Nieuws

EK Column: Pétanque

20 juni 2016
www.bladella.nl
Bij wedstrijden van les Bleus moet ik, naast de weinig verhullende fotoreportage van de nieuwe vriendin van Paul Pogba in de Franse equivalent van Playboy, vaak mijmerend terugdenken aan Jean de la Rue-Perdu.

Nadat ik me in de zomer van 1996 als elfjarige had gekroond tot winnaar van het open Vessems kampioenschap pétanque gingen we met ons gezin, voor zover het in mijn geheugens gegrift stond voor het 8e jaar op rij, op vakantie naar camping les Étoiles in de Franse Dordogne. Mijn eclatante overwinning op de pétanquebaan aan de Oude Schoolstraat zorgde voor het gevoel dat ik ook op camping la Roque Gageac  hoge ogen kon gooien..
 
Na het ontbijt, waarbij ik als gezinsjongste altijd standaard veroordeeld was tot het halen van de onvermijdelijke Telegraaf,  benodigde baguettes, croissants en verse jus, spoedde ik mezelf met mijn meegebrachte pétanqueset naar de jeu de boulesbaan van de camping. In Vessem was ik immers het mannetje, dus in dit Franse gehucht, bestaande uit slechts 748 inwoners en een la vache qui rit-melk gevende koe, moest dat ook geen probleem zijn.
Tot die ene dag.. 28 juli 1996, ik ga de datum nooit meer vergeten. Aangekomen bij de baan, kwam ik in aanraking met een man van middelbare leeftijd. Met hem mocht ik het toernooi spelen. Ik dacht dat ik de Messi van de pétanquebaan was, maar in vergelijking met Jean was ik slechts een mindere versie van Raymond Atteveld. Mijn spel oogde hoekig en bonkerig.
Jean daarentegen gaf acte de presence alsof Dick Jaspers aan het kunststoten was. Vol bravoure, op bijna kunstzinnige wijze, legde hij zijn pétanqueballen in de buurt van of tegen het cochonnet.
 
Dit was duidelijk meer dan het niveau wat ik gewend was. Het spel van Jean oogde als ballet op de pétanquebaan. Een zwoele tango met een vleugje acrobatiek. Mijn spel was slechts het höken zoals Normaal dat zou verkondigen.
 
Het spel van de Fransen op dit EK was tot aan de laatste wedstrijd niets meer dan mijn pétanquespel; ze denken dat het heel wat is, maar in verhouding stelt het weinig voor. Ook tegen de Zwitsers liep het stroef. Potentiële dirigenten als Pogba, Griezmann en Payet gaven niet thuis. Wil de ware Jean de la Rue – Perdu van deze ploeg alsjeblieft opstaan. Anders lonkt er voor de Fransen geen strijd om de coupe Henry Delauney, maar gewoon een rode Merlot onder de Eifeltoren op 10 juli..

Jesper Soetens

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven