Nieuws

KNVB zet pupillenvoetbal op zijn kop

20 september 2016
www.bladella.nl
De Voetbalbond kondigt een revolutie aan in het jeugdvoetbal: twee tegen twee, vier tegen vier enz. gaat het worden i.p.v. 7 tegen 7 of 11 tegen 11...

In Zeist heerst in de top de grootste crisis ooit en daar bovenop komt nu een aangekondigde revolutie in het jeugdvoetbal, die grote gevolgen heeft voor alle Nederlandse prof- en amateurclubs. Met deze ommezwaai in het jeugdvoetbal worden 300.000 pupillen overvallen.

„We gaan de grootste verandering in het amateurvoetbal sinds de jaren ’70 realiseren”, zo deelt de KNVB de clubs mede. Van de week al is de aftrap gedaan van informatiebijeenkomsten in het hele land. Daarbij moet in recordtijd de grote ommezwaai aan de basis van de voetbalpiramide - voor 300.000 pupillenvoetballers, tienduizenden trainers en alle clubs in het land, worden gesmeten.
 
De KNVB heeft bedacht dat komende zomer op kleinere velden competitie wordt gespeeld. Jeugdvoetbal gaat naar kleine partijtjes (’small sided games’), dus naar wedstrijdjes van twee tegen twee, vier tegen vier, vijf tegen vijf, enzovoort. Het betekent dat er gespeeld gaat worden op kwartveldjes, waar mogelijk ook geen scheidsrechters meer bij te pas komen.
 
Bij een miljoen leden van de voetbalbond is die cultuurschok nog nauwelijks doorgedrongen. KNVB-sponsor ING wil de clubs gaan helpen bij de aanschaf van nieuwe doeltjes op de velden, maar wat de gigantische verandering in organisatie verder betekent krijgen de clubs de komende periode te horen.
 
De opleiders van de KNVB melden dat de ’revolutie’ tot stand komt dankzij samenwerking met experts uit binnen- en buitenland, coaches, scheidsrechters, ouders en de kinderen zelf. Daar worden nu al grote vraagtekens bij geplaatst. Binnen de opleidingen van Ajax, Feyenoord of PSV, de drie grootste voetbalacademies van Nederland, weten kinderen en ouders van niets. Bestuurders van amateurclubs spreken nu al van een totale ’overval’ omdat ze nergens in gekend zijn.
 
De KNVB schrijft in een brief aan alle clubs dat de bond in gesprek wil met de clubs, maar die hebben niets meer te vertellen. Het besluit is al gevallen. De vraag is ook wie de zogenaamde experts dan zijn. Het is bekend dat Feyenoord, dat vijf jaar lang werd gekozen tot beste opleiding van Nederland en bij het laatste WK het grootste aantal zelf opgeleide spelers ooit leverde aan het Nederlands elftal, geen enkele heil ziet in kleine partijtjes.
 
De KNVB wil dat spelers meer balcontacten hebben. Goede opleiders stellen dat kinderen per week 270 minuten trainingstijd hebben om veel balcontacten te hebben maar in wedstrijden de ruimtes op een speelveld juist moeten leren benutten. De generatie ’74 (beste voetballers in Oranje ooit) voetbalde weliswaar meer op straat, maar die kon pas veel later bij een club terecht. Nu heeft elke amateurclub al een afdeling minipupillen (4 en 5 jaar) en dus zijn ook die spelertjes bekend met de bal.
 
Het project gaat miljoenen kosten en de vraag is of het Nederlandse voetbal erbij gebaat is. Niemand kan dat garanderen. De clubs willen bovendien een stem hebben in grote hervormingen. Nu lijken ze een dictaat opgelegd te krijgen.
 
Bron: de Telegraaf

lees ook: 

* KNVB: ‘NIEUWE OPZET PUPILLENVOETBAL: WAT, WAAROM EN HOE?’

* KNVB: Onderzoeksrapport (optimale speelvormen O6 t/m O12)

* KNVB: PUPILLENVOETBAL: OPTIMAAL SPELPLEZIER EN ONTWIKKELING

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven