Column: pompompom...

05 januari 2013
www.bladella.nl
Pom pom pom, nee zingen kon Swiet niet maar als je dit deuntje hoorde wist je dat de onverbeterlijke optimist weer in aantocht was. Swiet kende iedereen en iedereen kende Swiet.  

Eergisteren was de begrafenis van mijn oud-collega Bert van der Heijden uit Bergeijk. Bert werd maar 70 jaar en stierf in zijn slaap. Dat overkwam ook Jeanne Heusschen, de moeder van Stijn en Joris, en de vrouw van Jan. In oktober stierf Gust Lemmens, dieje mee zijn krullekes van de Houtwinkel, en net voor de Kerst ook Frans van de Put, voetballiefhebber uit Casteren. Die twee hadden de dood zien aankomen. Het vijfde prentje bij ons op de kast is dat van Swiet van Rossum. Swiet had de dood ook zien aankomen, tenminste dat beweert Peer van de Sande. Maria, zijn vrouw vertelde dat Swiet bang was om dood te gaan. Hij wilde daarom maar niet meer naar de dokter. Swiet bang? Was Swiet bang? Zo kennen wij hem niet. Swiet was voor den duvel niet bang.
 
Bij Bladella kent waarschijnlijk niemand Swiet beter dan onze eeuwige penningmeester Jan Vlems. Ongevraagd stuurde hij me een paar herinneringen die heel mooi zijn om daarmee nog eens bij het overlijden van Swiet stil te staan.
 
Pom pom pom, nee zingen kon Swiet niet maar als je dit deuntje hoorde wist je dat de onverbeterlijke optimist weer in aantocht was. Swiet kende iedereen en iedereen kende Swiet. Zijn glas was altijd halfvol, doemdenken was aan hem niet besteed. Pompompom.
 
Toch kende Swiet ook zwarte dagen, persoonlijk en ook bij Bladella. Wat te denken van de heibel rond het vertrek van Jac Lammers? Daar moest een knoop doorgehakt worden, en dat gebeurde. En waar gehakt wordt, vallen spaanders, en niet zo zuinig. En dan de dood van secretaris Frans Tuns, een inktzwarte bladzijde. Maar ook dan was Swiet niet bang Bladella te vertegenwoordigen. Met lef.
 
Lef had hij natuurlijk ook wanneer hij zijn Bladella verdedigde op het gemeentehuis, voor de nieuwe kleedlokalen. Lef had hij ook als hij bij Reusel Sport of bij een receptie van bijvoorbeeld een jubilerende verenging het woord nam en alleen maar over Bladella zwetste. Als Blaalse went nog niet bestond had Swiet die zeker uitgevonden. Swiet was zelf natuurlijk ook import, al zou je niet zeggen.
 
Misschien, volgens sommigen beslist, was Swiet te groot voor Bladel en Bladella. Tjieu van de Sande schijnt op een bestuursvergadering eens geroepen te hebben: “This is Blaal men”, toen de voorzitter weer eens met een al te ambitieus voorstel voor de dag kwam. Hij was inderdaad groot, in zijn plannen, maar met zijn houding volgens mij, nooit ‘gruts’. Maar Swiet, mijne dames en heren nam de ruimte die hij kreeg. En in die zin waren Blaal en Bladella inderdaad vaak iets te klein voor voorzitter Swiet.
 
Natuurlijk had hij zelf graag veel aandacht. Jan Vlems noemt hem microgeil (al die verhalen door de micro in de rust bij de wedstrijden van het eerste). Misschien was hij narcistisch. Misschien wilde hij gewoon meer opvallen dan wij gewend zijn. Bij zulke opmerkingen zou hij zich omgedraaid hebben en weggewandeld zijn. Waarschijnlijk zat hij, als hij naar huis reed, in de auto te grinniken: Pompompom…
 
Of we nog  andere typeringen kennen? Jazeker, luister maar mee; altijd en overal dominant (als jullie het niet regelen ga ik het doen!!), nachtwerker (voor 12.00 uur moet je me niet bellen), commercieel ingesteld (is de naam van de sponsor goed te zien op de foto?), rasorganisator (hoe vaak zijn bij jullie de Olofraces voorbijgekomen), zwetser (bij de KNVB snappen ze er niks van!!),  Bourgondiër (goed dat Maria er was die hem op tijd, nou ja, naar huis kon brengen), bouwpastoor (iedere president moet voor het land een erfenis nalaten), populair bij de werkploeg (als Adje Stannie moppen tapt moet ik erbij zijn), specialist in mestverwerking (is daar ooit iets van terechtgekomen?), piekkoning (dat rikken had ik veel eerder moeten gaan doen!)
 
Onwillekeurig moet ik hier aan het einde terugdenken aan Dik Trom, een dik manneke vol onverwachte ideeën en grappen. Een verhaal uit de oude doos maar toch… Vader en moeder Trom verzuchtten, na weer zo’n onverwachte zet van hun zoontje, vaak: “Het is toch een merkwaardig joch, en dat is ie!!” Over Swiet zou ik willen zeggen: Het was een gedenkwaardige voorzitter, en dat blijft ie!!! Pompompom…. 

 
Harrie Fiers

 
www.bladella.nl
Vier dagen staat Bladella’s gewaardeerd fototeam weer klaar om de mooiste foto van je team te maken en ook van jou persoonlijk. Lees verder »
 
www.bladella.nl
De Schippers' mannen hadden geen kind aan vv Hulsel en boekten een ruime 6-0 zege. Daarmee werd het krachtsverschil amper goed tot… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Na Netersel is a.s. zondag ook de andere buurman beker tegenstander. Bladella gaat daarna naar de volgende ronde. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Zaterdag 5 oktober organiseert al weer voor de 6e keer onze korfballende naamgenoot de ‘Blaalse Spelen’. Supergezellig! Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-01-2019 Lees verder »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-03-2017 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-08-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-04-2016 Lees verder »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-07-2015 Lees verder »