WK column: Fijn feestje

06 juli 2014
www.bladella.nl
Pff wat een avond was dat. Mijn kop tolt nog maar de deadline van Peer Hooijen en Harrie Fiers is onverbiddelijk Wat herinner ik me nog van die lange voetbalavond….

Het begon al om vier uur toen we arriveerden op het 12,5 jarig huwelijksfeest van E8 leider Erik Lathouwers en zijn Suzanne. Er hing al een groot scherm dus we konden gerust zijn. Hier werd niet alleen gefeest maar ook voetbal gekeken! Om 6 uur kropen de Vlaamse gasten voor het scherm maar die konden er 2 uur later met een ervaring rijker en een illusie armer weer vandaan komen. Dapper gestreden maar te weinig om Argentinië te doen wankelen. Volgens sommige “kenners” was dat goed nieuws want “die Belzen kunnen in de halve finale wat extra’s tegen Nederland. Net zoals wij dat tegen Duitsland kunnen.”
 
Om 10 uur was het dan onze beurt. Na de volksliederen en de politiek über-correcte verklaringen over respect en fatsoen gingen we van start. Fanatiek aangemoedigd door tientallen feestvierders in de leeftijd van 5 tot 60+. Mooi om te zien hoe eenieder op zijn eigen manier deze wedstrijd beleeft. Zo hebben we de knorrige oom die al na 5 minuten om een wissel van Van Persie schreeuwt, de tante die zeker weet dat Costa Rica gaat winnen en een grenzeloos optimistische buurman die gaat voor een 5-0 overwinning. De wedstrijd is weinig opwindend. Costa Rica wil niet en Nederland kan niet. Wat we nodig hebben om de Costa Ricanen te slopen is het betere tiki-taka maar onze Oranje helden komen niet verder dan tik….. tak….. en maar weer terug op Cillessen…. Knorrige oom kan het allemaal niet meer aanzien en vindt dat er wel wat harder gelopen mag worden voor die topsalarissen. Op het einde wordt het allemaal wat leuker met meer kansen voor Oranje. Ballen op paal en lat zorgen voor de nodige opwinding bij onze jongste supporters die enthousiast opspringen. De lamp van de beamer zorgt dan echter voor een enorme slagschaduw op het scherm waardoor opa het niet meer kan zien en de jongsten weer terug naar hun stoeltjes gedirigeerd worden.
 
Het dreigt op strafschoppen uit te lopen en de slimmeriken weten dat we dat niet gaan winnen tegen Costa Rica die tegen Griekenland alle 5 de penalty’s raak schoten. Optimistische buurman houdt hoop. Jasper Cillessen heeft immers de strafschoppen al kunnen bestuderen. Groot is de verbazing wanneer niet Cillessen maar Krul onder de lat gaat staan. De kinderen kunnen het allemaal niet meer volgen. Strafschoppenserie, nieuwe keeper, hoe werk dat dan? Volwassen mannen staren nagelbijtend naar het scherm en zien het wonder van Salvador. Van Gaal heeft opnieuw een goede keuze gemaakt. Krul stopt er 2 en bij de laatste zien we knorrige oom als een dolle naar het scherm stormen. Met zijn vuisten in de lucht maakt hij een prachtige schaduw op het scherm die doet denken aan het Christus beeld in Rio. De DJ kan eindelijk aan de slag en de polonaise wordt ingezet en hoewel het richting 1 uur gaat zien we de jongsten nog vol energie voorop lopen. Tevreden zie ik mijn eigen jongens glunderen en denk ik terug aan 1982 toen ik zo oud was als zij nu. Geen Oranje op het WK’82 en ik moest tot m’n 16e wachten voordat ik Nederland in 1988 op een eindtoernooi bewust meemaakte. Dit feestje hebben ze toch al mooi kunnen vieren. Hopelijk woensdag een vervolg: Louis, verzin weer een list!
 
Harold Swaanen

 
www.bladella.nl
Gewoon een potje ballen, passjes geven, lichtjes bewegen, geen onderling contact. De senioren wilden wel eens weten hoe het voelde. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Een lekker potje voetballen mag sinds 1 juli weer, nu ook door 'Boven 18’. En de 55plussers gaat 'wandelvoetballen'. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na de laatste persconferentie van het kabinet afgelopen week en in overleg met de gemeente kan het bestuur mededelen dat zowel het… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Vanaf maandag 22 juni starten we met de nieuwe jeugdteams voor seizoen 2020-2021 tot en met 10 juli  Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven