Nieuws

Column: Duitsers scoren altijd in laatste minuut

26 mei 2013
www.bladella.nl
Schijnbaar nonchalant schoof Arjen Robben na een weergaloze combinatie met Franck Ribéry de bal in het doel. Het gebeurde in de 89ste minuut.

Daarmee besliste hij de zinderende CL-finale in het voordeel van de Rode Miljoenenclub uit het zuiden van Duitsland.

Maan van de Sande geniet graag van lokale biertjes. Als we met onze vriendenclub op stap zijn bestelt hij een licht alcoholisch drankje van de streek, een Gulperner of een Bitburger uit de Eifel, als we een weekendje in Duitsland zijn. Ik doe dan graag mee. Om beter te kunnen genieten van de Duitse Champions League-finale 
schakelde ik daarom ook over van onze NOS-analistentafel naar de ZDF. Natuurlijk werd ik getrakteerd op ‘ein unglaublich interessante 0 – 0’, bij de rust, ‘ein unglaubliches Laufpensum’, bij Schweinsteiger, ein Weltspiel, ein grosses Fussbalspiel, en kreten als ‘die Luft vibriert von Spannung’ en ‘ein Endspiel einer goldene Generation’. Maar ik had er, anders dan anders, weinig last van. Ik vond het ook een grandioos voetbalgebeuren, hoewel bij de openingsceremonie met die toernooiridders mijn rimpels iets nadrukkelijker werden. Ik heb genoten van de wedstrijd en van de beleving, van de commentator maar vooral van de honderdduizend Duitse fans in een volgepakt Wembleystadion.
 
Borussia Dortmund, de arbeidersclub, nou ja..., begon fanatiek aan de wedstrijd. Die tactiek van de controversiële trainer Jürgen Klopp lag voor de hand: het was de enige manier om het klasseverschil te verdoezelen en Bayern niet in zijn gevreesde combinatiespel te laten komen. En die tactiek had succes kunnen hebben: Bayern-doelman Manfred Neuer had in het eerste halfuur meer te doen dan in het hele afgelopen seizoen. En wat te denken van het niet wegsturen van Ribéry in de 25ste minuut en van het op zak houden van de tweede gele kaart voor de Braziliaan Dante? Niet over zeuren. Dat deed ook Jürgen Klopp niet na afloop. Wat een fenomeen!! Klasse! Gewoon uithuilen en na de vacantie met een leeggekocht team opnieuw beginnen. Hij was ook de eerste om Bayern-trainer, opa (68 jaar), Jupp Heynckes te feliciteren met zijn ultieme overwinning. Uitermate respectvol. Trouwens ook de wedstrijd was erg sportief verlopen, slecht acht overtredingen in de eerste helft. Voorbeeldig, dan staat het woordje RESPECT terecht op de mouwtjes.
 
Maar Robben heeft zich dus blijkens zijn late doelpunt aardig aangepast aan het Duitse voetbalspel. Was er in de eerste helft van de competitie in de Bundesliga, en ook in de eerste helft van deze wedstrijd, nog regelmatig een fluitconcert te horen, hij dwong door zijn winnende doelpunt die criticasters hun fluitje voor altijd in te slikken. Hij was realistisch genoeg om na de wedstrijd meteen toe te geven dat hij zeker drie eerdere kansen verprutst had. Maar DOORGAAN, ‘Ausdauer’ heet dat geloof ik, levert resultaten op. Duitsers gaan door tot en met de laatste minuut, met een solide basisconditie en een dito vechtersmentaliteit. Is dat misschien iets voor onze professionele voetbalhelden van PSV Eindhoven? En misschien ook iets voor ons eigen Bladella 1?


Harrie Fiers

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven