Nieuws

EK column: Winnen of niet verliezen?

01 juli 2016
www.bladella.nl
In mijn jeugdjaren speelden we altijd voetbal op sportpark de Put, door ons als kwajongens al snel omgedoopt tot sportpark de K*t.

Gelegen op de hoek van de Putterstraat en de Hooge Akker, leerde ik al vanaf mijn 4 dat het bij voetbal maar om één ding draaide, winnen.
Als je bij tien-elven, ook wel tienen of één van de ontelbare andere varianten, verloor werd er immers door de halve buurt vanaf een meter of 3 met een bal vol op je reet geschoten. De loser was nou eenmaal aan de beurt bij het kontje knallen, zo schreven de regels voor.
De dag waarop ik een potje tien-elven verloor zal ik nooit meer vergeten. Ik was een jaar of 6 en verloor het spel van enkele oudere jongens. Nadat ik mijn laatste punt had verspeeld, rende ik als een gek naar huis. De ballen van Damocles op mijn billen dacht ik daarmee voorkomen te hebben. Toen mijn moeder vroeg waarom ik zo angstig oogde brabbelde ik iets over huiswerk wat nog niet af was en stoof ik door naar boven, ver weg van de jongens uit de Ghetto die joelend onder het slaapkamerraam stonden.
Om me te complimenteren over mijn keuze om huiswerk te gaan maken, boven het spelen van voetbal, kwam mijn moeder me een beker warme melk brengen. Heerlijk vond ik dat. Het bracht rust..
In de kwartfinale van het Vélodrome in Marseille, zag ik jongens lopen die vroeger hetzelfde geleerd hebben als ik. Winnen! Niets meer, niets minder. De Portugese equivalent is nog erger. Daarbij draait het zelfs om niet verliezen. Vijf keer gespeeld, niet verloren en gewoon in de halve finale. In het voetbal draait het gewoonweg om één ding.. Winnen.. Of in ieder geval niet verliezen.. Al het mooie Nederlandse cultureel erfgoed ten spijt.. Het gaat niet om kalk aan de schoenen, 80% balbezit en 24 ‘shots on target’. Kansen, beter veldspel en door de linies heen bewegen spelen geen rol in het topvoetbal. Doorkomen, niet afvallen en in de race blijven.. Portugezen weten hoe het werkt.
Christiano Ronaldo zal na de wedstrijd vol schrik hebben gezeten van het, uit Nederlands oogpunt, matige spel van de Portugezen. Hopelijk heeft zijn moeder hem een beker warme melk gebracht. Wel eentje uit een beker met hele grote oren, dat moet ik hem nageven..
 
Jesper Soetens

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven