Nieuws

Column: "spoedcursus mentaliteit"

www.bladella.nl
De afgelopen jaren is de Neder-landse voetbalwereld overspoeld door innovaties. Ze kwamen met bossen tegelijk, maar werden, de één sneller dan de ander, even vlug weer neergesabeld door de kritische nouveau riche van het vaderlandse voetbal. Want die weten alles beter..

Het begon met kunstgras, nieuwe spelregels, doellijntechnologie, een videoscheidsrechter, een congres (Nederlands voetbal van de toekomst), nieuwe vormen voor de jongste jeugd en als klap op de vuurpijl een PIM (Performance Innovatie Manger). Deze PIM heeft ondertussen zijn biezen ook alweer gepakt, want het Nederlands voetbal bleek niet klaar voor al dat innovatieve geneuzel van buitenaf.

Een groot deel van bovenstaande innovaties zijn inmiddels alweer afgeschoten. Zo is kunstgras op zijn retour, omdat we daarop alleen maar technische spelers zonder fysieke hardheid opleiden.

Omdat de Nederlandse voetbalwereld er zelf niet uit lijkt te komen, ben ik zelf maar op pad gegaan. Ik heb een spoedcursus mentaliteit gevolgd. Leuk en aardig al die Messi’s in spe, maar daar word je ook geen wereldkampioen mee. Mentaliteit, dat is het toverwoord van de komende periode.

Als eerst ging ik naar Australië, gewoon omdat die verdraaide kangaroos er op grote sporttoernooien altijd staan. Niet altijd even gepolijst, maar wel een mentaliteit om u tegen te zeggen. Bij hen heb ik geleerd dat het belangrijk is om technische hulpmiddelen niet toe te staan in de sport. Bertje kan dit ondertussen beamen. Een geweldige teamprestatie, maar helaas zero points.

Na Down Under te zijn geweest, kwam ik terecht op IJsland. Met 334.000 inwoners net een beetje groter dan de gemeente Bladel, maar wel op het WK. Op IJsland heb ik mijn grootste winst geboekt. Zo woont er een mevrouw die 4 IJslandse internationals (3 gebroeders Gudjohnson en Sigurdarson) heeft gebaard. Die vrouw moeten we hebben. Dat moet ik integreren in mijn spoedcursus. Daarnaast kwam ik erachter dat het op IJsland 12 maanden per jaar donker is en meestal een graad of 20 vriest. Hoe kunnen ze dan voetballers opleiden? Het antwoord is even simpel als verbazingwekkend; op kunstgras. Maar in Nederland waren we dat net af aan het schaffen, omdat je er mentaliteitsloze voetballers mee kweekt.. Interessant…

Na mijn diepgaand onderzoek luidt de conclusie als volgt: Laat de moeder van de gebroeders Gudjohnson wat eitjes doneren aan de Nederlandse fertiliteitscentra, voeg er wat Australisch zaad aan toe en we krijgen over 20 jaar een Nederlandse vechtmachine die de wereldtop makkelijk kan bekampen. Leuk voetbal is aardig, maar topsport draait om het behalen van resultaat. Laat dat maar aan Aussies en IJslanders over..

Jesper Soetens

 
Geen nieuwsberichten gevonden
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven