Column: Voetbal; Middeleeuws of hedendaags?

16 augustus 2013
www.bladella.nl
Bij ons van Bladella en nog heel veel anderen van de 1.209.413 KNVB leden is voetbal de belangrijkste bijzaak van het leven. Voor sommigen zelfs hoofdzaak, maar dat is een andere discussie.

Waar ik mijn hersenen de afgelopen tijd meermaals over heb gebroken, is de status die het voetbal momenteel heeft. Is er bij ons ook sprake van ‘het nieuwe voetbal’, zoals wielerverslaggever Maarten Ducrot altijd rept over ‘het nieuwe wielrennen’?
“Ja” zullen velen zeggen. Het nieuwe voetbal draait om geld, geld en nog eens geld.  Mensen met een petje en een sjaaltje kunnen niet meer ’s morgens naar het favoriete stadion rijden om een kaartje aan de kassa te kopen, maar moeten complete maandsalarissen op de rekening van hun favoriete club storten om met een clubcard en een combiregeling naar de club van hun hart te gaan kijken.
 
Dit zijn inderdaad nieuwe zaken, maar voor de rest is het voetbal in mijn beleving blijven hangen in de Middeleeuwen.
 
Wanneer we naar een, door veel voetballers verafschuwde, sport als hockey kijken, zien we al gauw de mankementen van onze sport. Bij het voetbal worden er namelijk iedere week uren televisie gevuld met het bespreken van wedstrijdsituaties, interpreteren van overtredingen en analyseren van scheidsrechterlijke dwalingen. Wanneer ik naar hockey kijk, zie ik dat er bij een twijfelachtige beslissing een video-referee wordt ingeschakeld, waarna er binnen 15 seconden een feilloos, objectief correcte beslissing ligt, waardoor de scheidsrechter overruled kan worden. Een mens ziet nou eenmaal niet alles!
Waar het hockey nog meer in vooruit loopt is het afschaffen van buitenspel. Ik zeg niet dat het ook op profniveau moet, maar laten we eens beginnen met alle lagere amateurs. Scheidsrechters daar hebben heb vaak lastig met het interpreteren van de buitenspelregel. Tel daarbij het gegeven op dat de grensrechters ook liever punten pakken dan dat ze de man in het zwart helpen, en landelijk is de oorzaak voor zo’n 850.000 scheldpartijen op zondagmorgen geboren.  Bij de lagere senioren dus ook gewoon het hockey volgen: Afschaffen dat buitenspel! Je zult zien dat het spel daar vele malen leuker door wordt, voor iedereen!
 
Dan hebben we het rugby nog. Sport voor grote, stevige mannen. Verschil met voetbal is, dat als er een beslissing wordt genomen door de scheidsrechter, iedereen dit accepteert. Wanneer er toch commentaar komt, is een veelgehoorde reactie: ,,This is rugby, not football”. Zegt genoeg lijkt me.
Ook het gegeven dat de winnaars onder het genot van een erehaag van tegenstanders van het veld gaan, getuigt van iets waar we in het voetbal nog iets van kunnen leren: Respect!! Voor elkaar, tegenstanders en arbiters.
 
Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het benoemen van sporten waar mensen het elkaar makkelijker maken dan in het voetbal. Zo is er het hawkeye-systeem bij het tennis. Niet eens met de scheids? Even kijken hoe de bal net wel of net niet uit ging.
 
Naast de achterstand op technologisch gebied, is er ook nog het maatschappelijke deel van het voetbal waar we eens kritisch naar kunnen kijken. Neem bijvoorbeeld de opgelaaide homo-discussie. Homoseksuelen schijnen overal geaccepteerd te worden, behalve in het voetbal. Als de mening van René van der Gijp vervolgens leidend is in deze discussie, dan kunnen we definitief stellen dat het voetbal zich nog in de Middeleeuwen bevindt.
 
En toch blijft het mijn sport!


Jesper Soetens

 
www.bladella.nl
Jeroen Schilders nam vier jaar geleden emotioneel afscheid van Bladella 1. Op AVE deze week opnieuw in de schijnwerpers. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Prins Evers kwam zaterdag-avond op het podium van Den Herd na 'Ranking The Stars' met een verrassende wending van de… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wilhelmina Boys - Bladella 2-1. Voor de tweede week op rij leed Bladella een nederlaag. Weer was Bladella de betere ploeg, maar was het… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wilhelmina Boys - Bladella is voor 'ons' koploper de laatste pot voor periode 1. Spannend: 't scheelt maar één doelpuntje..... Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »