Nieuws

WK column: Luis Suárez lijdt aan hubris

28 juni 2014
www.bladella.nl
Ooit gehoord van een Tantaluskwelling, van Sisyfusarbeid? Nee? Suárez, El Canibal, de Uruguayaanse godenzoon  overkwam deze week hetzelfde als ...

... die anderen in de Griekse mythologie. Niets nieuws onder de zon….

Tantalus had de Griekse goden voor de maaltijd uitgenodigd en daarbij, om hun alwetendheid te testen, zijn eigen zoon Pelops als voedsel voorgezet. Als straf moest hij in de onderwereld eeuwig hongeren tussen volop eten en drinken dat hij niet kon pakken. Hij maakte zich schuldig aan hubris. Ook Sisyfus bedreigde de door de goden geschapen orde. Hij slaagde er als mens in een tijdlang de dood gevangen te houden maar ook hij werd achterhaald. Hij duwde eindeloos een zwaar rotsblok een berg op, een steen die telkens weer naar beneden rolde.
Hubris, Oudgrieks, een begrip dat zich niet zo gemakkelijk laat vertalen: hoogmoed, overmoed, grootheidswaanzin, brutaliteit, onbeschaamdheid tegenover de goddelijke wereldorde.
De wedstrijd die Suárez tegen Engeland speelde zal lang in mijn geheugen blijven. Het feit alleen al dat hij kon meespelen leek een wonder. En dan die twee doelpunten: eerst de perfecte kopbal en toen, aan het einde, het op tijd doorlopen en de onwaarschijnlijk harde en precieze poeier in de netten. Een goddelijke comeback: Engeland naar huis, Suárez de held van de natie. Maar dan zijn voorlopig laatste wedstrijd. De hap in de schouder van Chiellini  tartte alles. Overal ontzetting, verbijstering en verontwaardiging, ook op de Olympus-berg waar de tuchtcommissie van de FIFA de plaats van de Griekse oppergod Zeus innam. Er volgde een mensonwaardig zware straf, zeker in de ogen van zijn thuisland. Suárez had de toorn van de FIFA over zich afgeroepen. Hij had de door de goden, lees de FIFA, vastgelegde orde op de proef gesteld en werd meedogenloos gestraft.
Suárez,Tantalus en Sisyfus, zij zijn ons voorbeeld als het gaat om het noodlot dat de mensen die teveel willen over zich afroepen. Zij worden gestraft, door de oppergod Zeus, door de FIFA, ten voorbeeld voor anderen.
Nog een overeenkomst misschien? Zeus stond bekend als een corrupte bestuurder en ook als een uiterst onbetrouwbare partner. En de FIFA, kan die club zelf beantwoorden aan de hoge sportieve en zedelijke maatstaven die ze hanteert? Of is haar optreden zelf ook een voorbeeld van Hubris?
 
Harrie Fiers

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven