Stellingen van de maand april

10 april 2013
www.bladella.nl
Gaat het amateurvoetbal naar de knoppen door het gebrek aan respect? Hieronder drie mogelijke oplossingen met commentaren van Roy van Gompel, Geert van Overbeek en Max Kneefel.     

1.  Het wordt tijd de buitenspelregel bij alle amateurwedstrijden af te schaffen. Dan heb je geen last meer van partijdige assistenten. 
 
Roy    Wanneer je besluit om de buitenspelregel op te heffen heb je een heel wat frustratie vanwege partijdige assistenten minder. Maar ik meen toch dat de buitenspelregel ervoor zorgt dat er een mooier spel gespeeld kan worden. Ik zou hem daarom niet afschaffen. We moeten er wel allemaal sportief mee omgaan.
 
Max   Dat klopt, dan heb je geen last van partijdige assistenten. Maar ik vind dit eigenlijk nergens op slaan. We zijn geen toch geen kinderen meer van 10 jaar oud! Als het goed is zijn wij toch gewoon volwassenen. Normaal doen is wellicht ook een optie!! Misschien bepaalt een partijdige assistent wel mede de charmes van het amateurvoetbal. Dat denk ik dan.
 
Geert    Hier ben ik het niet mee eens. De assistent-scheidsrechter is er om het spelletje zo sportief mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk zijn er onsportieve ‘vlaggers’. Het is dan ook niet logisch dat elk teken van de assistent gehonoreerd wordt. De scheidsrechter is er uiteindelijk verantwoordelijk voor of hij het signaal serieus neemt, of niet.
 
 
2.  Ieder team moet verplicht minimaal drie gediplomeerde spelers hebben die bij toerbeurt fluiten bij thuiswedstrijden.   
 
Roy     Dit zou in ieder geval een mooie oplossing zijn om het scheidsrechterstekort op te lossen. Je wordt zo meer betrokken bij de club. Daardoor krijg je misschien een win/win situatie. Maar of het plan ook daadwerkelijk uit te voeren is? Dat betwijfel ik.
 
Max    Ik vind dat we dat zo lang mogelijk moeten uitstellen. Waarschijnlijk gaat het de voetbalclub leden kosten. Weinig leden hopen erop een wedstrijdje te mogen fluiten. Veruit de meeste leden zijn bij het voetballen gegaan om te voetballen. Anders  waren ze wel scheidsrechter geworden. Dat neemt niet weg dat het tekort aan scheidsrechters opgelost moet worden. Anders wordt het echt een zooitje want als een speler van de tegenstander fluit is het maar de vraag of hij onpartijdig is. Met als gevolg nog meer discussies in het veld. Daarom gaat dit voorstel hem toch niet worden.
 
Geert    Nee, dit is onzin. Er moet altijd een gediplomeerdeen neutrale scheidsrechter klaar staan om een wedstrijd te fluiten. Bij recreatieve voetballers vind ik een clubscheidsrechter een goede oplossing, als hij niet teveel een ‘club-hart’ toont tijdens de wedstrijd die hij fluit.
 
 
3.  De nieuwe regel van 10-minutens tijdstraf bij een gele kaart is een goed initiatief om de teugels in het veld strakker aan te trekken.
 
Roy    Het lijkt me een goede regel. Op het moment dat je als speler een gele kaart krijgt, kan je nogal gefrustreerd raken. Door deze nieuwe regel heb je 10 minuten om, zogenaamd, even af te koelen. En het team ondervindt meteen ook een nadeel als je geel pakt. Het staat dan 10 minuten met 10 man te voetballen.
 
Max     Lastig. Van de ene kant ben ik het er wel mee eens. Dat geldt vooral als iemand geblesseerd raakt door een actie van die persoon. Maar misschien hangt het er ook vanaf hoe de situatie was waardoor de gele kaart is gegeven. Inderdaad, lastig.
 
Geert      Hier ben ik het niet mee eens. Een clubscheidsrechter, toch een goede oplossing, kan met de nieuwe regel een wedstrijd volledig laten kantelen. Door het trekken van een gele kaart komt dat team met één speler minder, een groot nadeel dus. De teugels worden niet strakker aangetrokken maar het zorgt juist voor meer problemen in het veld.   

 
www.bladella.nl
Ook de overige seniorenteams kunnen vanaf deze week weer trainen. Uiteraard op 1,5 meter en alleen op kunstgras! Lees verder »
 
www.bladella.nl
"Bestuur van Bladella doet géén verzoek om promotie bij KNVB." Voorzitter René Walen-berg: "Om misverstanden te voorkomen deel ik de… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Tot zijn eigen verrassing kreeg de leider van JO15-5 de ‘Jac Lammers trofee’ van de jeugd-voorzitter in zijn handen gedrukt Lees verder »
 
www.bladella.nl
Alle teams kunnen vanaf van-daag (18-mei) weer trainen.      De jongste groepen hebben er al een paar trainingen opzitten. Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »