Nieuws

WK column: Hoezo: 'Een eigen mening over sport'

19 juni 2014
www.bladella.nl
Een mening wordt gevormd door eigen beleving en zeker ook door informatie. Informatie komt van verschillende kanten. Zeker in de huidige tijd wordt iedereen overspoeld door allerlei soorten informatie.

Zomaar een zijstraatje: Sportverslaggeving was vroeger door de toenmalige technieken beperkt tot krant- en radioverslagen. Het laatste item werd in de jaren voor de oorlog populair door o.a. Han Hollander die met zijn typische stemgeluid de sportgeïnteresseerden aan zich bond. In die tijd werden voetbalwedstrijden via luidsprekers op markten en straten, waar duizenden mensen zich hadden verzameld, uitgezonden. Terzijde, Han Hollander was een Jood, werd door zijn eigen baas aan de Duitsers verraden en stierf in een concentratiekamp.
De radio ontwikkelde zich verder, legendarische voetbalwedstrijden als Nederland – België en evenementen als de Tour de France en grote schaatsgebeurtenissen bonden de mensen aan hun radiotoestel.
Verslaggevers als Jan Cottaar, Bob Spaak, Dick van Rijn, Leo Pagano en later Theo Koomen werden “wereldberoemd” in Nederland.  Hun verslagen vormden de beleving en daarom ook mening van de mensen.
De televisie had intussen zijn intrede gedaan een kreeg een steeds grotere invloed in de sportwereld. Op voetbalgebied werd Herman Kuiphof een beroemdheid en in België was ene Rick de Saedeleer bijna legendarisch.
Miljoenen hoorden en zagen de sportverslagen van de grote evenementen.
Leuk, maar daar schuilt toch ook wel en gevaar in. Een voorbeeldje?
Radioverslaggever Theo Koomen, voormalig priesterstudent, begenadigd met een sfeervolle babbel werd een grootheid in de wielerjournalistiek en zijn reportages werden door miljoenen gevolgd. Zijn meeslepende verslagen werden door de luisteraars zeer gewaardeerd. Pas later werd bekend dat Theo een wel erg ruime fantasie had en soms, bij gebrek aan beter op dat moment, hele gedeeltes van tour-etappes uit zijn duim had gezogen.
De mensen hadden intussen wel een mening gevormd……………….
In de tegenwoordige tijd wordt vaak gezegd dat iedereen een eigen mening mag hebben en daarvoor uit moet kunnen komen. Johan Derksen, een bekende voetbaljournalist en te zien in een bekend TV-programma, gooit onder het mom van “een eigen mening” vaak de meest grove beweringen de wereld in, vaak ondersteund door zijn “maatje” René van de Gijp. Dat zij daarbij mensen ernstig kunnen beschadigen, interesseert de heren blijkbaar niet. Platte lol levert immers goed geld op en humor ten koste van anderen is gemakkelijk. De mensen pikken het en dan zal het wel goed zijn, het is tenslotte toch ook “zijn mening”.
Deze week werd de wedstrijd Columbia – Ivoorkust uitgezonden. Tijdens zulke wedstrijden schakel ik regelmatig over op de BRT, gewoon omdat “d’n Bels” vaak goeie informatie geeft en zo was ik getuige van de emotionele uitbarsting van een Ivoriaan tijdens het spelen van het volkslied. De dienstdoende presentator vertelde daarbij bewogen dat de vader van de huilende speler een paar uur voor de wedstrijd was overleden maar dat het zijn wens was dat de speler in ieder geval moest meedoen. Wat een verhaal!!!!
Gelukkig bleef ik daarna bij de BRT, want ik wil tot mijn eigen afschuw het zalvende gezever van Jan Mulder meemaken en hoorde ik een uur later dat de vader ruim 10 jaar geleden was overleden……………..
Hoezo een mening vormen over iets…………….

Leo Wilms

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven