Pascal Snijders over Reusel Sport - Bladella

18 februari 2015
www.bladella.nl
Bladella en Reusel Sport treffen elkaar zondag voor de 58e keer in competitieverband. Als Eindhovens Dagblad verslaggever bezocht Pascal Snijders vele malen deze Kempische klassieker.

In 1951 stond de derby voor het eerst op het programma, in de derde klasse KNVB. Vanaf het begin leefde de confrontatie enorm. Op 13 maart 1960 kon Bladella thuis tegen Reusel Sport met een zege het kampioenschap behalen. Zo’n 3000 toeschouwers zagen op het toenmalige terrein aan de Sportparkstraat Bladella met 1-0 winnen. Leo Seuntjens kopte al vroeg in de wedstrijd de enige treffer achter doelman Cor van Dooren.
 
Historie
De eerste keer dat Pascal Snijders verslag mocht doen van een wedstrijd tussen Bladella en Reusel Sport was op zondag 19 oktober 1997. Het betrof een duel uit de tweede ronde van de districtsbeker, op sportpark Den Hoek in Reusel. Ruim 1500 toeschouwers trok dat bekerpotje tussen de aartsrivalen. Bladella was inmiddels naar de tweede klasse gepromoveerd en stond daar tweede, Reusel Sport bevond zich in de middenmoot van de vierde klasse. Het krachtsverschil bleek dan ook te groot, Bladella boekte een eenvoudige, zij het bescheiden 0-2 zege door goals van Mark Antonius en Erwin Louwers..
 
In het seizoen 2001-2002 kwamen Bladella en Reusel Sport elkaar weer tegen in de tweede klasse. Op zondag 16 september 2001 was ik met zo’n tweeduizend toeschouwers getuige van, voor zover bekend, de meest doelpuntrijke wedstrijd ooit tussen Bladella en Reusel Sport. Op sportpark De Smagtenbocht zegevierde Reusel Sport met 3-5, mede door drie doelpunten van spits Patrick Vrijsen, die ook nog bij FC Eindhoven speelde. Bladella stond na een kwartier met 2-0 voor, maar bij rust had Reusel Sport de score al omgebogen naar 2-4. Mark Antonius scoorde die middag drie keer voor Bladella, maar beleefde daar weinig plezier aan.
 
Vijf jaar later, op 4 december 2005, kroonde Antonius zich alsnog tot held in andermaal een memorabele derby. Het was slecht weer, maar toch trotseerden nog zo’n duizend toeschouwers de regenbuien. Scheidsrechter Briene vestigde die middag de aandacht op zich door elf gele en vier rode kaarten te trekken, de eerste helft tien minuten langer te laten duren en aan het tweede bedrijf zelfs een kwartier extra speeltijd toe te voegen. De 36-jarige Antonius profiteerde daar dankbaar van door in de 97e minuut de 2-1 te maken en in de 100e minuut de 2-2. Reusel Sport zag zo een zekere zege in rook opgaan.
 
Bizar...
Ook op 28 februari 2010 voltrok de derby zich op een storm- en regenachtige dag in de blubber. Een bizar voetbalgevecht! Mattijs Smit deed voor het Eindhovens Dagblad verslag van die titanenstrijd. “Tussen honderden kapotte paraplu’s, rondwaaiende takken en bergen modder probeerden de spelers van Reusel Sport en Bladella elkaar doormidden te schoppen. De Reuselnaren wonnen het moddergevecht met: 4-1″, zo luidde de intro van zijn verslag. Arbiter Van Bekkum beleefde volgens hem de moeilijkste middag uit zijn carrière, hij trok twee rode en twaalf gele kaarten. Even verderop in het verslag: “Hoewel het niveau van de wedstrijd bedroevend laag was, hoefden de bijna 2.000 toeschouwers zich geen moment te vervelen. Als ze even niet achter hun weggewaaide paraplu’s aan hoefden te rennen, was er elke minuut wel een bizarre tackle, Reuselse goal of een klein opstootje om over te discussiëren.”
 
Henk van Bekkum:
Die ‘Classico van de Kempen’ heb ik mogen fluiten. Onvergetelijk!! Het was die zondag zo’n beetje de enige wedstrijd die doorgang vond. Blijkbaar had de consul niet de durf om het duel ’s morgens reeds af te gelasten. En mijn slogan is ‘als ik kom gaat de wedstrijd door, want ik kom niet voor niets’. Voor aanvang van de wedstrijd stonden zo’n 2.000 mensen langs de kant voorzien van paraplu’s, want dat was nodig die middag. Eerst moest de middenstip teruggeplaatst worden en het net worden gerepareerd. De eerste helft liep crescendo voor Reusel met reeds een 3-1 voorsprong. In de eerste helft reeds acht gele kaarten, helaas, moeten uitreiken. In de rust was ik al aardig kapot en moest nog een helft. Schoon tenue aan want deze was doorweekt. Tweede helft liep Reusel uit naar 4-1 met nog eens vier gele en twee rode kaarten. Vlaggenstokken die door de storm van de tribune af het veld in vlogen, maar uiteindelijk toch na 90 minuten kunnen affluiten. Douchen en terug naar de bestuurskamer en in het bos achter één van de goals lagen ca. 250 kapot gewaaide paraplu’s. Wat een wedstrijd die voor altijd in mijn geheugen gegrift zit, alles zat in die wedstrijd, strijd, goals en onverzettelijkheid door beide partijen. Als ik zo nu en dan weer eens terugkeer bij beide clubs komt deze wedstrijd iedere keer weer ter tafel.(amateurvoetbaleindhoven.nl)

Beide teams promoveerden dat jaar naar de tweede klasse, Bladella als kampioen en Reusel Sport als nummer twee. Anno 2015 komen beide teams in de derde klasse uit. Na twee opeenvolgende degradaties dwong Reusel Sport vorig seizoen via de nacompetitie promotie af naar de afdeling, waarin Bladella sinds 2013 actief is.
 
Spelers die voor beide clubs speelden
Dat zijn er niet veel, overstappen van Bladella naar Reusel Sport en vice versa lag en ligt gevoelig. In de jaren zestig stapten Harrie Bierens, Wil Coppens en Jan Schoofs van Bladella over naar Reusel Sport. Ze waren getrouwd met een Reuselse en hesen zich, om de lieve vrede te bewaren met de aangetrouwde familie, in het geel en zwart.
Bladella had ook ooit een Reuselnaar in de gelederen, aanvaller Eric Bogaars in het seizoen 1996-1997. De voetbalavonturier wilde dat jaar vanuit België terugkeren bij Reusel Sport, maar was niet welkom nadat hij de club al drie keer had verlaten en ze zich in Reusel na zijn laatste vertrek door hem in de steek gelaten voelden. Bogaars werd met Bladella kampioen in derde klasse.
Doelman Erik Catsburg waagde het om in 1990 van Bladella naar Reusel Sport te gaan, omdat hij in Bladel genoegen moest nemen met een bijrol. Catsburg was acht jaar eerste doelman bij Reusel Sport en keerde in 1998 terug bij Bladella, waar hij vervolgens nog een poos onder de lat stond. Johan Broens volgde in 1998 de omgekeerde weg. Hij was reserve bij Bladella en kon bij Reusel Sport Catsburg opvolgen. Broens keepte vervolgens zeven seizoenen bij Reusel Sport.
Trainen bij de vijand is sowieso niet aanbevelenswaardig. Bladella had in de periode 1984-1986 een trainer uit Reusel: Joop Glas. Hij degradeerde met Bladella naar de tweede klasse van de Brabantse bond! Frans Seuntjens, oud-speler van Bladella, was in 1976 trainer van Reusel Sport. Ook dat leverde geen gelukkig huwelijk op.
 
Was de derby op 5 oktober j.l. ook een historische wedstrijd?
Nou, dat kon je moeilijk zeggen van dat vrij tamme duel, waar toch zo’n 1500 toeschouwers op af waren gekomen. De Reuselnaren hadden daar lak aan, want zij wonnen volkomen verdiend met 1-2 van een machteloos Bladella. Dat, het moet gezegd, met name defensief nogal verzwakt was door de afwezigheid van beide backs. Toch, zoals je vaak ziet, werd het in de slotfase nog spannend omdat Reusel Sport verzuimde de wedstrijd eerder te beslissen na een 0-2 voorsprong, hun rechtsback Rick Dierckx met direct rood van het veld af moest, vlak daarna Bladella tegen scoorde en ook nog een opgelegde kans kreeg op de gelijkmaker. Maar die zou onverdiend zijn geweest.
Dit toch beladen duel stond onder arbitrale leiding van de pas 23-jarige Robin Koster uit Hoek, die slechts enkele kaarten nodig had. Ook in de enerverende slotfase bleef hij goed overeind en kon op een prima wedstrijd terugzien. Dat gold ook voor Bladella-doelman Ruud van Stokkom, die zijn ploeg meerdere malen behoedde voor een grotere achterstand.   (klik hier voor de foto's)

En zondag?
Er staat maar één ding echt vast en dat is dat in de derde helft het glas weer broederlijk met elkaar geheven gaat worden!
Duels tussen Bladella en Reusel Sport zijn doorgaans tamelijk onvoorspelbaar. Pascal verwacht dat beide teams aardig aan elkaar gewaagd zullen zijn en dat er weer van alles te beleven zal zijn op sportpark Den Hoek in Reusel. Zondag is collega Mattijs Smit voor het ED in Reusel. Hij stopte in januari 2014 met wedstrijd verslaggeving voor de krant, maar heeft nog steeds zijn wekelijkse column op de ED-amateurvoetbal-pagina’s en helpt de sportredactie ivm onderbezetting zondag uit de brand. Hij verheugt zich zeer om weer eens verslag te kunnen doen van de kraker van de Kempen...

 
www.bladella.nl
Op 4 juni hebben de meiden en onderbouw ook hun teams na goed overleg met trainers bekend gemaakt. Lees verder »
 
www.bladella.nl
De enorme brand, vrijdag op het Kempisch Bedrijvenpark, bij een van onze oudste sponsoren heeft ‘Van der Heijden Transport &… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Vanaf 1 juni worden de corona maatregelen weer versoepeld. Voor jeugd t/m 18 jaar vervalt dan de anderhalve meter regel. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Ook de overige seniorenteams kunnen vanaf deze week weer trainen. Uiteraard op 1,5 meter en alleen op kunstgras! Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2013