Nieuws

Standpunt bestuur kunstgrasvelden (up date)

28 november 2016
www.bladella.nl
In de media verschijnen de laatste dagen tegenstrijdige berichten over gezondheids risico’s bij het gebruik van kunstgrasvelden.

Heel duidelijk kwam via het NOS-journaal een rapport in de openbaarheid over te grote concentraties kankerverwekkende stoffen in sommige bestanddelen in de granulaatkorrels. Een dag later werd de berichtgeving over dit artikel door anderen bestempeld als onjuist en suggestief. Navraag bij de gemeente Bladel, de eigenaar van onze kunstgrasvelden, leerde dat de gemeente Bladel haar eerder ingenomen standpunt in deze kwestie handhaaft. Dat standpunt komt, kort geformuleerd, neer op het volgende:
 
- de risico’s zijn dermate klein dat er niet of nauwelijks sprake is van gezondheidsgevaar
- het beleid zal eventueel worden heroverwogen als het einde 2016 verschijnend rapport over  
  het ingestelde onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu daartoe
  aanleiding geeft. Dit onderzoek betreft de volgende zaken:
 
Literatuuronderzoek en veldonderzoek die moeten leiden tot inzichten in:
  • De samenstelling van het rubbergranulaat op voetbalvelden in Nederland: welke chemische stoffen zitten er in?
  • De mate waarin deze stoffen mogelijk vrijkomen uit de korrels.
  • Manieren waarop mensen in aanraking kunnen komen met de chemische componenten (mogelijke blootstellingsroutes).
  • Wat er bekend is over gezondheidseffecten van rubbergranulaat in de internationale wetenschappelijke literatuur.
  • Een overzicht van normen voor rubbergranulaat in de huidige regelgeving.
 
De eerste resultaten van het onderzoek komen mogelijk al voor Kerstmis of voor het eind van dit jaar beschikbaar. Er moet dan een duidelijker beeld zijn van de belangrijkste chemische stoffen in rubbergranulaat in Nederland en inzicht geven in mogelijke gezondheidseffecten van rubbergranulaat op kunstgras. Het is dus geen volledige risicobeoordeling, dat is in het gestelde tijdsbestek niet mogelijk. Wel geeft het de eerste antwoorden op de gestelde vragen
 
Het bestuur van Bladella heeft via haar bericht op de site haar standpunt in deze zaak richting leden gecommuniceerd. De onlangs verspreide informatie via de verschillende media is voor ons geen reden op dit moment  dat standpunt te herzien. Uiteraard kijken we uit naar het te verschijnen rapport van het RIVM en zullen ons standpunt af laten hangen van de bevindingen en daaraan gekoppelde adviezen. Uiteraard zal dat ook in afstemming met de gemeente als eigenaar en de KNVB als koepelorganisatie gebeuren. Uiteraard blijft van toepassing wat in onze eerdere berichtgeving is gezegd. Als ouders om hen moverende redenen menen dat zij het bestuur daarin niet kunnen volgen zijn ze daar uiteraard vrij in.
Het is ons bekend dat verschillende verenigingen een ander standpunt innemen en hun teams vooralsnog niet op kunstgras laten spelen. Dit kan de komende weken tot gevolg hebben dat wedstrijden worden uitgesteld. Het is daarom raadzaam de wedstrijdprogramma’s nauwlettend te volgen.
 
Namens het bestuur vv Bladella
 
René Walenberg, voorzitter

 

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven