Stans en Riekske Jansen 50 jaar 'hil freet' samen

26 september 2013
www.bladella.nl
Bladella-clubscheidsrechter Riek Jansen en zijn vrouw Stans vierden op 25 september hun 50-jarig trouwfeest in De Valk in Reusel. Twee echte Reuselse mensen....

Toch fluit Riek al 25 jaar iedere zondagmorgen bij Bladella. 

Stans Hermans, van ‘Freeter’ Driek, kwam Riek Jansen van Triene,  - we zijn in Reusel,  de scheldnamen horen er dus bij – tegen in zaal De Valk. Nee, het was geen liefde op het eerste gezicht. Later kwam Stans er op terug. Riekske werd toch haar man, op 25 september 1963, en ze trouwden in De Valk. Ze wonen nu al 47 jaar in hetzelfde huis in de Meidoorn en ze hebben drie kinderen, één zoon en twee dochters. En vijf kleinkinderen, allemaal meiden waarvan er twee voetballen, Janique in Retie en Laura in Eersel, bij EFC. En daar zijn opa en oma ook ‘freet’ op…
 
Een handicap
Riekske, van Henricus, werd geboren met een kleinere gebogen linkerarm. Zijn moeder was tijdens de zwangerschap gevallen en haar nog niet geboren kind was daarbij beschadigd geraakt. In 1939 werd Riekse, verder kerngezond, geboren. Maar aan de handicap leek weinig meer aan te doen. De arm was gelukkig niet verlamd en in het ziekenhuis in Leiden probeerden de artsen die nog zoveel mogelijk recht te krijgen. Die behandeling stopte door de oorlog en toen was hij thuis op de rekstok aangewezen. Met minder resultaat.
 
Een mensenmens
Riekske raakte daarom betroken bij het in Reusel populaire buurtvoetbal. In 1966 werd hij zo voorzitter van buurtvereniging de Meidoorn. Er was daar ook een voetbalveldje waar teams als de Baanbrekers, winkeliers die met hun waar nog langs de huizen gingen als de slager, als groenteboer en als bakker op de vroege zondagmorgen speelden tegen andere voetbalteams. Daar is het scheidsrechteren van Riekske begonnen. Ondertussen was hij ook betrokken bij de jeugdafdeling van Reusel Sport. Als hoofdleider van de E-jeugd, toen de groep met de jongste voetballers, organiseerde hij samen met Bladella-man Ludo van de Ven onderlinge wedstrijdjes tussen teams van Bladella en van Reusel Sport. De Bladella-teams hadden de namen van roofvogels, als de Arenden, die van Reusel hadden de naam van roofdieren, als de Leeuwen. Die onderlinge wedstrijdjes waren prima gelegenheid om de kleinsten kort bij huis aan het spel te laten wennen. Maar in haar wijsheid zag de KNVB het anders, de onderlinge competitie stopte daarom in 1978. Door wat onenigheid besloot Riekske toen ook Reusel Sport de rug toe te keren.
 
Een scheidsrechterscarrière
Voor Riekske, 40 jaar al ondertussen, was dat geen moment om zijn voetbalkleren in de kast te hangen. Nee, hij besloot de scheidsrechterscursus van de KNVB te gaan volgen om nog heel lang met zijn hobby te kunnen doorgaan. Hij werd meteen jeugdscheidsrechter van de Kring De Kempen en ging daar 25 jaar mee door. Toen de wedstrijden wat zwaarder werden en de afstanden te groot, besloot hij er op zaterdag mee op te houden. In 1979 was hij tegelijk ook seniorenscheidsrechter geworden op de zondagmorgen. Zo kwam hij geregeld bij Bladella. In 1987 vroeg Swiet van Rossum hem er eens over te denken een vaste Bladella-scheidsrechter te worden. Dat had voordelen. Riekske kon met de fiets naar Bladel, hij had een goed geregeld scheidsrechtersleven en na de wedstrijd was er wat buurt en wat bier voordat hij dan weer op zijn Stans in Reusel aanging. Hij nam het aanbod van de Bladella-voorzitter dus aan. En vandaar dat Riekske dit seizoen zijn laatste jaar, zijn 35ste als seniorenscheidsrechter, volmaakt.
Vorig jaar was hij als scheidsrechter wat minder gelukkig. Hij kreeg last van zogenaamde ‘etalagebenen’ en moest hij bij heel wat wedstrijden verstek laten gaan. En dat zint hem niet. Hij wil zijn karwei netjes afnaken. Volgend jaar wordt hij daarbij ook nog eens 75 jaar. Een mooi eindpunt, vindt hij. En ook zijn Stans
 
Een trouwe vriendengroep
Riekse en Stans kijken terug op een mooi leven, met ups en downs. Ook in het werk, dat liep niet altijd even gemakkelijk. Maar Stans en Riekske zijn ‘freete’ en optimistische mensen. Als ik hen vraag naar de mooiste herinneringen die met het scheidsrechteren te maken hebben zijn ze duidelijk. Twee groepen mensen zijn hen dierbaar. Allereerst twee manen en hun echtgenotes die Riekske heeft leren kennen op de scheidsrechtercursus van 1979: Fons van den Hooven, 89 jaar ondertussen, en Piet Kolen uit Waalre. Sinds die tijd zijn deze drie heren met hun dames ieder jaar drie keer bij elkaar gekomen om te buurten en met elkaar plezier te maken. Helaas is Fons begin dit jaar weduwnaar geworden. De tweede groep waar ze graag mee te maken hebben is de Bladella-scheidsrechtersgroep, nu onder leiding van Frank van der Sanden en Theo Pijnenburg. Hun tweejaarlijkse feestvonden staan met name Stans nog goed voor de geest. Dat was gezellig. Je werd er goed ontvangen en ook was er waardering. Dat was prima: daar kwam je mensen tegen die je wilden kennen. En dat voelt goed. Daar kan Bladella dan weer ‘freet’ op zijn.
 
Een halve eeuw samen
Op woensdag 25 september is het weer te doen geweest in De Valk. Riekske en Stans hebben er gefeest met hun kinderen en hun kleinkinderen. En een hele rits van vrienden en vriendinnen die ze de laatste halve eeuw hebben gemaakt. Daarbij ontbrak een Bladella-delegatie niet. 

 
www.bladella.nl
Op 4 juni hebben de meiden en onderbouw ook hun teams na goed overleg met trainers bekend gemaakt. Lees verder »
 
www.bladella.nl
De enorme brand, vrijdag op het Kempisch Bedrijvenpark, bij een van onze oudste sponsoren heeft ‘Van der Heijden Transport &… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Vanaf 1 juni worden de corona maatregelen weer versoepeld. Voor jeugd t/m 18 jaar vervalt dan de anderhalve meter regel. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Ook de overige seniorenteams kunnen vanaf deze week weer trainen. Uiteraard op 1,5 meter en alleen op kunstgras! Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »