Nieuws

EK column: WHOE!

www.bladella.nl
Wie kent ze niet, de avonturen van Wickie de Viking of Eric de Noorman. Onverschrokken verhalen van zeevaarders die Europa in trokken om te strijden en plunderen.

Dezer dagen speelt zich een moderne versie van dit epos af in Frankrijk. Maar nu zijn het IJslandse voetballers die een cup proberen te veroveren.
 
Het ene na het andere gerenommeerde voetballand wordt verslagen. Zo was het in de voorronde Oranje dat eraan moest geloven. En in de eerste ronde van het EK beten Portugal, Hongarije en Oostenrijk zich stuk op die taaie Vikingen. Elke wedstrijd gaat gepaard met een IJslandse Haka, afgekeken van de Schotten maar niet minder authentiek: gestrekte armen klappend boven het hoofd, begeleid door een oerkreet. WHOE! In de achtste finale zorgden Strákarnir okkar (“onze jongens”) eigenhandig voor een Brexit door ook een angstig en onmachtig Engeland naar huis te sturen. WHOE! WHOE!
 
En dan nu moeten de zonen van Halldór, Gunnar, Gudmund en Sigthór het opnemen tegen het thuisland, Frankrijk, waar alles minder als een kampioenschap als een afgang zal worden beschouwd. Deschamps lijkt echter goed gekeken te hebben naar de zegetocht van de stoere IJslanders en heeft zijn mannen op scherp gezet. Met succes want binnen een kwartier heeft Giroud Les Bleus op voorsprong geschoten en nog voor het half uur kopt Pogba nummer twee tegen de touwen. Nog voor de thee hebben Payet en Griezmann het Vikingschip al laten zinken. Maar wie denkt dat de Noormannen de strijdbijl al begraven hebben komen bedrogen uit. Daar waar Frankrijk In het tweede bedrijf de teugels laat vieren om zo de krachten voor een clash tegen Duitsland te sparen, laten de dappere Vikingen nog eenmaal hun tanden zien. Gevolg: nog twee IJslandse en een Frans doelpunt. WHOE! WHOE! WHOE! Dus zo aantrekkelijk kan het EK ook zijn!
 
Met opgeheven hoofd keren de blonde Vikingen huiswaarts. Maar niet zonder afscheid genomen te hebben van hun fans met een laatste Haka. WHOE!
 
Jos Cosijns

 
Geen nieuwsberichten gevonden
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven