Nieuws

Column: Reusel Sport 75 jaar: Proficiat!!

02 juni 2013
www.bladella.nl
Theo Egberts rijdt weer rond op zijn fiets. Hij was zaterdagmiddag ook in Reusel, bij de jubileumwedstrijd oud-Reusel Sport tegen oud-Bladella.

Ik sprak hem. Hij was er niet tevreden over. Het was drie keer niks.

Als er in Bladel een monument van maatschappelijke betrokkenheid moet komen, zou dat een beeld van Theo Egberts kunnen zijn. Op zijn eigen typische wijze is hij al een mensenleven betrokken, vooral bij Bladella. Vorig jaar meende ik dat de gevallen man niet meer zou opstaan. Maar met de hulp van zijn vriend Jan Poes van Gompel klom Theo weer op zijn fiets. Deze Jan speelde niet mee in de grijze Derby der Kempen. Er waren er wel meer niet, van die oud-eerste-elftalspelers. Voor Theo speelde er dus alleen maar een tweede selectie. Vandaar drie keer niks.
 

De dag daarvóór was de receptie van de jubilerende vereniging. Ik hoorde vier toespraken in de fraai verbouwde kantine van onze geelzwarte voetbalvrienden. Dat was ook niet al te opbeurend. Hulde aan de vrijwilligers bij RSP-voorzitter Jan Hermans die hen terecht complimenten uitdeelde. Hij begon nog wel hoopvol dat er in Reusel al vroeger dan 1938 gevoetbald werd maar voor de rest was hij vrij somber in zijn speech. RSP was gedegradeerd, goede spelers waren lager gaan voetballen, de trainer was weggestuurd. Kommer en kwel dus. En nu trad de overheid ook nog terug, en er waren geen vrijwilligers meer te krijgen. Eén keer niks.
 
Burgemeester Harrie Teurlings meldde dat de sportverenigingen inderdaad meer hun eigen broek moeten zien op te houden. Voor hem persoonlijk bleek het ook jammer dat RSP gedegradeerd was. Hij hield al niet van de voetbalsport en het vooruitzicht dat er nu drie derby’s in zijn gemeente kwamen stemde hem uitermate somber. Twee keer niks.
 
Onze voorzitter René Walenberg zette de traditie van ‘veul Blaalse went’ met verve voort. Dat RSP nu niet zo’n feest organiseerde als Bladella bij het 100-jarig bestaan was hen vergeven. Zij hadden nog 25 jaar om er dan iets van te maken. Hij verweet RSP wel, met de nodige zelfspot, dat ze de afspraak tussen de twee penningmeesters dat ze maar één seizoen niet tegen elkaar zouden spelen, niet waren nagekomen. Bladella degradeerde, zonder al teveel problemen, maar het was niet de bedoeling dat RSP ook meteen uit de derde klasse verdween. Als cadeau bood de voorzitter een stukje kunstgras aan, met daarop een koeiestront, omdat zo’n klasse-voetvalveld er in de toekomst in Reusel toch wel nooit zou komen. Drie keer niks voor RSP.
 
De voorzitter van de KNVB Zuid I, de heer Paul Kools, was er om de vereniging te feliciteren. Hij roemde ook de vrijwilligers van een echte amateurvereniging als RSP. Hij had een speciale onderscheiding bij zich voor secretaris Albert Dirks, van de bekende familie Tuut, en voor Toon Kox, sinds mensenheugenis het gezicht van de jeugdafdeling van RSP. Zijn verhaal eindigde met heel waardevolle complimenten aan het adres van mevrouw Kox, voor de steun die zij al die tijd aan haar man had gegeven. “Je weet wanneer hij van huis gaat, je weet dat hij (meestal) wel terugkomt, maar je weet als partner niet hoe, en hoe laat dat zal zijn.”
 
Theo, drie keer niks bij RSP? Bij die jubileumwedstrijd misschien wel maar verder is het maar hoe je het bekijkt. Maar aan het einde van de vier toespraken toch één keer echt wel iets: een standbeeld voor de vrijwilligers, en hun partners!!!  


Harrie Fiers

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven