Nieuws

WK column: Dromendans

29 juni 2014
www.bladella.nl
Op deze zaterdag 28 juni was het een veredelde ‘Copa Sudamericana’ op het mondiale eindtoernooi in Brazilië. In Belo Horizonte stond de clash tussen het ... 

... naar een overwinning smachtende gastland en de fanatieke Chilenen op het programma.
 Enkele duizenden kilometers verderop kruisten het indrukwekkende Colombia en het geslepen Uruguay de degens in het historische Maracana.
 
Dat Zuid-Amerikaanse ploegen met hun hart spelen was al langer duidelijk. Op deze dag hadden ze echter allemaal een reden om weer een stap dichter bij hun droom te komen. De Brazilianen willen ditmaal het WK op eigen bodem wel weten te winnen. De zwarte vlek die in 1950 door Alcides Ghiggia over voetbalminnend Brazilië werd geschilderd willen de Goddelijke Kanaries wegvagen. Het is echter een feit dat het gewenste “Jogo Bonito” nog niet van de grond komt. Er staat geen team bij de Brazilianen. Eigenlijk is het een sprookje over Neymar en zijn houthakkers. Neymar maakt tot nu toe het verschil, maar hoelang gaat dit nog voortduren?
De droom tegenstander Chili is om nu eindelijk eens te winnen van die verdomde Brazilianen. Nog nimmer was het de Chilenen gelukt om de Kanaries te elimineren. Zelfs niet in 1998 toen de ploeg werd aangevoerd door de grote Ivan Zamorano, met daarnaast de messcherpe Marcelo Salas. Chili maakte in tegenstelling tot zijn tegenstander wel indruk in de voorronden. Helaas voor hen mikte Pinilla in minuut 119 enkele centimeters te hoog. Het aluminium zorgde voor een ongekende spanningsreactie in het stadion. Deze spanning werd door middel van de penalty’s opgevoerd en wie anders dan prins Neymar schoot de Goddelijke Kanaries naar de kwartfinale.
 
In Maracana wilden de Colombianen geschiedenis schrijven. De ploeg die in de voorronde het meeste indruk maakte, zowel op voetbalgebied als door de grote supportersschare, kon zich voor het eerst in de historie bij de beste 8 van het WK scharen. Zelfs Faustino Asprilla en Carlos Alberto Valderrama was dit niet gelukt. De tegenstanders vochten voor hun laatste kans. De Uruguayanen hebben een ervaren ploeg. Hun extra drijfveer was het feit dat het in hun ogen Uruguay tegen de rest van de wereld was. Daarnaast wilden ze ook in 2014 de Brazilianen uitschakelen op hun eigen toernooi. Een prachtig duel ontspon zich, waarbij de Colombianen door een wonderschone treffer van James (is het nu Djeems of Games?) Rodriguez de leiding namen. Na rust verdubbelde hij de score, waardoor we van prins Neymar tot koning James zijn aanbeland. De Uruguayanen probeerden het nog wel, maar ze beten hun tanden stuk op de defensie van de Colombianen.
 
De eerste kwartfinale is dus een feit. Gastheer Brazilië zal het opnemen tegen outsider Colombia. Ook dan zullen er weer tienduizenden Colombianen met de bus via Ecuador en Peru naar Brazilië afreizen. Als het dan weer Neymar en zijn houthakkers tegen het frivole Colombia is, dan voorspel ik hierbij dat de kwartfinale het eindstation is voor de Goddelijke Kanaries. Weer een droom aan diggelen..

Jesper Soetens

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven