl
.... schrijnend, schandalig en onacceptabel hoe wij met onze vrijwilligers omgaan. Mensen die we juist moeten koesteren en waarvan we er juist veel meer nodig hebben in dit tijdperk van het ego.

Ik ben geen Facebook fan, en had me juist voorgenomen uit te zoeken hoe ik m’n account eens voorgoed kon stopzetten. Dat ligt eigenlijk niet eens aan het medium, want er zijn genoeg mooie toepassingsgebieden en special interest groepen. Het ligt meer aan de tijdgeest. Hoe gaan we met elkaar om? En dan vooral hoe doen we dat steeds vaker vanuit onze eigen comfortabele cocon, vanuit onze eigen percepties, vanuit je eigen ik. Veilig van achter je smartphone, je tablet en bijvoorbeeld ook in het verkeer. Hele volksstammen hebben over van alles en nog wat meteen een oordeel klaar, en staan steevast vooraan om commentaar te leveren, en steeds vaker zelfs om verwensingen en bedreigingen te uiten, zonder te weten hoe iets nu echt in elkaar zit. Dat is natuurlijk geen nieuwe ontwikkeling, we zien het overal om ons heen in de vorm van groeiende intolerantie en opkomst van populisme. Dat lijkt soms nog steeds ver van ons bed. 
Het is namelijk heel makkelijk om overal tegen aan te schoppen, maar ga zelf maar eens in een bestuur zitten van een vereniging zoals Bladella, en probeer het dan ook maar eens voor iedereen goed te doen. Ik neem het op voor deze hardwerkende vrijwilligers, die vaak naast een fulltime baan en gezin ook dag en nacht klaar staan voor hun cluppie, niks te horen krijgen wanneer ze iets goed doen, maar een heleboel stront over zich krijgen wanneer er iets aan de hand is. Mensen die met een bijzonder gevoel voor gemeenschapszin zich belangeloos inzetten voor een ander. Ze regelen de voorwaarden dat iedereen kan sporten, dat er op ieders niveau begeleiding is, dat de accommodatie er altijd pico bello uit ziet, dat sponsoren willen instappen om de kosten te drukken voor de leden, dat alle leden inspraak hebben hoe het verder moet, dat spelers en begeleiders elke week worden vervoerd, dat er een kamp wordt georganiseerd, een nieuwjaarsfeest, en zo kan ik nog wel even door gaan. 
Daarnaast heb ik vanaf de zijlijn mogen ervaren hoe journalisten zonder hoor en wederhoor acteren. Hijgerig hangen ze aan de lijn voor commentaar, maar als de clubman in kwestie niet binnen vijf minuten bereikbaar is (sommige mensen hebben namelijk ook gewoon een baan, of zijn aan het oppassen op hun kleinkinderen), wordt een eenzijdig, smeuïg artikeltje op internet geslingerd en is een nieuwsitem geboren. Binnen no time is het viral, en veel media neemt dat dan klakkeloos over. Vervolgens spuugt iedereen zijn gal op de social media, we zijn Patricia Paay weer even vergeten, clubmensen worden en passant nog even bedreigd, de KNVB moet ingrijpen! 
Het gaat er mij allang niet meer om wie wel of niet fout is. Het gaat er mij om dat iedereen meteen klaar staat met een mening. Zonder, of er iets van te weten, of zonder de zaken überhaupt van twee kanten te willen bekijken. 
De uitdaging van deze vereniging – let wel: het is dus geen commercieel bedrijf waarvan je alleen producten afneemt (!) - is dat ze met een steeds kleiner wordend vrijwilligerskader een redelijk grote sportvereniging wil laten draaien. En daarbij wil men de kosten voor haar leden zo laag mogelijk houden Er is daarom door de Algemene Ledenvergadering ervoor gekozen om de contributie voor bepaalde jeugdelftallen niet met de benodigde 25 euro te verhogen maar een tegenprestatie in te voeren (verkopen van lotjes). Als dit niet lukt zal de verhoging, evenredig met het missende bedrag, wel worden doorgevoerd. Dat is wat anders als er nu wordt gesuggereerd. Natuurlijk kun je je vraagtekens zetten bij de uitvoering (je had contributie en lotjes van elkaar moeten scheiden, et cetera, et cetera. Maar dat is allemaal van het niveau van die beste scheepslui aan die wal. Dit zijn wel de afspraken die door de leden zelf zijn gemaakt om de contributie laag te houden en daarbij de binding met de club te vergroten. Nogmaals het gaat mij er niet om een schuldige aan te wijzen. Ik vind het triest dat dit over de rug van een kind is geëscaleerd, terwijl ik zeker weet dat er genoeg opties zijn geweest om dit op te lossen door met elkaar in gesprek te gaan.
Voor velen was deze kwestie misschien weer het zoveelste ‘nieuws’ item waar we ons weer een dagje gezellig druk over konden maken. Morgen weer een rel over één of andere BN-er. Ik vind het schrijnend, schandalig en onacceptabel hoe wij met onze vrijwilligers omgaan. Mensen die we juist moeten koesteren en waarvan we er juist veel meer nodig hebben in dit tijdperk van het ego.

Je suis Bladella!

Jan Hooijen, Rosmalen

p.s.
Vele tientallen van dergelijke reacties komen binnen. Die zijn hartverwarmend. Dank voor dat hart onder de riem!
Lees bijvoorbeeld die van onze Reuselse vrienden ook eens...

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven