Column: Transferperikelen

12 juli 2013
www.bladella.nl
Voor ons, doorgaans simpele werknemers, staat de vakantie voor de deur of is hij zojuist begonnen. Die van een profvoetballer is daarentegen alweer voorbij.

De prof is al weer in voorbereiding voor het komende seizoen, al weet hij doorgaans nog niet in welk tenue, bij welke club of in welk land hij zal voetballen.     
 
Contracten uitdienen is er tegenwoordig niet meer bij en ook clubliefde is ver te zoeken. Zo zie je de voetbalwereld steeds zakelijker worden. Aan de ene zijde lonkt voor een speler het grote geld van een buitenlandse club, aan de andere zijde wordt diezelfde speler naar het tweede verbannen als hij bij zijn huidige club niet bijtekent. Hoe raar kan het zijn. Een club wil zijn topspelers niet kwijt, maar wil daarnaast ook niet hebben dat zij na het uitdienen van hun contract weggaan zonder dat de bankrekening gespekt wordt. En dus lees je deze dagen het ene bericht na het andere van belangrijke spelers die verkassen.
 
In dit hele circus heeft de speler slechts een kleine stem. Met een royaal salaris wat hem in het vooruitzicht wordt gesteld is hij wellicht eerder bereid om voor een tweede- of derderangs clubje in het buitenland te kiezen. Zo vraag je je af wat iemand als bijvoorbeeld Melvin Platje uberhaupt in Azerbeidzjan op sportief vlak te zoeken heeft.
Ook komt het voor dat zich wèl een grote club voor een speler meldt, maar in dat geval kun je er bijna de klok op gelijk zetten dat de speler ‘voor de breedte’ wordt gekocht en dat hij in negen van de tien gevallen behoorlijk wat zitvlees kan kweken. Tijdens interviews laat elke speler echter steevast weten dat hij ‘toe is aan een nieuwe sportieve uitdaging’, dat hij naar een ‘topclub in een topcompetitie’ verkast, dat hij ‘vroeger boven zijn bed al een poster van de betreffende club had hangen’ en dat het ‘een droom is die uit komt’. Sportieve stap voortuit? Laat me niet lachen!
 
Laat duidelijk zijn dat er natuurlijk ook een aantal spelers rondloopt dat wèl topclub waardig is en waarvoor wèl geldt dat die een sportieve stap maken. Er lijkt zich echter een nieuwe trend aan te dienen. PSV is hiervan het meest sprekende voorbeeld. Omdat grote namen niet meer naar Nederland zijn te halen vanwege de exorbitant hoge bedragen, haalt men Nederlandse spelers terug die op jonge leeftijd voor aanlokkelijke salarissen naar het buitenland zijn verkast maar daar hun droom niet waar hebben kunnen maken. Back to basic! Wat mij betreft een goede zaak. Feyenoord bewijst de laatste jaren, zij het noodgedwongen door financiële malaise, dat het met jeugdige spelers uit eigen kweek toch in de top van de competitie mee kan draaien. Waarom zou dat elders dan ook niet lukken?
 
Op een heel ander niveau, namelijk bij ons eigen blauw-witte clubke, doen we eigenlijk hetzelfde. Het vaandelteam put ook uit de eigen kweekvijver en tracht hiermee opnieuw een sterke formatie op te bouwen. Na enkele moeilijke jaren in de tweede klasse zijn we komend seizoen de te kloppen tegenstander in de 3e Klasse D. Het moet met nieuw jeugdig elan toch mogelijk zijn om in deze klasse in de top mee te draaien. Toch? Voor de junioren die niet de selectie halen is er een ‘transfer’ naar één van de lagere elftallen. Daar zijn zij een welkome aanvulling om ons, ouwe lullen, te komen versterken. Nu mogen wij tenminste een stapje minder zetten en de jonge honden alle gaten dicht laten lopen. Aan al die jonge gasten succes gewenst!
 
Hoe dan ook, op alle fronten zijn er vele mutaties en hoge verwachtingen voor het aanstaande seizoen. Iets om naar uit te kijken. Maar eerst nog even genieten van de welverdiende vakantie. Aan allen een prettige gewenst!


Jos Cosijns

 
www.bladella.nl
Bladella heeft een markant clubman verloren. Kees van Limpt, 85 jaar oud, woonde al twee jaar in zijn kamer aan de Lees verder »
 
www.bladella.nl
KNVB heeft de knoop doorgehakt en besloten alle wedstrijden te annuleren. Geen kampioenen of ... Lees verder »
 
www.bladella.nl
Zondag 29 maart bereikte ons het bericht dat Bladella-lid Tiny Brekelmans op 84-jarige leeftijd is overleden.   Lees verder »
 
www.bladella.nl
Onze hoofdtrainer Harry LaVallette inspireerde de selectiespelers om ook alles uit de kast te halen ..... Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »