Fotoverhaal

31 maart 2013
www.bladella.nl
Over mensen en dingen die voorbij gaan... Henk Duis trouwde in 1969 met Christine Jansen. En het jeugdteam van A1 was erbij. De foto is gemaakt vóór de kerkdeur, na mis. Henk vertelt ….

Wanneer is de foto gemaakt?
Christine en ik zijn op 31 januari 1969 getrouwd. Daarvóór hebben we zo’n vijf jaar verkering gehad. Het ging eigenlijk aan op een jeugdleiderfeest, in de kantine. Ik kende Christine al wel eerder. Zij was de dochter van Toon Jansen, Toon de Smet, toentertijd jeugdbestuur in één persoon. Die woonde vooraan  in de Kloostertuin. Ik was sinds 1961 jeugdleider en sindsdien kwam ik iedere maandagavond, en nog wel meer, bij hen. Maar sinds dat feest was het dus echt aan.
 

Wie staan er allemaal op de foto?
Het is het team van A1 waar ik toen leider van was. Staande zie je eerst Ad van Dorst en Hans Adams. Links van mij zie je nog net het hoofd van mijn vader. Dan staan Christine ik als bruidspaar. Rechts van Christine zie je nog net Lee Voets en dan schoonvader Toon de Smet. De eerste voetballer is weer Joeske (Frans) Roymans, dan keeper Allowie Fabrie en Maan van de Sande. Gehurkt zitten Leo van Avendonk, Johan van Herk, en Wim Wouters. Rechts zitten dan nog Ton Seuntjens en Jack Groenen. Ik weet dat ze er niet allemaal waren toen. Ze hadden zich omgekleed in de café van Miet van Bommel.
 
Waar was het feest?
We hebben toen feest gehad in het Wapen van Bladel. Daar zijn ook alle jeugdleiders geweest. Het waren er maar een stuk of twaalf.  Behalve iedere week bij Toon de Smet zagen we elkaar op het voetbalveld en natuurlijk op de jeugdleidersfeesten. Ik herinner me nog een anekdote van ons trouwfeest in het Wapen. Toon de Smet wilde dat wij allemaal op één uur braaf naar huis gingen. Maar we hadden met kastelein Piet Vosters geregeld dat we na zijn vertrek nog een vat aansloten. Zodoende werd het toch laat. Wat dat betreft is er dus nog niet heel veel veranderd in de wereld.


En waar gingen jullie wonen?
Er was toen overal woningtekort. Wij hebben eerst boven gewoond bij Theo Pijnenburg, in een gewone burgerwoning. Op zolder hadden wij onze keuken en de zitkamer. Onze slaapkamer was op de eerste verdieping, naast die van Theo en zijn vrouw. De douche en de WC gebruikten we samen. Eens is zijn broer Kees ‘s avonds, na het trainen, bij ons mee op de koffie gegaan. Toen hij naar de WC moest wandelde hij de kelder in. Daarbij ging wat glaswerk tegen de grond. Tot verontrusting van broer Theo en zijn vrouw natuurlijk.
 
Maar jullie wonen nu toch al lang in de Maktstraat?
Jazeker. Toen ik in Bladel werk kreeg als machinebankwerker bij de Hagou zorgde de baas van de fabriek, Leo Cornelissen, dat ik in zijn huis kon gaan wonen. Hij zelf vertrok toen net naar het Emmaplein. Maar ik ben niet lang in de fabriek blijven werken. Toen Leo Schoots bij Bladella trainer werd vroeg hij me of ik zin had om op het zwembad te komen werken, als toezichthouder en ook als instructeur. Daar heb ik toen voor gekozen.
 
En dat beviel?
Jazeker, ik was dan altijd buiten en altijd met sport bezig. Ik heb cursussen gevolgd en kon op een gegeven moment in Ridderkerk en ook in Den Haag gaan werken. Maar Christine en ik konden toch niet zo goed uit Bladel weg. In 1978 kwam er een nieuwe kans toen de burgemeester belde of ik beheerder van de nieuw gebouwde sporthal wilde worden. Daar heb ik toch wel effe over moeten nadenken. Maar de zekere baan, met het hele jaar door werk, gaf toch wel de doorslag. Ik heb daar tot 2005 gewerkt. Toen ben ik met pensioen gegaan. Ik ben nu alweer 70 jaar.
 
En Christine?
Christine heeft eerst bij het kledingatelier BCA in de Leemskuilen gewerkt. Ze is daarna ook nog bij De Ploeg in Bergeijk aan de slag gegaan.  Later is ze als zelfstandige thuis gaan werken, ze gaf cursussen kleding- en kostuum maken. Er zijn heel wat Bladelse dames op cursus geweest. Nu geeft ze ook nog cursussen,  ze doet het wel wat rustiger aan maar ze kan er maar niet mee ophouden. Ondertussen hebben we samen ook een zoon gekregen, onze Roy. Die is nu ook alweer 37 jaar oud.
 
En hoe ging het voetbal verder?
Ik was de hele week met voetbal bezig. In 1962 was ik 18 jaar en kon meteen in het eerste beginnen. Ik heb alle posities, behalve keeper, gehad. Ik ben wel tweebenig maar met rechts was ik toch wel beter dan met links. Maar ik moest al vlug in militaire dienst. Al ik er in het weekend thuis was stond ik minstens reserve, ook in de beslissingswedstrijd in 1963 tegen Schijndel. Toen ben ik nog voor acht maanden als Nederlandse militair naar Seedorf in Duitsland geweest. Toen kon ik maar één keer in de vijf weken meedoen. Maar als het kon was ik erbij.
 
En jeugdleider gebleven?
Eerst dit nog. Toen ik op het zwembad werkte, moest ik natuurlijk ook wel eens op zondag werken, en voetballen. De voetbalclub, of misschien de supportersvereniging, heeft toen mijn vervanger op het zwembad een vergoeding betaald. Zodoende kon ik toch iedere zondag meedoen. En jeugdleider en trainer bleef ik natuurlijk ook. Als schoonzoon van Toon de Smet had ik wel de plicht om dat te blijven doen. Ik had het idee dat ik als selectiespeler die mannen wel wat kon leren. Ik ben jarenlang leider van A1 geweest, samen met mannen als Fons Minnen, de grensrechter bij A2, en Dries van Sambeeck, de grensrechter van A1. 

 
www.bladella.nl
Alle leden van Bladella zijn uitgenodigd voor de Algemene Leden Vergadering op vrijdag 6 september (20u) in 't clubhuis Lees verder »
 
www.bladella.nl

Kermiswedstrijden

22 augustus 2019
Vol enthousiasme weer fris aan de gang! Blaal kermis komende dagen. Daarna gaan we met z’n allen drie weken bekeren. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Eerst RPC thuis, dan Hapert uit, Reusel Sport thuis en Unitas’59 uit. Wel ‘n heel mooi begin, maar zeker géén makkies… Lees verder »
 
www.bladella.nl

Libra ICT Voetbalkamp 2019

17 augustus 2019
Superlatieven kwam men tekort om het slagingsgehalte van het voetbalkamp te beschrijven. Dus daarom volgend jaar weer! Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2013