Nieuws

Kader: respect voor elkaar en voor het voetbal

01 februari 2013
www.bladella.nl
De avond nadat in Den Bosch weer oerwoudgeluiden van de tribunes kwamen spraken leiders van de A-, de B- en de C-jeugd over een meer positieve benadering van het voetbalspel. 

Het lijkt moeilijk om de verruwing van de voetbalsport, het omgaan van spelers onderling en de contacten tussen leiders, spelers en ouders positief te benaderen. Onder leiding van KNVB-medewerker Frans van der Kuijlen waren de leiders het er over eens dat verandering toch altijd bij de jeugd moet beginnen. Daarom dienen jeugdbegeleiders zo bewust mogelijk om te gaan met de jongeren die ze begeleiden. Ze moeten ook de waarden en de normen die zij willen overbrengen goed in het vizier houden.
 
Sport is bij uitstek een gelegenheid om een positieve houding te trainen. Daarom kwam er een interactieve trainingsavond voor het kader van de Bladella-jeugd. Op maandag was er al een soortgelijke avond geweest voor de leiders van de F-, de E- en de F-jeugd.
 
De twintig aanwezigen werden in groepen verdeeld die elk één uit een zestal ‘linke’ voorvallen op en rond het veld konden kiezen. Die bespraken ze dan even en vervolgens kregen ze een ander voorval van een andere tafel aangereikt. Ieder groepje besprak zo dezelfde voorvallen en vormde zich over de oplossing een mening. Later werden de situaties met filmbeelden door de inleider met de hele groep besproken.
 
De voorvallen worden hieronder even genoemd.
  1. Na een harde wedstrijd met veel onsportief gedrag en na een nederlaag zit de coach met zijn team in de kleedkamer. De spelers schelden op elkaar en geven elkaar natuurlijk de schuld van de verloren wedstrijd. Hoe zal de coach hierop reageren?
  2. De coach wisselt een aantal spelers in de wedstrijd. Dat gebeurt niet zoals is afgesproken maar het is noodzakelijk in de wedstrijd. Eén van de kinderen komt duidelijk balend aan de kant. De coach heeft daar dan weinig oog voor en is druk doende met de wedstrijd. Later komen ouders en kind verhaal halen.
  3. Je speelt thuis. De stand is 10 minuten voor tijd nog 2 – 2. Als je deze wedstrijd wint kun je kampioen worden. Je beste aanvaller trapt dan op een gemene manier na. De scheidsrechter heeft het niet gezien. Hoe ga hier als leider mee om?
  4. Enkele ouders van het team van de tegenstander roepen vanaf de kant discriminerende opmerkingen naar enkele van jou spelers. Hoe ga je hier op reageren? Of reageer je niet?
 
Nadat de stellingen in de groepjes besproken waren was er een terugkoppeling naar de hele groep. Met filmpjes werden correcte en minder correcte reacties getoond. Oplossing zijn daarbij niet één, twee, drie voor handen. Duidelijk is wel dat er bij het begin van het seizoen tussen de leiders en het team maar ook met de ouders afspraken gemaakt moeten worden die zo goed mogelijk door de verschillende partijen moeten worden nageleefd. Het motto daarbij is vooral: leren van elkaar!!
 
Eén van de conclusies van de nabespreking was ook dat de voetbalsport niet los staat in de maatschappij. De individualisering, en de verruwing die daarvan een gevolg is, hoort bij onze veranderende maatschappij. De voetbalcoach lijkt soms meer een maatschappelijk werker die ook nog goed goed onderlegd moet zijn. Daarom heeft het boekje dat aan de aanwezigen aan het einde werd mee gegeven ook: ‘Coach, meer dan voetbal’. Eén andere conclusie na deze bijeenkomst is dat er zeker nog meerdere bijenkomsten zullen en moeten volgen.

 
www.bladella.nl
Weet jij alles over de Eredivisie en de internationale toernooien, maar weet jij ook de weg bij de voetbalclubs in de regio? Speel dan… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Bij een overwinning zou de kopgroep van deze competitie in 2D in het zicht blijven. Dat gold deze middag voor de beide ploegen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Wie geïnteresseerd is in de voetbalsport, krijgt mooie beelden in het hoofd bij de namen Nou Camp, Old Trafford en Bernabeu.… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Geldrop komt rksv Heeze zondag onze vijfde plaats aanvallen. Een goed resultaat slaat die attaque (voorlopig) af Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven