Jan Mariën, 32 jaar KNVB-scheidsrechter

09 augustus 2013
www.bladella.nl
Zelfs op terras in Spanje of Turkije wordt hij nog wel eens aangesproken met ‘Ha scheids’. Jan Mariën (72) uit Bladel is een bekende arbiter op de Kempische velden, maar ook ver daarbuiten.

‘Aan commentaar had ik een gruwelijke hekel, maar als je ouder wordt kun je wat meer accepteren..’

Op 28 april floot hij zijn laatste officiële wedstrijd voor de KNVB: Hapert-Steensel in de 4e klasse H. Er waren mooie woorden, bloemen en presentjes van beide clubs maar ook van scheidsrechtersvereniging COVS Valkenswaard e.o. Het werd zijn laatste wedstrijd onder auspiciën van de KNVB, waarvoor hij ook twintig jaar jeugdwedstrijden floot op onder andere Hoofdklasse en 3e en 4e divisieniveau. In 2006 ontving hij uit handen van de KNVNB een onderscheiding in de vorm van de zilveren waarderingsspeld. Jan is getrouwd met Jo, vader van drie dochters (Dianne, Helma en Hanneke) en opa van zes kleinkinderen, waarvan er drie bij Bladella voetballen.
 
Gerespecteerd scheidsrechter
Als klein manneke wou Jan graag bij voetbalclub Bladella, maar dat zat er helaas niet in: ‘We hadden thuis een timmerbedrijf en op zaterdag moest ik mee helpen. Dat vond ik heel jammer, maar achteraf ben ik er niks slechter van geworden. Rond mijn twintigste ben ik bij de senioren gaan voetballen. Ik speelde tot het tweede van Bladella, de club waarvan ik al meer dan vijftig jaar lid ben. Vanwege rugklachten moest ik al vrij snel stoppen en toen ben ik leider van de veteranen geworden, waarvan ik overigens ook 33 jaar secretaris ben geweest. Ook in die tijd was er al een gebrek aan scheidsrechters en was het normaal dat de leider de thuiswedstrijden floot, dat was ik dus. Ik kreeg er meteen al veel plezier in en ben later ook de scheidsrechterscursus bij de KNVB gaan volgen.’ Jan Mariën ontwikkelde zich tot een gerespecteerd scheidsrechter die zelfs derde klasse floot. Toch meent uw verslaggever zich een moment uit zijn vervlogen loopbaan te kunnen herinneren, waarbij hij onterecht van het veld werd gestuurd door de Bladelse leidsman. Jan Mariën, glimlachend: ‘Dat kan ik me niet meer precies herinneren maar het zal wel met commentaar op de leiding te maken hebben gehad. Daar had ik een grote hekel aan, maar als je ouder wordt kun je wat meer accepteren.’
 
Sociale contacten
We laten de waarheid, 25 jaar na dato, wijs in het midden en vragen aan Jan wat hij nu eigenlijk zo leuk vindt aan fluiten: ‘Allereerst is het goed voor de gezondheid, je bent gewoon lekker bezig. Daarnaast kom je zo nog eens onder de mensen, dat is goed voor de sociale contacten. Maar als scheidsrechter is het natuurlijk vooral een uitdaging om een wedstrijd telkens weer tot een goed einde te brengen. Dat is een combinatie van een goede conditie, een gedegen spelregelkennis en de laatste jaren ook van ervaring. Ik vond het gewoon leuk om te doen en had er ook veel voor over. Zo herinner ik me dat we met de kameraden eens op vakantie waren in Duitsland maar dat ik eerder wegging om de belangrijke wedstrijd Hapert-EFC te fluiten. Ik floot het liefst in de buurt, maar heb ook richting Zeeland, Bergen op Zoom, Tiel en Zwijndrecht altijd met veel plezier op het veld gestaan.’
 
Afbouwen
Naast actief scheidsrechter was Jan Mariën ook jarenlang rapporteur en begeleider van scheidsrechters. Ook floot hij vijftien jaar de zomeravondcompetitie in Valkenswaard en zeven jaar in Eersel. Snel rekenend heeft Jan, die in Bladel een eigen bouwbedrijf runde, een dikke tweeduizend wedstrijden achter de rug: ‘Ik heb een prachtige tijd gehad maar op een gegeven moment merk je toch dat de leeftijd parten gaat spelen. Daarom heb ik ook besloten om er als KNVB-scheidsrechter mee te stoppen. Ik ga het fluiten zeker missen maar blijf wel iedere woensdag trainen bij Bladella, waar scheidsrechtersvereniging Valkenswaard e.o. haar leden hiervoor de gelegenheid geeft. Zo kan ik mijn conditie mooi op peil houden en om een beetje af te bouwen ga ik voor mijn plezier ook nog wel wat wedstrijden in het weekend bij een vereniging fluiten.’
 
bron: De Lantaarn – Erik Schippers

 
www.bladella.nl
Op 4 juni hebben de meiden en onderbouw ook hun teams na goed overleg met trainers bekend gemaakt. Lees verder »
 
www.bladella.nl
De enorme brand, vrijdag op het Kempisch Bedrijvenpark, bij een van onze oudste sponsoren heeft ‘Van der Heijden Transport &… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Vanaf 1 juni worden de corona maatregelen weer versoepeld. Voor jeugd t/m 18 jaar vervalt dan de anderhalve meter regel. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Ook de overige seniorenteams kunnen vanaf deze week weer trainen. Uiteraard op 1,5 meter en alleen op kunstgras! Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »