Nieuws

Frankrijk - Duitsland: Meer dan een voetbalkraker

04 juli 2014
www.bladella.nl
De eerste wedstrijd in de achtste finale van het wereld-kampioenschap 2014 is een Europese topper. Twee vooraanstaande landen met een groot verleden (en niet alleen op sportgebied) ontmoeten elkaar.

Het zou een waardige finale kunnen zijn.

Naast de sport (voetbal) bestaat er trouwens ook nogal wat rivaliteit: historisch gezien, elke zichzelf respecterende geschiedenisleraar (Harrie Fiers!) kan uren over  praten over de relatie Frankrijk – Duitsland. Er is nogal wat afgeknokt tussen beide landen. De laatste tientallen jaren valt dat overigens wel weer mee. Duitsland staat er economisch veel beter op dan de Fransen en dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het gedrag van de “haantjes”.

Op voetbalgebied kan dat nog niet gezegd worden, nog steeds broeit er wat uit het verleden. In de halve finale van het WK in 1982 troffen beide ploegen elkaar ook en dat werd vooral voor Frankrijk een traumatische ervaring. Een grove charge van doelman Toni Schumacher op Patrick Battiston werd door de Nederlandse scheidsrechter Charles Corver niet bestraft en in plaats van een terechte rode kaart, vroeg in de wedstrijd, werd de wedstrijd daarmee zodanig uit het lood getrokken dat Frankrijk volledig de kluts kwijtraakte en uiteindelijk met 3 – 1 verloor. De hele voetbalwereld sprak er schande van!

In Frankrijk wordt dit gegeven, jaren later, nog steeds als een groot onrecht ervaren en de ploeg van bondscoach Didier Deschamps (een man die hoe harder hij lacht steeds lelijker wordt, maar dat terzijde) is er op gebrand om met die Duitsers die nog openstaande rekening te vereffenen.

Frankrijk heeft trouwens nog wel wat meer goed te maken. Onder de voormalige coach Laurent Blanc  maakte de Franse ploeg er in Zuid-Afrika een puinhoop van; de muitende ploeg vol ego’tjes verliet beschaamd het toernooi, met hoon overladen.

Intussen is de eerste fase in Brazilië redelijk overtuigend doorstaan en zijn de verwachtingen weer eens hooggespannen.
Maar ook Duitsland heeft toch wel het een en ander recht te zetten. De ploeg van bondscoach Joachim Löw geldt al jaren als de grote belofte. Het fraaie en spectaculair ogende voetbal heeft zich echter nog steeds niet beloond en dat, na 4 grote eindtoernooien, wordt langzaam maar zeker zichtbaar in de ploeg die de twee grootmachten (= 2 spelstijlen) in Duitsland t.w. Bayern München en Mönchen Gladbach moet weten te combineren.  

Leo Wilms

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven