Nieuws

Nieuwe spelregels. Wat verandert er...?

18 augustus 2016
www.bladella.nl
De KNVB maakt bekend dat blessures in wedstrijden van de A categorie voortaan buiten het veld verzorgd dienen te worden.

Tot nu was in het amateurvoetbal (vanaf 1e klasse) toegestaan om een blessure op het veld te laten behandelen. Een ingrijpende wijziging vanaf het seizoen 2016/2017, want (evenals in het betaalde voetbal) mag de geblesseerde speler alleen buiten het speelveld voortaan verzorgd worden. Deze speler mag daarna ook pas weer na een teken van de scheidsrechter aan het spel deelnemen. Deze regel geldt voor teams uit de A categorie. Dat zijn bij Bladella: Bladella 1 en 2 en bij de jeugd: O19-1, O17-1, O15-1 en O13-1 (de vroegere A1, B1, C1 en D1). Bij alle overige teams (B categorie) verandert er niets en mag een blessurebehandeling altijd op het veld plaats vinden.
 
Blessurebehandeling
De scheidsrechter onderbreekt de wedstrijd indien naar zijn oordeel een speler ernstig geblesseerd is en ziet erop toe dat de speler van het speelveld wordt verwijderd. Een geblesseerde speler mag niet op het veld worden behandeld. Een geblesseerde speler mag pas in het speelveld terugkeren nadat het spel is hervat; als de bal in het spel in het spel is mag dit alleen vanaf de zijlijn, maar als de bal uit het spel is mag dit vanaf de doellijn of zijlijn.
 
Uitzonderingen op het voorafgaande kunnen alleen worden gemaakt wanneer:
  • een doelverdediger geblesseerd is
  • een doelverdediger en een veldspeler met elkaar in botsing zijn gekomen en onmiddellijke verzorging nodig hebben
  • spelers van hetzelfde team met elkaar in botsing zijn gekomen en onmiddellijke verzorging nodig hebben
  • er sprake is van een ernstige blessure
  • een speler geblesseerd is geraakt als gevolg van een fysieke overtreding waarvoor de tegenstander een waarschuwing heeft ontvangen of is weggezonden (bijv. onbesuisd of ernstig gemeen aanvallen), mits de behandeling snel wordt afgerond
Wegsturen teamofficials
De KNVB stond tot op heden toe om gele en rode kaarten te tonen aan teamofficials. Vanaf komend seizoen is dit niet meer mogelijk en kunnen gele en rode kaarten alleen getoond worden aan spelers. Wanneer een teamofficial zich niet op een verantwoorde manier gedraagt, heeft de scheidsrechter twee opties:
  1. Een publieke vermaning geven
  2. Wegsturen van de teamofficial (zonder het tonen van een gele of rode kaart)
De KNVB is van mening dat teamofficials een belangrijke voorbeeldrol hebben naar spelers en publiek. De voetbalbond staat erop dat bij onacceptabel gedrag (kritiek op de arbitrage, wegwerpgebaren e.d.) teamofficials door haar scheidsrechters tijdig worden vermaand.
 
94
Eerder werd al bekend gemaakt dat de FIFA 94 wijzigingen in de spelregels aangebracht. Op het eerste oog een ongelofelijk hoog aantal. Maar wie de officiële tekst secuur heeft gelezen is niet direct van zijn stoel gevallen.
Sommige wijzigingen zijn puur voor het spelregelboekje. In vijf gevallen gaat het om de plek van de tekst in het boekje, drie wijzigingen gaan over de naam van de spelregel, ruim twintig wijzigingen hebben betrekking op taal en een aantal wijzigingen zijn puur gedaan om consequent te zijn.
 
Alleen maar weetjes…
Natuurlijk blijven er dan nog genoeg wijzigingen over, maar ook die zijn veelal niet wereldschokkend. Of is het al opgevallen, dat aftrappen vanaf nu ook achteruit gespeeld kan worden? Of dat een geblesseerd geraakte speler na een kaart voor de tegenstander niet van het veld hoeft (zie boven)? Of dat alles wat over een sok is geplakt of getrokken dezelfde kleur moet hebben als de sok op die plek? Om nog maar te zwijgen van spelers die nu mogen doorspelen ook al is een schoen of scheenbeschermer verloren… Bij strafschoppenseries zijn ook nog eens acht wijzigingen aangebracht. Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bijvoorbeeld bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.

Revolutionair
De driedubbele bestraffing: strafschop, rode kaart en schorsing bij het ontnemen van een scoringskans binnen de 16, is verdwenen. Máár… alleen als het een duel om de bal is, oftewel een mislukte tackle of een doelman die naar de bal duikt maar te laat is, en de overtreding op zich hooguit geel is. En het geldt alleen in het strafschopgebied (strafschop immers!). Erbuiten is dezelfde overtreding bij het ontnemen van een scoringskans dus wel rood. Immers geen driedubbele bestraffing.
 
De volledige spelregels zijn hier te downloaden.
 

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven