Nieuws

Column: De kleren van de nieuwe koning

01 mei 2013
www.bladella.nl
Nederlanders hebben recht op hun eigen mening. En ze hebben er recht op die te laten horen. Dat staat in de grondwet waarop koning Willem-Aleander op dinsdag 30 april de eed zwoer.

Want dat hoort een nieuwbakken koning in ons land te doen.
 
Zo heeft iedereen de mond vol over de kleding van koningin Maxima en de prinsesjes. Inderdaad ze zagen er allemaal schattig uit. En kroonprinsesje Amalia heeft het van oma: “Het is goed om nu even te wuiven…”
 
Herman van Veen meldde zich als een Republikeinse realist met een wit overhemd in de live-studio van de NOS. Hij kwam vertellen dat hij de Koninklijke familie ziet als een levende Nachtwacht die hoort bij onze nationale erfenis. Maarten van Rossem (dat is toch die cabaretier?) vindt dat we met het Koninklijk Huis ‘opgescheept’ zitten. Die heeft vast ook veel witte overhemden. Maar onze Herman had een fraai kroningslied geschreven dat de fraai geklede kinderkens in de fraai versierde Nieuwe Kerk aan het einde van de fraaie eedaflegging al even fraai zongen. En de Dam was ondertussen fraai monarchistisch Oranje gekleurd. Nog geen duizend pakken Witte Reus WitWasmiddel kunnen het door Nederland zo geliefde Oranje witwassen, mede dank zij de voortreffelijke PR-machine van het Koninklijk Huis. En natuurlijk heeft de Republiek geen schijn van kans zolang de geweldige uitstraling van koningin Maxima de toch ietwat zenuwachtige en formeel ogende koning blijft vergezellen.
 
En ons koningshuis heeft zich aan de tegenwoordige tijd aangepast. Sinds 1980 is de wereld veranderd: die is sneller geworden, en transparanter, en mondialer. Daar speelt het koningshuis op in. Mondiaal houdt Oranje met zo’n Waterkoning het hoofd op de wereldzeeën zeker wel boven water. Het koningshuis moet ook transparanter worden. We willen alles weten, en op alles commentaar geven: Hoe gaat het met prins Friso? Amalia geeuwt omdat het saai is in de Nieuwe Kerk. Die villa in Mozambique was echt een vergissing, met ons dure belastinggeld. De transparantie van het koningshuis zorgt er voor dat Willem- Alexander af en toe in zijn hemd staat. Of verder wordt uitgekleed…
 
Hij zal een wijs mens moeten zijn, die koning. En goede keuzes moeten maken. Sterkte Willem-Alexander! Bij de abdicatie van zijn moeder in het paleis had hij voor de kleuren van zijn blouse en bijpassende das een prima keuze gedaan: blauw en wit. Vooral doorgaan Willem-Alexander!!!
 
(PS. Ajax-fan Wout Poes vond de belangstelling op deze kroningsdag op de Dam een mooie oefening voor de eerstvolgende massale bijeenkomst daar komende zondag: tweemaal feest in vijf dagen!!!) 


Harrie Fiers

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven